خواص فیزیکی وغذایی خرمای دیری عراقی

نویسنده
دپارتمان تحقیق وتوسعه، وزارت آموزش عالی وتحقیقات علمی عراق، بغداد، عراق.
چکیده
خواص فیزیکی میوه خرمای دیری برای کاهش تلفات در هنگام برداشت، نگهداری و طراحی ماشین آلات، فرآوری، ماشین آلات حمل و نقل، جابجایی، بسته بندی و ارزیابی کیفیت میوه، بسیار بااهمیت است. علاوه بر این، ترکیب غذایی این رقم خرما برای دانستن ارزش غذایی آن، اهمیت مصرف آن، کیفیت آن و مقایسه آن با دیگر انواع خرما و نیز همان رقم، اما از کشوری دیگر، حائز اهمیت است. در این مطالعه میانگین جرم، طول، عرض، ضخامت، کرویت، حجم واقعی و ظاهری، مساحت سطح، چگالی توده و واقعی، میانگین هندسی و حسابی قطر، تخلخل و نسبت ابعاد به ترتیب 5.01 گرم، 33.26 میلی متر، 18.89 میلی متر، 15.07 میلی‌متر، 63.3 درصد، 3.72 سانتی‌متر مکعب، 4 سانتی‌متر مکعب، 13.91 سانتی‌متر مربع، 11.65 سانتی‌متر مربع، 0.52 گرم بر سانتی مترمکعب، 0.99 گرم بر سانتی مترمکعب 21.28mm، 21.90mm ، 54.06٪، 55٪ بود. خرمای دیری حاوی فیبر (59.26 گرم در 100 گرم)، مواد جامد کل (96.03 گرم در 100 گرم)، انرژی (143.278 کیلو کالری)، کربوهیدرات (29.457 گرم در 100 گرم)، پروتئین (3.55 گرم در 100 گرم)، چربی (1.52 گرم در 100 گرم)، منیزیم (3.81 گرم در 100 گرم)، خاکستر (2.52 گرم در 100 گرم)، ویتامین B1 (4.44ppm)، B2 (2.77ppm) و مقدار محدودی از روی، منیزیم، مس، ویتامین ( A، E، B6، C)، ساکارز (ppm 3.679) بود که این مقدار در مقایسه با سایر ارقام خرما بالا است. از طرفی میزان فروکتوز و گلوکز آن در مقایسه با سایر ارقام کمتر بود.
کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله English

Physical and nutritional properties of Iraqi Dayri dates

نویسنده English

Hayder Jumaah
ministry of higher education and scientific research
چکیده English

Physical properties of dayri dates fruits are important to the purpose of reducing losses during the harvesting and storage and designing machines, processing, transportation machines, handling, packaging, and assessment of fruit quality, Also, the nutritional composition of this variety of date is important to know the nutritional values of it, the importance of its consumption, the qualities available in it, and comparing it with other varieties of dates and the same variety , but from another country. In this study the average of mass, length, width, thickness, Sphericity, true and apparent volume, surface area, Bulk and True density, geometric and arithmetic mean diameter, porosity, aspect ratio were 5.01g, 33.26mm, 18.89mm, 15.07mm, 63.3%, 5.06 cm3, 3.38 cm3, 13.91 cm2(McCabe), 11.65 cm2(Jean& Ball), 0.52 g. cm-3, 0.99 g. cm-3, 21.01mm, 22.33mm, 54.06%, 55%, respectively. Dayri dates are rich in nutritional properties, such as fiber (59.26g/100g), Total solids (96.03g/100g), Energy (143.278 Kcal), Carbohydrate (29.457g/100g), Protein (3.55g/100g), Fat(1.52g/100g), Magnesium (3.81g/100gm), Ash(2.52g/100g), Vitamin B1 (4.44ppm), B2 (2.77ppm), and limited amount or not of Zink, Magnesium, copper, Vitamin (A, E, B6, C). Sucrose was (3.679 ppm) and this amount is high compared to other varieties of dates, on the other hand, the amount of fructose and glucose were lower compared to other varieties.

