شناسایی مولکولی گونه های کمپیلوباکتر و سالمونلا در نمونه های شیر خام گاو در استان مازندران

نویسندگان
1 استادیار گروه پاتوبیولوژی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تخصصی فناوری های نوین آمل، آمل، ایران.
2 استادیار گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تخصصی فناوری های نوین آمل، آمل، ایران.
3 دانشجوی دکتری بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.
چکیده
باکتری های سالمونلا و کمپیلوباکتر می توانند از طریق شیر خام به انسان منتقل شده و باعث بیماری های غذازاد شوند. این مطالعه با هدف بررسی میزان شیوع گونه های کمپیلوباکتر و گونه های بیماریزای سالمونلا در شیر خام گاو با استفاده از روش های مولکولی در استان مازندران انجام شد. تعداد 100 نمونه شیر خام به صورت تصادفی از مراکز جمع آوری و خرده فروشی های شیر و لبنیات سنتی در استان مازندران در سال 1398 جمع آوری گردید. تمامی نمونه ها در ظروف استریل و در شرایط مناسب زنجیره سرد، در اسرع وقت به آزمایشگاه میکروبیولوژی دانشکده دامپزشکی دانشگاه تخصصی فناوری های نوین آمل منتقل شدند. استخراج DNA تام از نمونه های شیر با استفاده از کیت تجاری انجام شد و سپس واکنش زنجیره ای پلی مراز با استفاده از آغازگرهای مناسب جهت شناسایی کمپیلوباکتر ژژونی، کمپیلوباکتر کولی و سالمونلا صورت گرفت. از100 نمونه مورد مطالعه، 7 نمونه (7 %) آلوده به باکتری کمپیلوباکتر ژژونی بودند، نمونه مثبتی از باکتری کمپیلوباکترکلی مشاهده نشد و 2 نمونه (2 %) آلوده به باکتری سالمونلا بودند. با توجه به نتایج میزان شیوع گونه کمپیلوباکتر ژژونی در شیر خام گاو بالاتر از گونه کمپیلوباکترکلی بود. باتوجه به نتایج مطالعه حاضر و حضور باکتری های نامبرده در شیر، رعایت اصول بهداشتی در صنایع لبنی ، فرآوری و استفاده از حرارت کافی جهت از بین بردن باکتری های نامبرده در شیر خام و همچنین استفاده از روش های سریع و دقیق جهت شناسایی این باکتری ها امری ضروری می باشد.
کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله English

Molecular detection of Campylobacter species and Salmonella spp. In cattle raw milk specimens in Mazandaran province

نویسندگان English

rahem khoshbakht 1
Hamidreza Kazemeini 2
zahra panahi 3
1 Amol university of special modern technologies
2 Amol university of special modern technologies
3 ferdowsi university of Mashhad
چکیده English

Salmonella spp. and Campylobacter can be transmitted through raw milk and cause foodborne illness. The aim of this study was to investigate the prevalence of Campylobacter and pathogenic species of Salmonella spp. species in raw cow's milk using molecular method in Mazandaran province. 100 samples of raw milk were randomly collected from traditional milk collection and retail centers in Mazandaran province in 2019. All samples were transferred as soon as possible to the microbiology laboratory of the Faculty of Veterinary Medicine, Amol University of Special Modern Technologies, in sterile containers and in suitable cold chain conditions. DNA was extracted from milk samples using a commercial kit and then the polymerase chain reaction was performed using appropriate primers to identify Campylobacter jejuni, Campylobacter coli and Salmonella. Out of 100 samples, 7 samples (7%) were infected with Campylobacter jejuni, no positive sample of Campylobacter coli was observed and 2 samples (2%) were infected with Salmonella. According to the results of the present study and the presence of the mentioned bacteria in milk, it is necessary to observe the hygienic principles in the dairy industry, processing and use of sufficient heat to eliminate the mentioned bacteria in raw milk and also use fast and accurate methods to identify These bacteria.

