بررسی امکان تولید کاغذ ضدباکتری جهت بسته‌بندی مواد غذایی با عصاره گیاه رزماری (Rosmarinus Officinalis L.)

نویسندگان
1 دانشجوی دکتری دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
2 عضو هیات علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
3 فارغ التحصیل دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
4 هیات علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
چکیده
تغییر الگوی مصرف غذا و استفاده گسترده از غذاهای بیرونی و فست فودها، از طرفی جهانی شدن تجارت غذا و حمل غذا در مسافت­های طولانی، چالش­های بزرگی را متوجه ایمنی و کیفیت غذا کرده است. یکی از مهم­ترین موارد استفاده از کاغذ در صنایع بسته بندی مواد غذایی می­باشد طوریکه بتواند مواد بسته­بندی شده را از مرحله تولید تا رسیدن به دست مشتری سالم نگه دارد. عصاره گیاهان دارویی، قابلیت ایجاد خاصیت ضد باکتریایی دارند. در این پژوهش از عصاره گیاه رزماری جهت ایجاد خاصیت ضد باکتریایی استفاده شد. استخراج عصاره گیاهی با دو روش سوکسوله و التراسونیک انجام گردید. در روش سوکسوله، از پودر خشک رزماری در دو زمان 4 و 6 ساعت و در روش التراسونیک از دو دامنه آمپلیتوت 40 و 60 برای عصاره­گیری استفاده شد. سپس کاغذها با عصاره­ تهیه شده در دو مقدار 15 و 20 درصد بر اساس وزن خشک کاغذ تیمار شدند. در نهایت بررسی ویژگی ضد باکتریایی در کاغذ مورد آزمون با دو باکتری اشرشیاکلای و استافیلوکوکوس اورئوس انجام شد. در کاغذهای تیمار شده با عصاره رزماری استخراج شده به روش سوکسوله، هاله عدم رشد باکتری برای هر دو باکتری تشکیل شد. بیشترین قطر هاله عدم رشد برای باکتری­های اشریشیاکلای و استافیلوکوکوس ارئوس، در زمان استخراج 6 ساعت و مقدار مصرف 20 درصد بر اساس وزن خشک کاغذ بترتیب به اندازه 22 و 20 میلی­متر مشاهده شد. در نمونه­های کاغذ تیمار شده با عصاره استخراج شده به روش التراسونیک، بیشترین قطر هاله عدم رشد برای باکتری اشریشیاکلای در آمپلیتوت 40 و زمان 9 دقیقه و به اندازه 20 میلی­متر بود. همچنین بیشترین قطر هاله عدم رشد برای باکتری استافیلوکوکوس اورئوس در آمپلیتوت 40 و زمان 9 دقیقه و به اندازه 20 میلی­متر بوده است. کروماتوگرافی گازی وجود مواد ضدباکتری بورنئول، کامفر و بورنیل استات در عصاره رزماری را تأیید کردند.
کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله English

Investigating the Possibility of Producing Antibacterial Paper for Food Packaging with Rosemary (Rosmarinus Officinalis L.) Extract

نویسندگان English

Amir Hosien Ghasemi 1
noureddin nazarnezhad 2
Shaghaygh Rezanezhad 3
seed Hasan Sharifi 4
1 Doctoral student of Sari University of Agricultural Sciences and Natural Resources
2 Member of the faculty of Sari University of Agricultural Sciences and Natural Resources
3 Graduated from Sari University of Agricultural Sciences and Natural Resources
4 Member of the faculty of Sari University of Agricultural Sciences and Natural Resources
چکیده English

Change in the food consumption’s pattern and the widespread use of the fast foods, as well as, the globalization of the food trade and the transportation of food over the long distances have brought great challenges to the safety and quality of the foods. One of the most important uses of the papers is the food packaging industry to keep the health and quality of the packaged materials from the production step to the customer. The extract of medicinal plants has the ability to create antibacterial properties. In this research, rosemary extract was used to produce the antibacterial papers. Extraction of plant was done by using soxhlet extractor and ultrasonic. In the soxhlet method, the dry powder was extracted at 4 and 6 hours and in the ultrasonic method, 40 and 60 powers were used for extraction. Then the papers were treated with plant extract prepared in two amounts of 15 and 20% based on the dry weight of the paper. The antibacterial properties of the papers were investigated with Escherichia coli and Staphylococcus aureus bacteria. All the papers treated with rosemary extracted by soxhlet method showed antibacterial property. Inhibition zone of bacteria was formed for both of them. The maximum diameter of the Inhibition zone for Escherichia coli and Staphylococcus aureus bacteria with 6 hours’ extraction and the consumption amount of 20% was 22 and 20 mm. In the treated paper with rosemary extracted by ultrasonic method, the maximum diameter of the Inhibition zone for Escherichia coli bacteria was 20 mm in 40A and 9 min. Also, the highest diameter of the Inhibition zone for Staphylococcus aureus bacteria was 20 mm in 40A and 9 min. Gas chromatography confirmed the presence of antibacterial substances including, Borneol, Camphor, and Bornyl acetate in rosemary extract

