بررسی فعالیت آنتی اکسیدانی و محتوای فنولی و فلاونوئیدی کل عصاره‌های برگ و میوه انگور وحشی

نویسندگان
دانشگاه مازندران
چکیده
زیر گونه انگور وحشی (Vitis vinifera subsp. Sylvestris) متعلق به جنس Vitis و از گیاهان بومی ایران، از منطقه میانکاله جمع­آوری شد. در این پژوهش،عصاره­های متانولی،آبی،کلروفرمی و اتیل استاتی به روش خیساندن از میوه و برگ گیاه انگور وحشی تهیه شد. پس از آن بازده عصاره گیری تعیین گردید. همچنین محتوای فنولی کل و فلاونوئیدی کل میوه و برگ مورد ارزیابی قرار گرفت و به منظور تعیین فعالیت آنتی­اکسیدانی عصاره­ها از دو روش) 2و2-دی فنیل-1-پیکریلی هیدرازیل) DPPH و روش (قدرت احیا آهن) FRAP استفاده گردید. بررسی­ها نشان داد که بیشترین بازده عصاره­گیری مربوط به عصاره آبی با مقادیر%35/14برای برگ و %71/12 برای میوه گیاه بوده است. از نظر محتوای فنولی، میوه گیاه دارای محتوای بالاتری نسبت به برگ است. همچنین می­توان گفت که عصاره متانولی دارای بالاترین مقادیر محتوای فنولی در برگ (mg/g 25/0 ± 9/2) و میوه گیاه (mg/g 1/0 ± 3/12) است. در مورد محتوای فلاونوئویدی بیشترین میزان مربوط به عصاره متانولی میوه (mg/g 03/0± 7/9) بوده است. بررسی فعالیت آنتی اکسیدانی به روش­های DPPH نشان داد که عصاره آبی برگ با50IC برابر با mg/ml 12/0 ± 74/26 دارای بهترین نتیجه در مقایسه استاندارد می­باشد. عصاره متانولی برگ نیز دارای بیشترین قدرت احیای آهن در روش سنجش فعالیت آنتی­اکسیدانی به روش FRAP بود. به طور کلی ارزیابی فیتوشیمیایی برگ و میوه گیاه انگور وحشی نشان داد که عصاره متانولی بهترین عملکرد را در بین چهار عصاره مورد بررسی داشته است.
کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله English

Investigation the antioxidant activity and total phenol and flavonoid contents of wild grapevines (Vitis vinifera subsp. Sylvestris) fruit and leaf extracts

نویسندگان English

Maryam Mohadjerani
Rahman Hosseinzadeh
Roya Moghimi
Banafsheh Esmaeili
university of mazandaran
چکیده English

Vitis vinifera subsp. Sylvestris, belonging to vitis family and is one of the indigenous plants of Iran, was collected from Miankalleh. In this research, different plant extractions (methanol, water, chloroform, ethyl acetate) were obtained from the leaf and fruit of wild grapes. The yield of extraction was determined. Also, the total phenol and total flavonoid content of different extracts were analyzed and the antioxidant activity of the extracts was assessed using DPPH (2, 2-diphenyl-1-picrylhydrazyl) and FRAP (ferric reducing power) methods. Our investigation showed that the aqueous extract of leaf (14.35%) and fruit (12.71%) had the highest level of extraction yield. The total phenolic content of the fruit was higher than the leaf. Also, the methanolic extract had a higher total phenolic content than other extracts in leaf (2.9±0.25 mg/g) and fruit (12.3±0.1 mg/g).Regarding the total flavonoid content, the methanolic extract of the fruit with 9.7±0. 03 mg/g, had the highest level. Investing the antioxidant activity using DPPH assay revealed that the aqueous leaf extract with IC50 of 26.74±0.12 µg/ml had the best result. The methanolic extract of the leaf was more potent than other extracts in the FRAP assay. In conclusion, the phytochemical analysis of the leaf and fruit of wild grapes showed that the methanolic extract had the best performance.

