بررسی وجود لوکومالاشیت گرین در گوشت ماهیان پرورشی قزل آلای رنگین کمان (Onchorhynchus mykiss) در استان مازندران

نویسندگان
1 دکترای تخصصی، استادیار، گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تخصصی فن آوری های نوین آمل، آمل، ایران
2 دکترای تخصصی، استادیار، گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تخصصی فن آوری های نوین آمل، آمل، ایران
3 دکترای تخصصی، استادیار، گروه بهداشت و بیماری های آبزیان، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه سمنان، ایران
چکیده
مالاشیت گرین به طورگسترده به عنوان داروی ضد انگل و ضدقارچ در حوزه آبزی پروری مورد استفاده قرار می گیرد. درمان با مالاشیت گرین منجر به باقی ماندن متابولیت این ترکیب (لوکومالاشیت گرین) در بافت آبزیان و تولید ترکیبات سرطانزا می گردد. هدف: هدف از انجام این مطالعه، بررسی وجود لوکومالاشیت گرین در گوشت ماهیان پرورشی قزل آلای رنگین کمان در استان مازندران بود. نمونه های ماهی با وزن تقریبی 5/0 و 1 کیلوگرم از 20 مزرعه پرورش ماهی در استان مازندران (منطقه هراز و تنکابن) طی سال 1397 جمع آوری گردید. میزان لوکومالاشیت گرین در نمونه ها با استفاده ازآزمون ELISA و کیت 96 خانه تولید شرکت Europroxima (هلند) اندازه گیری شد. در منطقه هراز کمترین و بیشترین میزان لوکومالاشیت گرین 0001/0 میلی گرم در کیلوگرم مربوط به نمونه های 5/0 کیلوگرمی 22/0 میلی گرم در کیلوگرم مربوط به نمونه های 1 کیلوگرمی بود. در برخی از نمونه های 5/0 و 1 کیلوگرمی جمع آوری شده از تنکابن میزان لوکومالاشیت گرین کمتر از حد جستجوی کیت بود و بیشترین مقدار آن برابر با 0047/0 میلی گرم در کیلوگرم در نمونه های 1 کیلوگرمی بود. مقایسه نتایج به دست آمده از کلیه نمونه های مورد مطالعه نشان داد که کمترین آلودگی به لوکومالاشیت گرین مربوط به نمونه های 5/0 و 1 کیلوگرمی منطقه تنکابن بود و بالاترین میزان لوکومالاشیت گرین در نمونه های 1 کیلوگرمی منطقه هراز مشاهده شد. پایین تر بودن و در محدوده مجاز قرار داشتن بیشتر نتایج این مطالعه نسبت به مطالعات پیشین نشان دهنده بهبود وضعیت بهداشتی آب ایستگاه های تکثیر و پرورش ماهی، نظارت و کنترل موثر، استفاده از راهکارهای جایگزین و بی خطر جهت کاهش آلودگی قارچی و در نتیجه مصرف کمتر مالاشیت گرین می باشد.
کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله English

Investigation of luecomalachite green existence in Rainbow trout (Onchorhynchus mykiss) flesh in Mazandaran province

نویسندگان English

poulin shohreh 1
Maryam Azizkhani 2
Sara Mehdizadeh mood 3
1 Amol University of Special Modern Technologies
2 Amol University of Special Modern Technologies
3 University of Semnan
چکیده English

Malachite Green is extensively used as an antiparasite and antifungal agent in aquaculture. Treatment with malachite green leads to the remaining of the metabolite of this compound (luecomalachite green) in aquatic animal tissues and the production of carcinogenic compounds. The aim of this study was to investigate the presence of luecomalachite green in the flesh of Rainbow trout in Mazandaran province. Fish specimens with approximate weight of 0.5 and 1 kg were collected from 20 farms in Mazandaran province (Haraz and Tonekabon) during 2018. Luecomalachite green was measured in samples using ELISA 96-well kit produced by Europroxima Co. (Netherlands). The highest and lowest levels of luecomalachite green (0.0001 mg/kg) were obtained from samples of 0.5 kg and 0.22 mg/kg in 1 kg samlpes, respectively. In some samples of 0.5 and 1 kg collected from Tonekabon, luecomalachite green content was less than the detection limit of the kit, and the highest amount of luecomalachite green was equal to 0.0047 mg/kg in 1 kg samples. Comparison of the results of all samples showed that the lowest contamination of luecomalachite green was observed in samples of 0.5 and 1 kg of Tonekabon region and the highest level of luecomalachite green were observed in samples of 1kg of Haraz area. The results of luecomalachite green contamination in this study were lower and also in the allowed standard range compared to previous studies, this indicates the improvement of sanitary condition of aquaculture stations, effective monitoring and control strategies, use of substitutes and safe alternatives to reduce fungal contamination and hence less malachite green consumption.

