درصد دانه‌های شکسته حاصل از روش های مختلف خشک کردن برخی ارقام متداول شلتوک در استان گیلان

نویسندگان
1 دانشیار دانشگاه محقق اردبیلی
2 دانش آموخته کارشناسی ارشد دانشگاه محقق اردبیلی
چکیده
چکیده در این تحقیق اثر روش خشک کردن شلتوک در سه سطح (خشک کردن شلتوک در محیط سایه، خشک کردن در معرض تابش نور خورشید و خشک کردن با آون آزمایشگاهی)، در چهار سطح محتوای رطوبت نهایی دانه (8، 10، 12، w.b.14%) در آزمایش با سه رقم برنج شامل (حسنی، هاشمی و علی کاظمی) متداول در استان گیلان بر روی درصد دانه های شکسته حاصل از تبدیل مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که در روش خشک کردن شلتوک در محیط سایه کمترین درصد دانه­های خرد حاصل شد. بیشترین میانگین درصد دانه های شکسته مرحله پوست­گیری (061/14%) به روش خشک کردن با آون آزمایشگاهی در آزمایش با رقم هاشمی و کمترین میانگین درصد دانه های شکسته مرحله پوست­گیری (351/5%) در آزمایش با رقم علی کاظمی و روش خشک کردن در سایه بدست آمده است. با افزایش محتوای رطوبتی تبدیل از 8 الی w.b. 14%، میانگین درصد دانه­های شکسته حاصل از پوست­گیری و سفید کنی دانه­ها بترتیب از مقدار 616/11 به مقدار 189/7% و از مقدار 025/21 به مقدار 841/12 کاهش یافت. بیشترین میانگین درصد دانه­های شکسته سفید کنی در روش خشک کردن با تابش نور خورشید ( 340/21 درصد) و کمترین میانگین درصد دانه های شکسته پوست­گیری (841/13% ) در روش خشک کردن دانه شلتوک در محیط سایه بدست آمد. بیشترین (539/20%) و کمترین (150/14%) مقدار میانگین درصد دانه های شکسته مرحله سفید کنی بترتیب در آزمایشات با رقم حسنی و رقم علی کاظمی بدست آمد.
کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله English

Breakage grains percent obtained from different drying methods some common paddy varieties in Guilan province

نویسندگان English

ٍEzzat Askari Ardeh 1
Zahra Basati 2
Nasim Salehi 2
چکیده English

At this study, effect of paddy drying method with three levels (shadow drying, sun drying and oven drying), paddy grain moisture content at four levels (8, 10, 12, 14 w.b.%) and common paddy varieties in Guilan province at three levels (Hasani, Hashemi and Alikazemi) were investigated on broken grains percent duo to milling process. The results that breakage percent of grains was least at tests with shad drying method. The mean highest breakage percent of grains at husking stage (14.061%) was obtained at tests with Hashemi variety and oven drying method. The mean least breakage percent of grains at husking stage (5.351%) was obtained at tests with Alikazemi variety and shad drying method. With increasing of grain moisture content of milling from 8 to 14 w.b. %, breakage percent of grains at husking and whitening stages were decreased from 11.616 % to 7.717 % and 21.025 to 12.841%, respectively. The mean highest (21.340%) and least (13.841%) breakage of grain whitening obtained at tests with sun drying and shad drying methods, respectively. The mean highest (20.539) and least (14.150%) breakage percent of grain whitening obtained at tests with Hasani and Hashemi and Alikazemi varieties, respectively.

کلیدواژه‌ها English

Key words: Paddy
Breakage
Drying method
Moisture content