کلیدواژه‌ها English

Antibacterial paper
Herbal extract
Ultrasonic
Soxhlet
Rosemary
[1] Afra, A. and Narchin, P. (2016). Study of antibacterial effects and physical properties of paper coated with nanoclay and homogenized nanoclay. Iranian Wood & Paper Industries, 7 (2): 561-572.
[2] Asadi Khansari, R. and Dehghani, M. (2013). Introduction of new paper and packaging materials in food production packaging. Scientific Journal of Packaging Science and Art, 4 (16): 46-57.
[3] Mohsenzadeh, M. (2009). Packaging and food safety. Quality Control Magazine, 16-18.
[4] Azizi, S., Ahmad, M., Mahdavi, M. and Abdolmohammadi, S. (2013). Preparation, characterization, and antimicrobial activities of Zno nanoparticles/ cellulose nanocrystal nanocomposites. Bioresources, 8(2): 1841-1851.
[5] Ma, Y., Liu, P., Si, C. And Liu, Z. (2010). Chitosan nanoparticles: preparation and application in antibacterial paper. Journal of Macromolecules Science, Part B: Physics, 49 (5): 994-1001.
[6] Akhbari, M., Aghajani, Z., Karimi, A. and Mazoochi, A. (2015). Composition analysis of essential oil and biological activity of oily compounds of Mentha longifolia. New Cellular and Molecular Biotechnology Journal, 6 (12): 59-66.
[7] Ahmadi, E., Abdollahi, A., Najafipour, S., Meshkibaf, M. H., Fasihi-Ramandi, M., Namdar, N., Abdollahi S., Mousavi, S. M., SamiZadeh, B. and Allahverdi, G. H. (2016). Surveying the effect of the phenol compounds on antibacterial activity of herbal extracts: in vitro assessment of herbal extracts in Fasa-Fars province. Journal of Fasa University of Medical Sciences, 6 (2): 210-220. [8] Razavi, N., Molavi Choobini, Z., Salehian-Dehkordi, M. and Saleh Riyahi, S. (2016). Overview of the antibacterial properties of essential oils and extracts of medicinal plants in Iran. Journal of Shahrekord University of Medical Sciences, 17: 41-52.
[9] Mashreghi, M. and Momtazi, F. (2012). Comparison of the antibacterial effects of various concentrations of alcoholic extracts of Rosmarinus officinalis, Hypericum perforatum and Carthamus tinctorius on the growth phases of Esherichia coli O157. Journal of Rafsanjan University of Medicine Science, 11(2): 103-114.
[10] Soltan Dallal, M., Yazdi, M., Aghaamiri, S., Haghighat Khajavi, S., Abedi Mohtasab, T. and Amin Harati, F. (2014). Antimicrobial effect of Zataria multiflora and Rosemarinus officinalis on antibiotic-resistant staphylococcus aureus strains isolated from food. Journal of Medical Plants, 4 (52): 41-47.
[11] Li, Y., Zhu, H., Gu, H., Dai, H., Fong, Zh., Weadock, J. N., Gou, Zh. and Hu, L. (2013). Strong transparent magnetic nanopapper prepared by immobilization of Fe3O4 nanoparticles in a nanofibrillated cellulose network. Journal of materials chemistry A, 1: 15278-15283.
[12] Haniffa, M. A. C. M., Ching, Y. C., Chuah, C. H., Ching, K. Y., Nazri, N., Abdullah, L. C. and Nai-Shang, L. (2017). Effect of TEMPO – oxidization and rapid on thermo – structural properties of nanocellulose. Carbohydrate Polymers, 173: 91–99.
[13] Liu, K., Nasrallah, J., Chen, L., Huang, L. and Ni, Y. (2015). Preparation of CNC-dispersed Fe3O4 nanoparticles and their application in conductive paper. Carbohydrate Polymers, 126: 175–178.
[14] Randhir, R., Lin, Y. T. and Shetty, K. (2004). Phenolics, their antioxidant and antimicrobial activity in dark germinated fenugreek sprouts in response to peptide and phytochemical elicitors. Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition, 13: 295–307.