مجله علوم و صنایع غذایی ایران

مجله علوم و صنایع غذایی ایران

کاربرد فیلم نانوکامپوزیت ایزوله پروتئین گاودانه – صمغ چرخک حاوی میکروکپسول‌های عصاره خارمریم و نانو ذرات اکسیدگرافن جهت بسته بندی پنیر کوپه

نوع مقاله : پژوهشی اصیل

نویسندگان
گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران
10.48311/fsct.2025.83793.0
چکیده
پنیر به دلیل ویژگی‌ها و تنوع زیاد، به‌عنوان چالش‌برانگیزترین فرآورده لبنی شناخته می‌شود که باعث می‌شود پوشش‌ها و فیلم‌های خوراکی به طور گسترده‌ای برای افزایش عمر مفید آن استفاده شوند. بنابراین این پژوهش با هدف کاربرد فیلم نانوکامپوزیت ایزوله پروتئین گاودانه – صمغ چرخک حاوی میکروکپسول­های عصاره خارمریم در سطوح متفاوت(0 و 15 حجمی/ حجمی) و نانو ذرات اکسیدگرافن در سطوح متفاوت(0 و 0/4 وزنی/حجمی) جهت بسته­بندی پنیر کوپه انجام شد. دو فاکتور زمان نگهداری و نمونه­ فیلم­های تولید شده (فیلم شاهد، فیلم حاوی ماکسیمم مقادیر نانوذره و میکروکپسول عصاره خارمریم و فیلم بهینه حاوی 41/3% وزنی/حجمی نانوذره و 35/11 حجمی/حجمی میکروکپسول عصاره خارمریم) در بسته­بندی پنیر کوپه و نمونه پنیر کوپه بدون پوشش فیلم طبق روش سطح پاسخ طرح فاکتوریل مورد بررسی قرار گرفتند. ویژگی­های فیزیکوشیمایی(pH، اسیدیته، نمک، چربی، پروتئین)، میکروبی (شمارش کلی میکروارگانیسم­ها، کپک و مخمر) و ارزیابی حسی پنیر در طی 60 روز نگهداری بررسی شد. تاثیر بسته­بند­ی فیلم روی پنیر کوپه طی دوره نگهداری، باعث کاهش  pHو چربی، افزایش اسیدیته و نمک شد. همچنین نتایج نشان داد که افزایش زمان نگهداری و نوع بسته­بندی تاثیر معنی­داری بر میزان پروتئین و ارزیابی حسی نمونه­های پنیر نداشت (P>0.05). ویژگی­های میکروبی پنیر طی 60 روز نگهداری در محدوده مجاز استاندارد ملی بود. به طور کلی، فیلم‌های نانوکامپوزیتی ایزوله پروتئین گاودانه-صمغ چرخک حاوی میکروکپسول­های عصاره خارمریم و نانوذره اکسیدگرافن ممکن است برای استفاده به عنوان مواد بسته‌بندی سازگار با محیط زیست در صنایع غذایی مناسب باشند و همچنین ایمنی محصولات غذایی را در زمان نگهداری افزایش دهند. 



 
کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله English

The application of Vicia ervilia protein isolate - Launaea acanthodes gum nanocomposite film containing Silybum marianum extract microcapsule and graphene oxide nanoparticle for packing Koupeh cheese

نویسندگان English

Sozhin Saray Tarkasheh
Mohammad Alizadeh Khaledabad
Saber Amiri
Iraj Karimi Sani
Department of Food Science and Technology, Faculty of Agriculture, Urmia University, Urmia, Iran
چکیده English

Cheese is known as the most challenging dairy product due to its characteristics and diversity, which makes edible coatings and films widely applied to extend its shelf life. Therefore, this research aims to application of Vicia ervilia protein isolate - Launaea acanthodes gum nanocomposite film containing Silybum marianum extract microcapsule at different levels (0 and 15 V/V) and graphene oxide nanoparticle at different levels (0 and 4 W/V) for packing Koupeh cheese was done. Two storage time factors and samples of produced films (control film, film containing maximum amounts of nanoparticles and Silybum marianum extract microcapsule and optimal film containing 3.41% W/V of nanoparticles and 11.35% V/V of Silybum marianum extract microcapsule) in the packaging of Koupeh cheese and Koupeh cheese samples without film coating, were investigated according to the response surface method of the factorial design. Physicochemical characteristics (pH, acidity, salt, fat, protein), microbial (total count of microorganisms, mold and yeast) and sensory evaluation of cheese during 60 days of storage were investigated. The effect of film packaging on coupe cheese during the storage period caused a decrease in pH and fat, an increase in acidity and salt. Also, the results showed that the increase in storage time and type of packaging had no significant effect on the amount of protein and sensory evaluation of cheese samples (P>0.05). The microbial characteristics of cheese during 60 days of storage were within the permissible limits of the national standard. In general, Vicia ervilia protein isolate - Launaea acanthodes gum nanocomposite films containing Silybum marianum extract microcapsule and graphene oxide nanoparticles may be suitable for use as environmentally friendly packaging materials in the food industry and also increase the safety of food products during storage.



 

کلیدواژه‌ها English

microencapsulation
active packaging
edible film
Koupeh cheese

مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده
انتشار آنلاین از 06 آذر 1404