بررسی تاثیر برداشت دقیق بر کیفیت عرق تولید شده از گیاهان دارویی (مطالعه موردی زوفا (Hyssopus officinalis))

نویسندگان
1 دانشجو
2 هیئت علمی
چکیده
استفاده از عرقیات گیاهی یکی از پرطرفدارترین شیوه‌های مصرف گیاهان دارویی است. مقدار بالای اسانس و میزان پایین متانول در آن‌ها مطلوب متخصصین صنایع غذایی و دارویی می‌باشد. به‌ منظور بررسی تاثیر ارتفاع برداشت بر کیفیت عرق بدست آمده از گیاه دارویی زوفا، آزمایشی در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد که تیمارها شامل چهار ارتفاع برداشت 15، 25، 35 و 45 سانتی‌متر از بالاترین قسمت گیاه و همچنین ضایعات باقی‌مانده اندام برداشت نشده از ارتفاع‌های 15، 25 و 35 سانتی‌متر بود. پارامترهای مورد بررسی غلظت متانول تولید شده در فرآیند عرق‌گیری و همچنین اسانس موجود در عرق از تیمارهای مختلف ارتفاع بود. نتایج آنالیز آماری بیانگر تاثیر معنی‌دار تیمارها بر صفات مورد مطالعه بود. تیمارهای مختلف ارتفاع برداشت نشان دادند با فاصله گرفتن از قسمت سرشاخه و نزدیک شدن به زمین، مقادیر متانول در عرق گیاه بطور قابل توجهی افزایش یافت بطوریکه از 2±64/71 میلی‌گرم بر لیتر (تیمار برداشت از ارتفاع 15 سانتی‌متر) به 52/3±07/219 میلی‌گرم بر لیتر (تیمار برداشت از ارتفاع 45 سانتی‌متر) رسید. در مورد تیمارهای ضایعات باقی‌مانده نیز مقادیر متانول از 43/1±3/142 میلی‌گرم بر لیتر برای ضایعات ارتفاع 15 سانتی‌متری تا 65/24±86/393 میلی‌گرم بر لیتر برای ضایعات ارتفاع 35 سانتی‌متری افزایش داشت. همچنین در مورد مقادیر اسانس در عرق در همه تیمارها با افزایش ارتفاع برداشت کاهش این صفت مشاهده شد. یافته‌های این پژوهش نشان دادند که ارتفاع برداشت 15 سانتی‌متر از بالاترین قسمت گیاه به منظور دستیابی به ماده گیاهی با مواد موثره بیشتر و دارای قابلیت تولید عرق گیاهی با مقادیر کمتر متانول، به همراه امکان افزایش تعداد چین برداشت، برای تولیدات دارویی-غذایی توصیه می‌شود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله English

Effect of precision harvesting on the quality of herbal distillates (Case study of Hyssopus officinalis L. )

نویسندگان English

ali saebi 1
saeid minaei 2
alireza mahdavian 2
Mohammad-Taghi Ebadi 2
1 student
2 science Committee
چکیده English

​Distillates are one of the most popular consumer products of medicinal plants. High essential oil and low methanol contents have always been considered as two desirable factors by experts in the food and pharmaceutical industries. In order to investigate the effect of harvest height on Hyssop (Hyssopus officinalis L.) distillate quality, an experiment was conducted in a randomized complete block design with three replications. Four harvesting heights of 15, 25, 35 and 45 cm (measured from the highest point of the plant), as well as the remaining stalk, were the treatments in this research. The measured traits were: methanol and essential oil content in the distillates. The results of statistical analysis showed a significant effect of treatments on the studied traits. It can be said that methanol values significantly increased with the harvesting height measured from the top. It varied from 71.64 ± 2.7 mg/l for the height of 15 cm to 219.77 ± 3.52 mg/l for 45 cm. In the remaining stalk, methanol values increased from 142.33 ± 1.34 mg/l for 15 cm height to 393.86±24.65 mg/l for 35 cm height. It should be mentioned that at 45 cm height of cut, there was no remaining stalk. The amount of essential oil in the distillate increased with harvesting height. The findings of this study showed that the harvesting height of 15 cm from the highest part of the plant is recommended for obtaining a higher distillate quality with lower methanol content, and the possibility of increasing the number of harvesting cuts for the production of medicinal and nutritional products.

