مجله علوم و صنایع غذایی ایران

مجله علوم و صنایع غذایی ایران

بررسی خواص الئورزین صمغ باریجه استخراج شده به روش حلال‌های عمیق یوتکتیک

نوع مقاله : پژوهشی اصیل

نویسندگان
1 دانشجوی دکتری، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد قوچان، قوچان، ایران
2 گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد قوچان، قوچان، ایران
3 دانشیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد قوچان، قوچان، ایران
4 استادیار، گروه مهندسی شیمی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد قوچان، قوچان ، ایران
10.48311/fsct.2025.83723.0
چکیده
حلال‌های یوتکتیک عمیق در استخراج متابولیت‌های گیاهی مزایای زیادی مانند سمیت کم، زیست‌تخریب‌پذیری، هزینه کم و سهولت آماده‌سازی نسبت به روش‌های مرسوم یافته‌اند. هدف این کار مقایسه حلال‌های یوتکتیک عمیق طبیعی در استخراج الئورزین باریجه (Ferula gummosa) و تعیین خواص شیمیایی، ساختمانی، ساختاری، حرارتی و رئولوژیکی آن است. شش مخلوط حلال یوتکتیک شامل کولین کلرید/اوره، اسید استیک، اسید لاکتیک، اسید فرمیک، فرمامید و گلیسرول در نسبت‌های 2:1 و 3:1 مورد ارزیابی قرار گرفت. بیشترین بازده برای کولین کلرید/اسید فرمیک، کولین کلرید/فورمامید به دست آمد. اجزای اصلی اولئورزین β-پینن (27/40%)، سیلکوفنشن (93/11%) و آلفا پینن (53/7%) بودند که توسط کروماتوگرافی گازی-طیف سنجی جرمی مشخص شد. صمغ عمدتاً از کربوهیدرات­ها ( 39/67% وزنی) تشکیل شده بود. الگوی پراش اشعه ایکس یک ریزساختار نیمه کریستالی را نشان داد. رفتار حرارتی صمغ با تجزیه و تحلیل حرارتی (TGA) ارزیابی شد و کالریمتری روبشی تفاضلی (DSC) دماهای زیر و بالای 200 درجه سانتیگراد را به عنوان مناطق غالب کاهش وزن نشان داد. رفتار رئولوژیکی الئورزین رفتار غیرنیوتنی از نوع رقیق شونده با برش بود که با مدل قانون توان به خوبی برازش داده شد. مطالعه ساختار شیمیایی توسط طیف سنجی نشان داد که هیچ حلالی در الئورزین باقی نمانده است. بنابراین، الئورزین باریجه را می توان به عنوان یک ماده دارویی طبیعی نویدبخش استخراج شده با حلال های یوتکتیک مورد استفاده قرار داد، ضمن آنکه این حلال­های یوتکتیک به عنوان روشی سبز قابلیت استفاده برای بسیاری از ترکیبات گیاهی را دارند.

 
کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله English

Investigating the properties of barija gum oleoresin extracted by the method of deep eutectic solvents

نویسندگان English

Javad Radmard 1
Ali Mohammadi Sani 2
Akram Arianfar 3
Behrouz Mahmoudzadeh Vaziri 4
1 Department of Food Science and Technology, Quchan Branch, Islamic Azad University, Quchan, Iran
2 Department of Food Science and Technology, Quchan Branch, Islamic Azad University, Quchan, Iran
3 Department of Food Science and Technology, Quchan Branch, Islamic Azad University, Quchan, Iran
4 Department of Chemical engineering, Quchan Branch, Islamic Azad University, Quchan, Iran
چکیده English

Deep eutectic solvents have found many advantages in the extraction of plant metabolites, such as low toxicity, biodegradability, low cost, and ease of preparation compared to conventional methods. The aim of this work is to compare the natural deep eutectic solvents in the extraction of Ferula gummosa (Ferula gummosa) and determine its chemical, structural, thermal and rheological properties. Six eutectic solvent mixtures including choline chloride/urea, acetic acid, lactic acid, formic acid, formamide and glycerol in ratios of 2:1 and 3:1 were evaluated. The highest yield was obtained for choline chloride/formic acid, choline chloride/formamide. The main components of oleoresin were β-pinene (40.27%), silcophenone (11.93%) and alpha-pinene (7.53%), which was determined by gas chromatography-mass spectrometry. Gum was mainly composed of carbohydrates (67.39% by weight). The X-ray diffraction pattern showed a semi-crystalline microstructure. The thermal behavior of the gum was evaluated by thermal analysis (TGA) and differential scanning calorimetry (DSC) showed temperatures below and above 200 °C as the dominant weight loss regions. The rheological behavior of oleoresin was non-Newtonian behavior of shear thinning type, which was well fitted by the power law model. Studying the chemical structure by spectrometry showed that no solvent remained in oleoresin. Therefore, barijeh oleoresin can be used as a promising natural medicinal substance extracted with eutectic solvents, while these eutectic solvents can be used as a green method for many herbal compounds.

 

کلیدواژه‌ها English

Extraction
Oleoresin
Barijeh
Functional-structural properties

مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده
انتشار آنلاین از 06 آذر 1404