مجله علوم و صنایع غذایی ایران

مجله علوم و صنایع غذایی ایران

بررسی ویژگی‌های لیگنین، کربوکسی‌متیل سلولز و نشاسته استخراج شده از زائدات و ضایعات پیاز زعفران و ذرت

نوع مقاله : پژوهشی اصیل

نویسندگان
1 مؤسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی
2 مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خراسان رضوی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
3 پژوهشکده زعفران دانشگاه تربت حیدریه
4 موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی
10.48311/fsct.2025.83929.0
چکیده
این پژوهش با هدف تولید محصولات با ارزش افزوده بالا شامل نشاسته و کربوکسی‌متیل‌سلولز به ترتیب از بنه‌ی زعفران و ضایعات ذرت و همچنین تولید عصاره‌های فعال از بنه‌ی زعفران و لیگنین از زائدات ذرت انجام شد. در این مطالعه بازده استخراج، ظرفیت آنتی‌اکسیدانی و خاصیت ضد قارچی عصاره‌های حاصل از بنه‌ی زعفران و لیگنین تهیه شده از ضایعات ذرت و همچنین ویژگی‌های فیزیکوشیمیایی نشاسته‌ی حاصل از بنه‌ی زعفران و کربوکسیل متیل سلولز تهیه شده از چوب ذرت بررسی شدند. بازده استخراج عصاره‌ی بنه‌ی زعفران و لیگنین استخراج شده از ضایعات ذرت به ترتیب بیشتر از 14 و 17 درصد و  میزان ترکیبات فنلی و فعالیت گیرندگی رادیکال آزاد عصاره بنه زعفران و لیگنین به ترتیب 91/137 (میلی­گرم در 100 گرم وزن خشک بنه) و 31/29 درصد و 69/156 (میلی­گرم در 100 گرم وزن خشک چوب ذرت) و 85/58 درصد بود. حداقل غلظت ممانعت‌کنندگی و حداقل غلظت قارچ‌کشی لیگنین به دلیل بالاتر بودن میزان ترکیبات فنلی آن، پایین‌تر از عصاره‌ی بنه‌ی زعفران بود. میانگین قطر هاله عدم رشد کپک­های آسپرژیلوس فلاووس و آسپرژیلوس پارازیتیکوس در اثر عصاره بنه زعفران و لیگنین به ترتیب 75/13 و 10 میلی­متر و 16 و 5/9 میلی­متر بود.  محتوای خاکستر و پروتئین نشاسته‌ی حاصل از پیاز زعفران به ترتیب 16/0 و 75/0 درصد بود که نزدیک به نشاسته‌ی سیب‌زمینی است. بازده استخراج سلولز از ضایعات چوب ذرت 43/38 درصد و میزان خلوص و درجه‌ی استخلاف کربوکسی‌متیل‌سلولز تهیه شده از آن به ترتیب 73 و 85 درصد بود. نتایج حاصل از پرتوسنجی تبدیل فوریه زیرقرمز، تشکیل کربوکسی‌متیل‌سلولز از سلولز استخراج شده از چوب ذرت را تایید کرد.

 
کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله English

Investigating the characteristics of lignin, carboxymethyl cellulose and starch extracted from wastes and residues of saffron corms and corn

نویسندگان English

Razieh Niazmand 1
Parvin Sharayei 2
Vahideh Sharif 3
Mahboobe Sarabi-Jamab 4
Sodabeh Eynafshar 2
Elham Azarpazhooh 2
Farzaneh Sharif 3
1 Research Institute of Food Science and Technology
2 Khorasan Razavi Agricultural and Natural Resources Research and Education Center
3 Saffron Institute of Torbat Heydarieh University
4 Research Institute of Food Science and Technology
چکیده English

This research aimed to produce high value-added products, including starch and carboxymethyl cellulose from saffron corms and corncob waste respectively, as well as active extracts from saffron corms and lignin from corncob wastes. In this study, the extraction yield, antioxidant capacity, and antifungal properties of extracts obtained from saffron corms and lignin produced from corncob waste, along with the physicochemical properties of starch derived from saffron corms and carboxymethyl cellulose produced from corncob waste were investigated. The extraction yields of saffron corm extract and lignin from corn waste were more than 14% and 17%, respectively. The phenolic content and radical scavenging activity of the saffron corm extract were 137.91 mg per 100 g dry weight and 29.31%, while for corn lignin, they were 156.69 mg per 100 g dry weight and 58.85%, respectively. The saffron corm extract and lignin exhibited antifungal activity but the minimal inhibitory concentration (MIC) and minimal fungicidal concentration (MFC) of lignin were lower than those of the saffron corm extract due to the higher content of phenolic compounds in lignin. The ash and protein content of starch obtained from saffron onion was 0.16 and 0.75%, respectively, which is close to potato starch. The extraction yield of cellulose from corn wood waste was 38.43%, and the purity grade and degree of substitution of the carboxymethyl cellulose prepared from it were 73% and 85%, respectively. The results obtained from Fourier-transform infrared spectroscopy (FTIR) confirmed the formation of carboxymethyl cellulose from cellulose extracted from corn wood.

 

کلیدواژه‌ها English

Saffron corm
corncob waste
lignin
starch
carboxymethyl cellulose

مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده
انتشار آنلاین از 06 آذر 1404