بررسی اثر دماهای خشک کردن و غلظت گلیسرول بر ویژگی های فیزیکی و مکانیکی فیلم ترکیبی صمغ دانه قدومه شهری-ایزوله پروتئین خلر

نویسندگان
1 دانشجوی سابق کارشناسی ارشد، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
2 استاد، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
3 دانشیار، گروه فرآوری مواد غذایی، پژوهشکده علوم و فناوری مواد غذایی جهاد دانشگاهی مشهد
چکیده
در این پژوهش
کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله English

Effect of drying temperature and glycerol on physical and mechanical properties of Lepidium perfoliatum seed gum - grass pea (Lathyrus sativus) protein isolate composite film

نویسندگان English

Seyede Elham Ebrahimi 1
Arash Kochaki 2
Mohabat Mohebi 2
Elnaz Milani 3
چکیده English

In this study, the effect of glycerol concentrations (60, 70 and 80 %) and drying temperatures (45, 60 and 75 °C) on physical and mechanical properties of Lepidium perfoliatum seed gum-grass pea (Lathyrus sativus) protein isolate composite film was investigated. Results showed that with increasing the temperature from 45°C to 75°C, the drying time needed for the composite film containing 60 and 70% reduced. Whilst, drying times of the samples with 70 and 80% glycerol were nearly the same. Water solubility, moisture absorption and elongation at break (E%) reduced when the drying temperature increased and the elastic modulus (EM) decreased. With increasing glycerol concentration from 60 to 80 %, water solubility and moisture absorption increased and E% and EM reduced.

کلیدواژه‌ها English

Lidium perfoliatum seed gum
Lathyrus sativus protein isolate
Moisture absorption
Solubility