بررسی آلودگی آفلاتوکسین M1 در شیرهای پاستوریزه ی بسته بندی شده در کارخانه های شهر مشهد و گناباد با استفاده از روش الایزا

نویسندگان
1 استادیار گروه علوم و صنایع غذایی دانشگاه ازاد قوچان،ایران
2 سرپرست آزمایشگاه معاونت غذا و دارو معاونت غذا و دارو تربت حیدریه
3 دانشجوی دکتری بهداشت مواد غذایی،دانشگاه فردوسی،مشهد،ایران
چکیده
آفلاتوکسین‌ها ترکیباتی سمی هستند که در مقابل فرایندهای حرارتی از خود مقاومت نشان می‌دهند و غالبا در شیر و فرآورده‌های شیری یافت می‌شود، از اینرو بررسی آفلاتوکسین در شیر، از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. هدف این پژوهش، بررسی غلظت آفلاتوکسین در شیرهای بسته‌بندی شده به روش ELIZA و مقایسه آن‌ها با مقدار قابل قبول توسط اتحادیه اروپا و اداره استاندارد ایران است. در این تحقیق 80 نمونه شیر بسته‌بندی شده از کارخانجات مختلف شهرهای گناباد و مشهد مورد ارزیابی قرار گرفت. پس از گرفتن چربی توسط سانتریفوژ، لایه زیرین از نظر غلظت آفلاتوکسین به کمک دستگاه الایزا در طول موج 450 نانومتر مورد آزمایش قرار گرفت. میانگین نمونه‌های شیر کارخانجات شهر مشهد 015/0±040/0، 007/0±021/0، 003/0±022/0 و 008/0±050/0 و نمونه‌های شیر ارسالی از کارخانجات شهر گناباد 019/0±024/0، 021/0±027/0 و 029/0±031/0 بود. میزان آفلاتوکسین بالاتر از مقدار قابل قبول در بین نمونه‌های مورد آزمایش حدود 13 درصد بود و در این بین فقط یک نمونه بالاتر از 08/0 ppb حاوی آفلاتوکسین مشاهده شد. نتایج نشان داد که میانگین غلظت آفلاتوکسین در نمونه‌های مورد آزمایش کمتر از حد قابل قبول در اتحادیه اروپا و موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران بود. همچنین محاسبات آماری نشان داد که تفاوت معنی داری بین نمونه های شیر دو شهر از نظر غلظت آفلاتوکسین وجود ندارد.
کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله English

Determination of Aflatoxin M1 concentration in packaged milk of Mashhad and Gonabad city by ELIZA

نویسندگان English

vahid hakimzade 1
null null 3
1 Assistance Prof, Department of food science and technology, Islamic Azad University, Quchan, Iran.
چکیده English

Aflatoxins are acute toxigenic and stable in heating process. Therefore determination of its concentration in milk is critical. The aim of this study was to evaluate aflatoxin M1 concentration in packaged milk produced in Mashhad and Gonabad. Aflatoxin concentration in milk samples was detected by ELISA (Enzyme Linked Immunosorbent Assay) technique and compared by limit of EU regulation and ISIRI. Totally 80 samples were analyzed for AFM1. The lower layer after separation fat by centrifuge was tested by ELIZA at 450 nm. The average concentration and standard deviation of aflatoxin M1 in the packaged milks produced in Mashhad were 0.040±0.015, 0.021±0.007, 0.022±0.003, 0.05±0.008 and in the packaged milks produced in Gonabad were 0.024±0.019, 0.027±0.021 & 0.031±0.029 ppb respectively. In overall, 13% of the milk samples had the aflatoxin M1 concentration higher than the 0.05 ppb (Iranian standard) and only one sample had aflatoxin M1 greater than 0.08 ppb. According to the results in this study, the average aflatoxin M1 levels of all factories was below European community and Codex Alimentary and ISIRI. The data showed that the differences of between two cities were not statistically significant.

کلیدواژه‌ها English

Milk
Aflatoxins M1
ELIZA