کلیدواژه‌ها English

Fish
Food safety
Luecomalachite green
Malachite green
Rainbow trout
[1] Yousheng ,J., Li ,C., Kun ,H., Wenjuan ,Y., Xianle ,Y., Liqun, L. 2015. Development of a Fast ELISA for the Specific Detection of both Leucomalachite Green and Malachite Green. Journal of Ocean University of China, 14(2), 340-344. https://doi.org/10.1007/s11802-015-2407-5
[2] Hidayah, N., Abu Bakar, F., Mahyudin,N.A., Faridah, S., Nur-Azura, M.S., Zaman, M.Z. 2013. Detection ofmalachite green and leuco-malachite greenin fishery industry. International Food Research Journal, 20(4), 1511-1519.
[3] Rauscher-Gabernig, E., Bruller, W., Grossgut, R. 2007. Malachite green and leucomalachite green: risk assessment from exposure of contaminated animal foodstuffs for the Austrian population. Ernahrung, 31, 351–359.
[4] Schuetze, A., Heberer, T., Juergensen, S. 2008. Occurrence of residues of the veterinary drug malachite green in eels caught downstream from municipal sewage treatment plants. Chemosphere, 72, 1664–1670. https://doi.org/10.1016/j.chemosphere.2008.05.036
[5] Benford, D., Bolger, P.M., Carthew, P., Coulet, M., DiNovi, M., Leblanc, J.C., Renwick, A.G., Setzer, W., Schlatter, J., Smith, B., Slob, W., Williams, G., Wildemann, T. 2010. Application of the Margin of Exposure (MOE) approach to substances in food that are genotoxic and carcinogenic. Food Chemistry and Toxicology, 48, 2–24. https://doi.org/10.1016/j.fct.2009.11.003
[6] Kwan, P.P., Banerjee, S., Shariff, M., SyahiraIshak, N., Yusoff, F. 2018. Quantitative analysis of malachite green and leucomalachite green residues in fish purchased from the markets in Malaysia. Food Control, 92, 101-106. https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2018.04.031
[7] Gurmit, S., Terence, K., Jean-Marc, G.,Michael, A., Beth, B., Huet, A.H., Caroline, Ch., Philippe, D., Benrejeb Godefro, S. 2011. Design andcharacterization of a direct ELISA for the detection and quantification of leucomalachite green. Food Additives and Contaminants: Part A: Chemistry, Analysis, Control, Exposure and Risk Assessment, 28(6), 731–739. https://doi.org/10.1080/19440049.2011.567360
[8] EFSA (European Food Safety Authority). 2016. Malachite green in food. J EFSA. 14(7): 4530-4610. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2016.4530
[9] Australia National Standard, Zealand N. 2005. Report on a Survey of Chemical Residues in Domestic and Imported Aquacultured Fish.
[10] Sudova, E., Machova, J., Svobodova, Z., Vesely, T. 2007. Negative effects of malachite green and possibilities of its replacement in the treatment of fish egg and fish: a review. Veterinary Medicine, (12), 527-53.
[11] Motafeghi, F., Javadi, I., Allameh, S.K. 2018. Investigation of Malachite green existence in Rainbow trout (Oncorhynchusmykiss) and common Carp (Cyprinuscarpio) flesh in the area of North and South of Iran, Haraz and Shahr e Kord. Iranian Journal of Fishery Sciences, 27(1), 131-138. https://doi.org/10.22092 /ISFJ. 2018. 116454.
[12] Safari, S., Hashemian, F., Rastegar, H., Ghomi, M. 2018. Investigation of malachite green existence in Rainbow flesh by high performance liquid chromatography. Journal of Medical Sciences of Islamic Azad University, 28(4), 290-296.
[13] Khodabakhshi, A., Amin, M.M., VahidDastjerdi, M., Ghasemian, M., ebrahimi, A. 2014. Investigation of Malachite green existence in sewage and flesh of in Rainbow trout in Charmahal Bakhtiari province. Journal of Environmental Science and Technology, 16(4), 189-196.
[14] Schuetze, A., Heberer, T., Juergensen, S. 2008. Occurrence of residues of the veterinary drug malachite green in eels caught downstream from municipal sewage treatment plants. Chemosphere,
72(11), 1664-1670. https://doi.org/10.1016/j.chemosphere.2008.05.036
[15] Yang, X.Q., Sun, M.Y., Cen, J.W., Li, L.H., Wu, Y.Y.,Hao, S.X.,Qi B.,Shi H., Zhou, W.J. 2010. Elimination of malachite green and its metabolite in tilapia muscle. Journal of Tropical Oceanography, 29, 107-111.
[16] Bagheri, M., Foruzan, M., Talebi, M., Karami, M., Mansoori, p. 2017. Comparing parameters of Samsami and Dinaran rivers with quality standards of fish farming water. Iranian Journal of Fishery Sciences, 26(4), 25-35.
[17] EFSA Panel on Contaminants in the Food Chain (CONTAM). 2016. Malachite green in food. Ej EFSA Journal, 14(7), 4530-4610.