کلیدواژه‌ها English

Harvest height
Methanol
Essential oil
[1] Omidbeigi, R. (2005). Production and processing of medicinal plants. Beh-nashr Publication, Mashhad,. 347 pages.
[2] Karimi, Gh., Hassanzadeh, M., Shahidi, N & Samiei, Z. (2007). "Methanol determinehion in herbal distillates produeed with spectro photometry method in Mashhad. Gilan Baroo 7(1): 759-77.
[3] Brent, J., Wallace, KL., Burkhart, KK., Phillips, SD & Donovan, JW. (2005). Diagnosis and management of the critically poisoned patient. Critical care toxicology, pp. 441-447.
[4] Hefendehl, F. W. (1970). Zusammensetzung des ätherischen Öls von Melissa officinalis L. und Sekundäre veränderungen der Ölkomposition. Archiv der Pharmazie, 303(4), 345-357.
[5] Adzet, T., Ponz, R., Wolf, E & Schulte, E. (1992). Content and composition of M. officinalis oil in relation to leaf position and harvest time1. Planta medica, 58(06), 562-564.
[6] Hose, S., Zänglein, A., Van den Berg, T., Schultze, W., Kubeczka, K. H & Czygan, F. C. (1997). Ontogenetic variation of the essential leaf oil of Melissa officinalis L. Pharmazie, 52(3), 247-253.
[7] Mrlianová, M., Tekel’ová, D., Felklová, M., Reinöhl, V & Tóth, J. (2002). The influence of the harvest cut height on the quality of the herbal drugs Melissae folium and Melissae herba. Planta medica, 68(02), 178-180.
[8] Schultze, W., Hose, S., Abou-Mandour, A & Czygan, F. C. (1993). Melissa officinalis L.(Lemon balm): In vitro culture and the production and analysis of volatile compounds. In Medicinal and Aromatic Plants (pp. 242-268). Springer, Berlin, Heidelberg.
[9] Felklová, M & Mrlianová, M. (1984). Variability in the content and composition of the essential oil of peppermint (Mentha piperita (L.) Huds). II. Československá Farmacie, 33, 149-55.
[10] Tekel'ová, D & Felklova, M. (1993). Salvia officinalis L. cv. Krajová. V: Gehalt an ätherischem Öl, asche und hydroxyzimtsäurederivaten in einzelnen blattinsertionen. Pharmazie, 48(12), 938-940.
[11] Tekelova, D., Felklova, M., Martonfi, P & Cernaj, P. (1994). Salvia officinalis L. cv. Krajová. VI: Schwankungen des gehaltes an komponenten im ätherischen Öl einzelner krautteile. Pharmazie, 49(4), 299-300.
[12] National Iranian Standards Organization. (2014). Distillate test methods, standard number: 1487.
[13] Shirani, K., Hassani, F. V., Azar-Khiavi, K. R., Moghaddam, Z. S & Karimi, G. (2016). Determination of methanol in Iranian herbal distillates. Journal of Complementary and Integrative Medicine, 13(2), 123-127.
[14] Delirrad, M., Ghasempour, Z., Hassanzadazar, H., Roshani, Y., Mohammadi, D., Forouzan, S., Rahimirad, A & Hamzehzadeh, A. (2012). Determination of methanol content in herbal distillates produced in Urmia using spectrophotometry. Iranian Journal of Toxicology, 6(16), 594-599.
[15] Mousavi, S. R., Namaei-Ghassemi, M., Layegh, M & AfzalAghaee, M. (2011). Determination of methanol concentrations in traditional herbal waters of different brands in Iran. Iranian journal of basic medical sciences, 14(4), 361.
[16] Karimi, G. H., Hassanzadeh, M., Shahidi, N. A. S. I. M & Samie, Z. (2008). Quantitative determination of methanol in plant water produced in Mashhad by spectrophotometry method. Journal of Medicinal Plants, 1(25), 56-59.
[17] Lea, A. G. H. (1995). "Enzymes in the production of beverages and fruit juices." Enzymes in food processing. Springer, Boston, MA,. 223-249.
[18] Wolski, T., Baj, T & Kwiatkowski, S. (2006). Hyzop lekarski [Hyssopus officinalis L.] zapomniana roslina lecznicza, przyprawowa oraz miododajna. Annales Universitatis Mariae Curie-Skłodowska. Sectio DD: Medicina Veterinaria, 61, 1-10.
[19] Najafi, F., Ebadi, M. T & Abbasian, J. (2011). Processes of harvesting, drying and Treating medicinal and aromatic herbs. Shahid Beheshti University Press, 380 pages.