کلیدواژه‌ها English

Dayri dates
Physical properties
Nutritional properties
References
AL Asadi, A. Z., Abdulwahid, A. H & AL MayahiM A. M. W. (2019). The Effects of Thidiazuron on Callus and in vitro shoots Development of Date Palm (phoenix dacylifera L.) cv. Barhee. Basrah Jouranal of Agricultural Science, (32): 285-265. DOi:10.21276/basjas.
Al- Kaabi, Hayder, Effect of modified atmosphere packaging on quality of Barhi dates at Khalal stage, 2020. International Journal of Food Studies, (9), SI125–SI134. DOI: 10.7455/ijfs/9.SI.2020.a10.
Al-Bakr, Abdul-Jabbar. (1972). The date palm is its past, present and new in its cultivation, manufacture and trade. Ani Press. Baghdad. 1085 p.
Adel. Al-Qurashi, Physico-chemical changes during development and ripening of ‘Helali’ date palm fruit. Journal of Food, Agriculture & Environment Vol.8 (2): 4 0 4 - 4 0 8. 2 01 0.
Al-Hooti, S.; Sidhu, J. S.; Qabazard, H. Physicochemical characteristics of five date fruit cultivars grown in the United Arab Emirates. Plant Food Hum. Nutr. 1997, 50, 101-113.
A. Topuz a, M. Topakci b, M. Canakci b, I. Akinci b, F. Ozdemir, Physical and nutritional properties of four orange varieties, Journal of Food Engineering 66 (2005) 519–523.
Al-Shahib, W.; Marshall, R. J. The fruit of the date palm: its possible use as the best food for the future. Int. J. Food Sci. Nutr. 2003, 54, 247-259.
Attaha, A. M,. Abdul Sada, H. K., & Mussawii. M Y. (2017). Effect of Bacterial Cell Wall Components on Callus Growth of phoenix dactylifera L. cv. Barhee Propagated Through In vetra. Basrah Journal of Agricultural science., 30(1); 1-6. DOi: 1021276/basjas
AOAC, (1984). Official methods of analysis. AOAC Press, Washington, D.C.
Central Statistical Organization of Iraq, 2019.
Hasan, N, S., Amon, Z. H., Nor, A. I., Mokhtarrudin, N., Esa, N. M. and Azlan, A., 2010. Nutritional composition and in vitro evaluation of the antioxidant properties of various dates extracts (Phoenix dactylifera L.) from Libya. Asian Journal of Clinical Nutrition, 2 (4):208-214.
M. Keramat Jahromi, S. Rafiee, A. Jafari, M.R. Ghasemi Bousejin*, R. Mirasheh, and S.S. Mohtasebi, Some physical properties of date fruit (cv. Dairi), Int. Agrophysics, 2008, 22, 221-224.
Official Methods of Analysis of AOAC International (2000)16th AD. AOAC Publications, Washington, USA.
Omobuwajo, O. T., Akande, A. E., & Sanni, A. L. (1999). Selected physical, mechanical and aerodynamic properties African Breadfruit (Treculia africana) seeds. Journal of Food Engineering, 40, 241–244.
Owolarafe, O.K. Shotonde, H.O., Some physical properties of fresh orko fruit, Journal of Food Engineering, 2004, 63, 299- 302.
Person, D. (1997). Composition and Analytical of Food, 9th ED. Longman, UK.
S.J. Haswell. (1991). Atomic absorption spectrometry: theory, design and applications. School of chemistry. University of Hull, Hull, UK.
Somayeh Rastegar , Majid Rahemi, Amin Baghizadeh, Mahdiyeh Gholami. Enzyme activity and biochemical changes of three date palm cultivars with different softening pattern during ripening. Food Chemistry 134 (2012) 1279–1286.
Sulaiman Aljaloud, Heather L. Colleran, Salam A. Ibrahim. Nutritional Value of Date Fruits and Potential Use in Nutritional Bars for Athletes, Food and Nutrition Sciences. Vol.11 No.6, June 2020
Sultana Parvin, Dilruba Easmin, Afzal Sheikh, Mrityunjoy Biswas, Subed Chandra Dev Sharma, Md. Golam Sarowar Jahan, Md Amirul Islam, Narayan Roy, Mohammad Shariar Shovon. Nutritional Analysis of Date Fruits (Phoenix dactylifera L.) in Perspective of Bangladesh, American Journal of Life Sciences, 3(4) , 274-278, August 2015.