ویژگیهای ضد اکسندگی و ضد میکروبی عصارههای برگی گیاه تمشک سیاه (Rubus occidentalis) و اثر آنها بر پایداری روغن سویا

نویسندگان
1 عضو هیات علمی گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد آزاد شهر، استان گلستان
2 عضو هیات علمی گروه علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد آزاد شهر، استان گلستان
چکیده
چکیده امروزه یافتن منابع جدید ترکیبات ضد اکسنده در گیاهان برای بکارگیری آن‌ها به عنوان افزودنی طبیعی و جایگزین کردن آنها به جای ضد اکسنده‌های مصنوعی در مواد غذایی یکی از موضوعات مهم تحقیقات صنایع غذایی می‌باشد. در این تحقیق عصارۀ متانولی بدست آمده از برگ سبز و سیاه شده گیاه تمشک از نظر خواص ضداکسندگی، محتوی ترکیبات فنولی و اثرات ضد میکروبی بر میکروب‌های: انتروکوکوس فکالیس، اشرشیا کلی، استافیلوکوکوس اورئوس، سالمونلا تیفی موریوم، شیگلا دیسانتری و یرسینیا انتروکولیتیکا بررسی گردید. سپس این عصاره‌ها در 3 غلظت 200، 400 و ppm600 در روغن سویای تصفیه شده بدون ضداکسنده به کار گرفته و بعد در دمایC ° 60 به مدت یک ماه ذخیره شدند. متعاقباً مقادیر اسیدیته، اندیس یدی و اندیس پراکسید نمونه‌های روغن تعیین گردید. بر اساس نتایج به دست آمده، عصارۀ برگی سبز به طور معنی داری قدرت ضداکسندگی (%87- 7/0) و محتوی ترکیبات فنولی (mg/g dry matter1/0± 103 (بیشتری نسبت به عصارۀ برگی سیاه بود. همچنین کمترین غلظت موثر عصارۀ برگ سبز تمشک روی باکتری استافیلوکوکوس اورئوس به میزانmg/ml12/7 و روی باکتریهای سالمونلا تیفی موریوم و یرسینیا انتروکولیتیکا به میزانmg/ml5/28بود. اماعصارۀ برگی سیاه تمشک هیچ اثری روی میکروب‌های مورد نظر نداشت. در آزمون های کیفی روغن، با افزایش غلظت عصاره‌برگ سبز مقادیر ‌اسیدیته و پراکسید نمونه‌ها به طور معنی داری افزایش یافت. نتایج نهایی نشان داد که روغن سویای حاوی کمترین غلظت عصارۀ برگ‌های سبز تمشک (ppm200) از نظر آزمون‌اسیدیته و پراکسید بهتر از روغن سویای حاوی ضداکسنده تجارتی پروپیل گالات (ppm200) بود
کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله English

Antioxidant and antimicrobial characteristics of black Raspberry (Rubus occidentalis) leaves extract and its effect on stability of soybean oil

نویسندگان English

Abolfazl Fadavi 1
Hadi Kohsari 2
Seyed hossein Hosseini Ghaboos 1
چکیده English

Nowadays, finding new resources of vegetal antioxidants in order to use them in food (as an additive or alternative with artificial antioxidants) is an important research subject in the field of food science and technology. In this research methanolic extracts of green and black raspberry leaves were examined in antioxidant properties, total phenolic content (TPC) and antimicrobial activity against Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Entherococcus faecalis, Salmonella typhimurium, Yercinia enthrocolitica and Shigella dysenteria. then, three concentrations of each extract (200, 400, and 600 ppm) were applied in free antioxidant-purified soybean oil. The oils were kept in 60° C for a period of one month. After storage, Peroxide index, Iodine index, and Acidity value of oil samples were determined. According to the results, in all concentration of extracts, green leaves extract (GLE) had more antioxidant activity (0.7- 87%) and TPC (103±0.1 mg/g dry matter) significantly than black leaves extract (BLE). In antimicrobial activity, GLE in the minimum concentration of 7.12 mg/ml had an antimicrobial effect on Staphylococcus aureus and in the minimum concentration of 28.5 mg/ml inhibited the growth of Salmonella typhimurium, Yercinia enthrocolitica. But BLE did not show any effects on growth of investigated microbes. In the quality tests of oil samples, with an increase in the concentration of GLE, acidity, Iodine index, and peroxide index increased significantly. At the end, it was concluded that oil samples containing 200 ppm, had better quality and stability than samples containing 200 ppm Propyl Gallate (market soybean oil).

کلیدواژه‌ها English

Key words: Raspberry leaves extract
Antioxidative activity
Antimicrobial effect
Soybean oil stability