بررسی تاثیر بسته‌بندی با اتمسفر تغییر یافته بر شاخص‌های بیوشیمیایی و ویژگی‌های حسی دانه‌های انار در طی دوره نگهداری سرد

نویسنده
عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد فسا، گروه علوم و صنایع غذایی، فارس، ایران
چکیده
ایران یکی از بزرگترین تولیدکنندگان میوه انار در دنیا است. مقدار زیادی از انار تولید شده به صورت تازه مصرف می­شود، با این وجود مصرف تازه انار به علت طبیعت آن راحت نمی­باشد. دانه­های انار نیز هیچ گاه به صورت تازه و مانند سایر میوه­های آماده مصرف در بسته بندی­های مناسب در فروشگاه­ها به فروش نمی­رسد. بدین منظور، در پژوهش پیش رو دانه­های تازه انار در بسته­هایی از جنس پلی اتیلن- پلی آمید تحت شرایط اتمسفر تغییریافته با ترکیب­های گاز متشکل از دی اکسیدکربن: اکسیژن: نیتروژن در سه ترکیب 75:10:15، 70:0:30 و 100:0:0 بسته بندی و به مدت دو هفته در دمای یخچال نگهداری شدند. دانه­های اناراز نظر خصوصیات حسی، شاخص­های بیوشیمیایی، میزان رشد مخمر، انتروباکتریاسه، میکروارگانیسم­های سایکروفیل و مزوفیل مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج تحقیق نشان داد که دانه­های انار بسته بندی شده در حضور بیشترین مقدار دی اکسید کربن (30% دی­اکسید­کربن+70% نیتروژن) تفاوت معنی­داری با بقیه تیمارها داشته و دارای بیشترین طول عمر نگهداری بوده و از نظر خصوصیات حسی امتیاز بیشتری به خود اختصاص داد. هم­چنین مشخص شد که میزان بالای دی­اکسید کربن در بسته­بندی باعث کاهش معنی­دار رشد میکروارگانیسم‌های مزوفیل، سایکروفیل، انتروباکتریاسه و مخمرها می­شود.
کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله English

The effects of modified atmosphere packaging on biochemical parameters and sensory properties of pomegranate seeds during cold storage

نویسنده English

Dornoush Jafarpour
Assistant professor, Department of Food Science and Technology, Islamic Azad University of Fasa Branch, Fars, Iran
چکیده English

Iran is one of the largest producers of pomegranate fruit in the world. Plenty of pomegranates produced are freshly consumed; however, fresh pomegranate consumption is not easy due to its nature. Pomegranate seeds are never sold fresh as in other ready-to-eat fruit packages in stores. For this purpose, in the present study, fresh pomegranate seeds were packaged in polyethylene-polyamide packages under atmospheric conditions modified with carbon dioxide: oxygen: nitrogen in three compounds: 15:10:75, 30: 0: 70, 0: 0: 100 were packaged and kept in refrigerator for two weeks. Pomegranate seeds were evaluated for sensory properties, biochemical parameters and the growth rate of yeast, Enterobacteriaceae, psychrophilic and mesophilic microorganisms. The results showed that packed pomegranate seeds in the presence of the highest amount of carbon dioxide (30% carbon dioxide+ 70% nitrogen) were significantly different from the other treatments, had the longest shelf life and more score in terms of sensory properties. It was also found that high levels of carbon dioxide in packaging significantly reduced the growth of psychrophilic, mesophilic, Enterobacteriaceae and yeast microorganisms.

کلیدواژه‌ها English

Pomegranate seeds
Modified atmosphere packaging
shelf life
Quality
[1] Anonymous. 2005. Statistical Book of Agriculture of Iran. Statistical Center of Iran.
[2] Du, C.T., Wang, P.L., Francis, F.J. 1975. Anthocyanins of pomegranate, Punica granatum. Journal of Food Science, 40, 417–418.
[3] Artes, F., Maryn, J.G., Martynez, J.A. 1996. Controlled atmosphere storage of pomegranate. Zeitschrift für Lebensmittel-Untersuchung und Forschung, 203, 33-37.
[4] Gil, M.I., Artes, F., Tomas-Barberan, F.A. 1996. Minimal processing and modified atmosphere packaging effects on pigmentation of pomegranate seeds. Journal of Food Science, 61, 161–164.
[5] Hertog, M.G.L., van Poppel, G., Verhoeven, D. 1997. Potentially anticarcinogenic secondary metabolites from fruits and vegetables. In: Tomas-Barberan, F.A., Robins, R.J. (Eds.), Phytochemistry of Fruits and Vegetables. Clarendon Press, Oxford, 313–329.
[6] Artes, F., Tudela, J.A., Villaescusa, R. 2000. Thermal postharvest treatments for improving pomegranate quality and shelf life. Postharvest Biology and Technology, 18, 245–251.
[7] AOAC. 2000. Official methods of analysis. Virginia, USA: Association of Official Analytical Chemists, 414–422.
[8] Allende, A., Aguayo, E., Artes, F. 2004. Quality of commercial minimally processed red lettuce throughout the production chain and shelf life. International Journal of Food Microbiology, 91, 109–117.
[9] Zand, N., Jabbari, Sh. 2017. Effect of Modified Atmosphere Packaging and Multilayer Flexible Films on pH of Fresh Quail Meat. International Journal of Food Microbiology, 20(5), 1-111.
[10] Kader, A.A. 2002. Postharvest Technology of Horticultural Products. 3th Ed. University of California Agriculture and Natural Resources Publication 3311. California, 135-144pp.
[11] Maghoumi, M., Mostofi, Y., Talaie, A., Dehestani, M., Asghari, A. 2009.The effect of high CO2 Modified Atmosphere Packaging (MAP) on storage properties of strawberry (Fragaria ananassa cv. Selva). Agriculture, 11(1), 163-176. [in Persian]
[12] Holcroft, D.M., Kader, A.A. 1999. Controlled atmosphere-induced changes in pH and organic acid metabolism may affect colour of stored strawberry fruit. Postharvest Biology and Technology, 17, 19-32.
[13] Sarhadi , J. Sadeghizadeh-Yazdi. 2019. The Effect of Modified Atmosphere Packaging on Physicochemical, Microbial, and Sensorial Properties of Iranian Mazafati Date, Postharvest Biology and Technology, 37, 174–185.
[14] Nguyen-the, C., Carlin, F. 1994. The microbiology of minimally processed minimally fruits and vegetables. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 34, 371–401.
[15] Lopez-Rubira, V., Conesa, A., Allende, A., Artes, F. 2005. Shelf life and overall quality of minimally processed pomegranate arils modified atmosphere packaged and treated with UV-C. Postharvest Biology and Technology, 37, 174–185.
[16] Jacxsens, L., Devlieghere, F., Ragaert, P., Vanneste, E., Debevere, J. 2003. Relation between microbiological quality, metabolite production and sensory quality of equilibrium modified atmosphere packaged fresh-cut produce. International Journal of Food Microbiology, 83, 263– 280.