کلیدواژه‌ها English

wild grapes
Antioxidant activity
plant extraction
Phenolic content
flavonoid content
1. Kelij, S., Mohamadjani, Z., & Naqinezhad, A. (2018). The effect of ecological factors on leaf and petiole anatomy of wild grapevine (Vitis vinifera subsp. sylvestris) in northern Iran. Nova Biol. Reperta, 4, 361–372.
2. Yakhchi, V., Abbaspour, H., Peyvandi, M., & Noormohammadi, Z. (2023). Study of anatomical structure of leaves and petioles in seven Iranian cultivars of Vitis vinifera L. Developmental Biology, 15(2).
3. Zhou, K., & Raffoul, J. J. (2012). Potential anticancer properties of grape antioxidants. Journal of Oncology, 2012.
4. Ergül, A., Perez-Rivera, G., Söylemezoǧlu, G., Kazan, K., & Arroyo-Garcia, R. (2011). Genetic diversity in Anatolian wild grapes (Vitis vinifera subsp. sylvestris) estimated by SSR markers. Plant Genetic Resources: Characterisation and Utilisation, 9(3), 375–383.
https://doi.org/10.1017/S1479262111000013
5. Naqinezhad, A., Ramezani, E., Djamali, M., Schnitzler, A., & Arnold, C. (2018). Wild grapevine (Vitis vinifera subsp. sylvestris) in the Hyrcanian relict forests of northern Iran: an overview of current taxonomy, ecology and palaeorecords. Journal of Forestry Research, 29(6), 1757–1768. https://doi.org/10.1007/s11676-017-0549-6
6. Vaou, N., Stavropoulou, E., Voidarou, C., Tsigalou, C., & Bezirtzoglou, E. (2021). Towards advances in medicinal plant antimicrobial activity: A review study on challenges and future perspectives. Microorganisms, 9(10), 2041.
7. Reyes-Munguía, A., Carrillo-Inungaray, M. L., Carranza-Álvarez, C., Pimentel-González, D. J., & Alvarado-Sánchez, B. (2016). Antioxidant activity, antimicrobial and effects in the immune system of plants and fruits extracts. Frontiers in Life Science, 9(2), 90–98.
8. Lichota, A., & Gwozdzinski, K. (2018). Anticancer activity of natural compounds from plant and marine environment. International Journal of Molecular Sciences, 19(11), 3533.
9. Alam, F., Shafique, Z., Amjad, S. T., & Bin Asad, M. H. H. (2019). Enzymes inhibitors from natural sources with antidiabetic activity: A review. Phytotherapy Research, 33(1), 41–54.
10. Yeum, K., Russell, R. M., & Aldini, G. (2010). Antioxidant activity and oxidative stress: An overview. Biomarkers for Antioxidant Defense and Oxidative Damage: Principles and Practical Applications, 3–19.
11. Rezazad Bari, L., Ghanbari, A., Darvishzadeh, R., Torabi Giglou, M., & Doulati Baneh, H. (2021). Comparison of phenolic compounds and antioxidant activity of two grapvine root cultivars Rasha and Qzel Ozum. Journal of Food Science and Technology (Iran), 18(111), 1–12.
12. Rabiei, V., & Heydarnajad Giglu, R. (2021). Assessment of nutritional quality and antioxidant properties of some cultivars of table grapes cultivated in Khorramdareh region of Zanjan province. Research in Pomology, 5(2), 119–131.
13. POURAKBAR, L., & ADLI, F. M. (2017). Investigation of phenolic compounds and antioxidant capacity in leaves, unripe, ripe, sundried and molasses of red raisin grape.
14. Katalinic, V., Mozina, S. S., Generalic, I., Skroza, D., Ljubenkov, I., & Klancnik, A. (2013). Phenolic profile, antioxidant capacity, and antimicrobial activity of leaf extracts from six Vitis vinifera L. varieties. International Journal of Food Properties, 16(1), 45–60.
15. Balík, J., Kyseláková, M., Vrchotová, N., Tříska, J., Kumšta, M., Veverka, J., Híc, P., Totušek, J., & Lefnerová, D. (2009). Relations between polyphenols content and antioxidant activity in vine grapes and leaves. Czech Journal of Food Sciences, 26(Special Issue), S25–S32.