مجله علوم و صنایع غذایی ایران

مجله علوم و صنایع غذایی ایران

تولید فیلم مرکب کیتوزان و فوکوئیدان استخراج شده از جلبک قهوه‌ای Sargassum latifolium به همراه پروتئین هیدرولیز شده ماهی کاراس(Carassius carassius)

نوع مقاله : پژوهشی اصیل

نویسندگان
1 گروه علوم و صنایع غذایی، واحد نور، دانشگاه آزاد اسلامی، نور ، ایران
2 استادیارگروه علوم و صنایع غذایی، واحد نور، دانشگاه آزاد اسلامی، نور ، ایران
3 گروه شیلات، واحد قائم‌شهر، دانشگاه آزاد اسلامی، قائم‌شهر ، ایران
4 دانشگاه آزاد اسلامی، واحد نور، گروه منابع طبیعی، نور. ایران
10.48311/fsct.2025.83944.0
چکیده
هدف این مطالعه بررسی ویژگی‌های فیلم خوراکی مرکب کیتوزان و فوکوئیدان همراه با پروتئین‌های هیدرولیز شده ماهی کارارس می­باشد. در این راستا، پروتئین هیدرولیز شده ماهی کاراس به ‌وسیله آنزیم آلکالاز تولید و فوکوئیدان از جلبک قهوه‌ای Sargassum latifolium استخراج گردید. سپس چهار نوع فیلم خوراکی شامل کیتوزان و کیتوزان-فوکوئیدان با غلظت‌های مختلف پروتئین هیدرولیز شده (5/0، 1 درصد) تهیه و ویژگی‌های آن‌ها مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که پروتئین هیدرولیز شده دارای میزان پروتئین و درجه هیدرولیز بالایی است. همچنین، بازده استخراج فوکوئیدان 89/5 درصد، کربوهیدرات کل 2/59 درصد، پروتئین 21/9 درصد، سولفات 78/21 درصد و اسید اورونیک 85/8 درصد بود. نتایج آزمون‌های مکانیکی نشان داد که افزایش غلظت پروتئین منجر به کاهش مقاومت کششی فیلم‌ها شد. به‌علاوه، آزمون‌های فیزیکی نشان داد که افزایش غلظت پروتئین باعث افزایش نفوذپذیری بخار آب و رطوبت فیلم‌ها گردید (05/0>p).  پروتئین هیدرولیز شده ماهی کاراس دارای فعالیت قابل توجهی در مهار رادیکال‌های آزاد DPPH بود و افزایش غلظت آن تأثیر مثبتی بر این پارامتر داشت (05/0>p).  همچنین، این فیلم‌ها خاصیت ضد میکروبی بالایی در برابر باکتری‌های پاتوژن داشتند و خاصیت ضد میکروبی آن‌ها علیه باکتری استافیلوکوکوس اورئوس بیشتر از اشریشیاکلی بود. به‌طور کلی، نتایج این مطالعه نشان می‌دهد که فیلم‌های خوراکی مرکب کیتوزان-فوکوئیدان با افزودن پروتئین‌های هیدرولیز شده می‌توانند به‌عنوان یک گزینه مناسب برای بهبود کیفیت و ماندگاری محصولات غذایی مورد استفاده قرار گیرند. این فیلم‌ها نه تنها خواص فیزیکی و مکانیکی بهتری دارند، بلکه فعالیت‌های آنتی‌اکسیدانی و ضد میکروبی آن‌ها نیز می‌تواند به افزایش ایمنی و کیفیت مواد غذایی کمک کند.
کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله English

Production of Chitosan and Fucoidan Extracted from Brown Seaweed Sargassum latifolium Composite Films with Hydrolyzed Fish Protein from Carassius (Carassius carassius)

نویسندگان English

Khadijeh Jafari Malekkolaei 1
sara jafarian 2
Seyed Rohollah Javadian 3
Seyedeh khadijeh Mahdavi 4
Somayeh Bahram 3
1 Department of Food Science and Technology, Nour Branch, Islamic Azad University, Nour, Iran.
2 Food Science and Technology Department, Nour Branch, Islamic Azad univercity, Nour, Iran.
3 Department of Fisheries, Qaemshahr Branch, Islamic Azad University, Qaemshahr, Iran.
4 Islamic Azad University, Nour Branch, Department of Natural Resource, PO Box 4641859557, Nour, Iran
چکیده English

 The aim of this study was to investigate the properties of edible composite films made from chitosan and fucoidan combined with hydrolyzed fish proteins from Carassius. In this context, hydrolyzed fish protein was produced using the enzyme Alcalase, and fucoidan was extracted from the brown seaweed Sargassum latifolium. Subsequently, five types of edible films were prepared, including nano chitosan and chitosan-fucoidan with varying concentrations of hydrolyzed protein (0.0, 0.5, and 1.0 percent), and their properties were examined. The results indicated that the hydrolyzed protein had a high protein content and degree of hydrolysis. Additionally, the yield of fucoidan extraction was 5.89%, with total carbohydrates at 59.2%, protein at 21.9%, sulfate at 21.78%, and uronic acid at 8.85%. Mechanical tests showed that increasing protein concentration resulted in a decrease in the tensile strength of the films. Furthermore, physical tests revealed that higher protein concentrations led to increased water vapor permeability and moisture content of the films (p < 0.05). The hydrolyzed fish protein exhibited significant activity in scavenging DPPH free radicals, with an increase in concentration positively impacting this parameter (p < 0.05). Moreover, these films demonstrated high antimicrobial properties against pathogenic bacteria, with superior antimicrobial activity against Staphylococcus aureus compared to Escherichia coli. Overall, the findings of this study suggest that chitosan-fucoidan composite edible films incorporating hydrolyzed proteins can serve as a suitable option for enhancing the quality and shelf life of food products. These films not only possess improved physical and mechanical properties but also exhibit antioxidant and antimicrobial activities that can contribute to increased food safety and quality.

کلیدواژه‌ها English

Chitosan
Fucoidan
Peptides
Edible Film
Antioxidant Properties
Antimicrobial Properties

مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده
انتشار آنلاین از 06 آذر 1404