کلیدواژه‌ها English

Row milk
Campylobacter jejuni
Campylobacter coli
Salmonella spp
PCR
1[Van Kessel JS, Karns JS, Perdue ML. 2003. Using a portable real-time PCR assay to detect Salmonella in raw milk. Journal of food protection. 66(10):1762-7.
[2] World Health Organization. 2015. World Health Day Kit 2015-From farm to plate, make food safe. WHO Regional Office for South-East Asia.
[3] Rostrosa NK. 1973. Technology of milk and dairy products. Technology of milk and dairy products.
[4] Oliver SP, Jayarao BM, Almeida RA. 2005. Foodborne pathogens in milk and the dairy farm environment: food safety and public health implications. Foodbourne Pathogens & Disease. 2(2):115-29.
[5] de Freitas CG, Santana ÂP, da Silva PH, Gonçalves VS, Barros MD, Torres FA, Murata LS, Perecmanis S. 2010. PCR multiplex for detection of Salmonella Enteritidis, Typhi and Typhimurium and occurrence in poultry meat. International journal of food microbiology. 139(1-2):15-22.
[6] Espi E, Vaillant V. 2005. International outbreak of Salmonella Stourbridge infection results of epidemiological food and veterinary investigations in France. Euro Surveill. 10(8):1-3.
[7] Jones MA, Hulme SD, Barrow PA, Wigley P. 2007. The Salmonella pathogenicity island 1 and Salmonella pathogenicity island 2 type III secretion systems play a major role in pathogenesis of systemic disease and gastrointestinal tract colonization of Salmonella enterica serovar Typhimurium in the chicken. Avian Pathology. 36(3):199-203.
[8] Dabiri A, Rouhi S, Nouri B, Zaboli F. 2016. The Prevalance of campylobacter genus and campylobacter jejuni species in raw milk collected from amol by Multiplex-Polymerase chain reaction. Journal of Fasa University of Medical Sciences . 5(4):516-525.
[9] Adedayo O, Kirkpatrick BD. 2008. Campylobacter jejuni infections: update on presentation, diagnosis, and management. Hospital Physician. 44(7):9.
[10] Centers for Disease Control and Prevention (CDC). 2002. Preliminary FoodNet data on the incidence of foodborne illnesses-selected sites, United States, 2002. MMWR. Morbidity and mortality weekly report. 52(15):340-3.
[11] Jay, J.M. 1996. Modern Food Microbiology, International Thomson Publishing. 556-559.
[12] Strålin K, Bäckman A, Holmberg H, Fredlund H, Olcén P. 2005. Design of a multiplex PCR for Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, Mycoplasma pneumoniae and Chlamydophila pneumoniae to be used on sputum samples. Apmis. 113(2):99-111.
[13] Rahimi E, Momtaz H, Ameri M, Ghasemian-Safaei H, Ali-Kasemi M. 2010. Prevalence and antimicrobial resistance of Campylobacter species isolated from chicken carcasses during processing in Iran. Poultry science. 89(5):1015-20.
[14] Rahn K, De Grandis SA, Clarke RC, McEwen SA, Galan JE, Ginocchio C, Curtiss Iii R, Gyles CL. 1992. Amplification of an invA gene sequence of Salmonella typhimurium by polymerase chain reaction as a specific method of detection of Salmonella. Molecular and cellular probes. 1992;6(4):271-9.
[15] Perkins NR, Kelton DF, Hand KJ, MacNaughton G, Berke O, Leslie KE. 2009. An analysis of the relationship between bulk tank milk quality and wash water quality on dairy farms in Ontario, Canada. Journal of dairy science. 92(8):3714-22.
[16] Tavakoli Vasks A, Karim G, Sharifi Soltani M, Nasiri D, Pourjafar H. 2012. Investigation of seasonal prevalence of Campylobacter jejuni and Campylobacter coli in raw milk of Amol by Multiplex-Polymerase chain reaction. 4(4): 82-86.
[17] El-Zamkan MA, Hameed KG. 2016. Prevalence of Campylobacter jejuni and Campylobacter coli in raw milk and some dairy products. Veterinary world. 9(10):1147.
[18] Modi S, Brahmbhatt MN, Chatur YA, Nayak JB. 2015. Prevalence of Campylobacter species in milk and milk products, their virulence gene profile and anti-bio gram. Veterinary world. 8(1):1.
[19] Jassim AA, Al-Gburi NM. 2020. Virulance genes and antimicrobial resistance of salmonella isolated from milk in Wasit Province, Iraq. Plant Archives. 20(1):2033-9.
[20] Bonyadian M, Zahraei Salehi T, Mehrabani A. 2015. Comparison of polymerase chain reaction and standard culture methods for the detection of Salmonella in raw milk. Comparative Pathobiology. 1(48): 1509-16.
[21] Tajbakhsh F, Rahimi E, Tajbakhsh E. 2014. Isolation and identification of salmonella typhimorium from raw cow, sheep and goat milk in Chahamaha Va Bakhteyari Province . Journal of Food Hygiene. 4(13): 47-55.
[22] Nia SS, Rostami F, Dehkordi FS, Rahimi E, Yahaghi E, Darian EK, Moghadam MB. 2014. Isolation and evaluation virulence factors of Salmonella typhimurium and Salmonella enteritidis in milk and dairy products. Iran J Med Microbiol: Volume. 8(1).
[23[ Kaushik P, Kumari S, Bharti SK, Dayal S. 2014. Isolation and prevalence of Salmonella from chicken meat and cattle milk collected from local markets of Patna, India. Veterinary World. 7(2):62.
[24] Lubote R, Shahada F, Matemu A. 2014. Prevalence of Salmonella spp. and Escherichia coli in raw milk value chain in Arusha, Tanzania. American Journal of Research Communication. 2(9):1-3.
[25[Singh P, Singh RV, Gupta B, Tripathi SS, Tomar KS, Jain S, Sahni YP. 2018. Prevalence study of Salmonella spp. in milk and milk products. Asian Journal of Dairy & Food Research. 37(1).