[1] Ghazanfari N, Fallah S, Vasiee A, Yazdi FT. Optimization of fermentation culture medium containing food waste for l-glutamate production using native lactic acid bacteria and comparison with industrial strain. LWT. 2023;184:114871.
[2] Vasiee A, Falah F, Sankian M, Tabatabaei-Yazdi F, Mortazavi SA. Oral immunotherapy using probiotic ice cream containing recombinant food-grade Lactococcus lactis which inhibited allergic responses in a BALB/c mouse model. Journal of Immunology Research. 2020;2020.
[3] Behbahani BA, Noshad M, Vasiee A, Brück WM. Probiotic Bacillus strains inhibit growth, biofilm formation, and virulence gene expression of Listeria monocytogenes. LWT. 2024;191:115596.
[4] کیانی ا, مظفری نا, الادب حس, جندقی ن, قائمی عا. اثر آنتاگونیستی باکتری های لاکتیک جدا شده از ماست بر علیه باکتری های بیماریزا. مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی گرگان. 1385;1.
[5] Falah F, Zareie Z, Vasiee A, Tabatabaee Yazdi F, Mortazavi SA, Alizadeh Behbahani B. Production of synbiotic ice-creams with Lactobacillus brevis PML1 and inulin: functional characteristics, probiotic viability, and sensory properties. Journal of Food Measurement and Characterization. 2021;15:5537-46.
[6] فروشانی مچ, فولادی عا, سعادتمند س. اثرات ضد میکروبی جسم سلولی و مایع رویی لاکتوباسیلوس کازه ای جدا شده از ماست بر ضد اشریشیاکلی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل 1390;11:11.
[7] Falah F, Vasiee A, Alizadeh Behbahani B, Tabatabaee Yazdi F, Mortazavi SA. Optimization of gamma‐aminobutyric acid production by Lactobacillus brevis PML1 in dairy sludge‐based culture medium through response surface methodology. Food science & nutrition. 2021;9:3317-26.
[8] Gomes BC, Rodrigues MR, Winkelstroter LK, Nomizo A, de Martinis EC. In vitro evaluation of the probiotic potential of bacteriocin producer Lactobacillus sakei 1. Journal of food protection. 2012;75:1083-9.
[9] Alebooye P, Falah F, Vasiee A, Yazdi FT, Mortazavi SA. Spent coffee grounds as a potential culture medium for γ-aminobutyric acid (GABA) production by Levilactobacillus brevis PML1. Lwt. 2023;189:115553.
[10] Rouhi A, Falah F, Azghandi M, Behbahani BA, Mortazavi SA, Tabatabaei-Yazdi F, et al. Investigating the effect of Lactiplantibacillus plantarum TW57-4 in preventing biofilm formation and expression of virulence genes in Listeria monocytogenes ATCC 19115. LWT. 2024;191:115669.
[11] Kanmani P, Satish Kumar R, Yuvaraj N, Paari K, Pattukumar V, Arul V. Probiotics and its functionally valuable products—a review. Critical reviews in food science and nutrition. 2013;53:641-58.
[12] Mancuskova T, Medved'ova A, Ozbolt M. The medical functions of probiotics and their role in clinical nutrition. Current Nutrition & Food Science. 2018;14:3-10.
[13] Dobrogosz WJ, Peacock TJ, Hassan HM. Evolution of the probiotic concept: from conception to validation and acceptance in medical science. Advances in applied microbiology. 2010;72:1-41.
[14] Gogineni VK, Morrow LE, Gregory PJ, Malesker MA. Probiotics: history and evolution. J Anc Dis Prev Rem. 2013;1:1-7.
[15] Khaled JM. Probiotics, prebiotics, and COVID-19 infection: A review article. Saudi journal of biological sciences. 2021;28:865-9.
[16] Fenneman AC, Weidner M, Chen LA, Nieuwdorp M, Blaser MJ. Antibiotics in the pathogenesis of diabetes and inflammatory diseases of the gastrointestinal tract. Nature Reviews Gastroenterology & Hepatology. 2023;20:81-100.
[17] de Souza ZN, de Moura DF, de Almeida Campos LA, Córdula CR, Cavalcanti IMF. Antibiotic resistance profiles on pathogenic bacteria in the Brazilian environments. Archives of Microbiology. 2023;205:185.
[18] Falah F, Vasiee A, Behbahani BA, Yazdi FT, Moradi S, Mortazavi SA, et al. Evaluation of adherence and anti-infective properties of probiotic Lactobacillus fermentum strain 4-17 against Escherichia coli causing urinary tract infection in humans. Microbial pathogenesis. 2019;131:246-53.
[19] Vasiee A, Yazdi FT, Mortazavi A, Edalatian M. Isolation, identification and characterization of probiotic Lactobacilli spp. from Tarkhineh. 2014.
[20] Yazdi FT, Behbahani BA, Vasiee A, Mortazavi SA, Yazdi FT. An investigation on the effect of alcoholic and aqueous extracts of Dorema aucheri (Bilhar) on some pathogenic bacteria in vitro. Archives of Advances in Biosciences. 2015;6.
[21] Behbahani BA, Yazdi FT, Mortazavi A, Gholian MM, Zendeboodi F, Vasiee A. Antimicrobial effect of Carboxy Methyl Cellulose (CMC) containing aqueous and ethanolic Eucalyptus camaldulensis L. leaves extract against Streptococcus pyogenes, Pseudomonas aeruginosa and Staphylococcus epidermidis. Archives of Advances in Biosciences. 2014;5.
[22] رضا کد, ناصر ق, میرساسان م. بررسی فعالیت ضدمیکروبی باکتری های اسید لاکتیک جدا شده از محصولات پروبیوتیکی (لاکتوباسیلوس و بیفیدوباکتریوم). 2011.
[23] Saadatzadeh A, Fazeli MR, Jamalifar H, Dinarvand R. Probiotic properties of lyophilized cell free extract of Lactobacillus casei. Jundishapur journal of natural pharmaceutical products. 2013;8:131.
[24] بخش ف, محمد, حکیمی, بهرامآبادی, ذوالفقاری, درکی. جداسازی لاکتوباسیلهای پروبیوتیک از ماستهای سنتی مناطق روستایی رفسنجان و بررسی اثرات ضد میکروبی آنها-1391. مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان. 2013;12:733-46.
[25] الهه ک, نورامیر م, حسین سا, نادر ج, اله قع. اثر آنتاگونیستی باکتری های لاکتیک جدا شده از ماست بر علیه باکتری های بیماری زا. 2006.
[26] فروشانی مچ, فولادی عا, سعادتمند س. اثرات ضد میکروبی جسم سلولی و مایع رویی لاکتوباسیلوس کازه ای جدا شده از ماست بر ضد اشریشیاکلی O157: H7. مجله دانشگاه علوم پزشکی اردبیل. 2011;11.
[27] Ocaña VS, Nader-Macías ME. Production of antimicrobial substances by lactic acid bacteria II: screening bacteriocin-producing strains with probiotic purposes and characterization of a Lactobacillus bacteriocin. Public Health Microbiology: Methods and Protocols. 2004:347-53.