ارزیابی برخی خواص رئولوژی گوجه زیتونی در داخل فیلم بسته بندی در طول انبارداری

نویسندگان
1 دانشگاه بوعلی سینا- گروه مهندسی بیوسیستم
2 دانشگاه بوعلی سینا - گروه مهندسی بیوسیستم
چکیده
از جمله روش­های رایج جهت ماندگاری و حفظ کیفیت محصولات کشاورزی و مواد غذایی استفاده از فیلم­های بسته­بندی می­باشد. در این پژوهش اثر فیلم­های بسته­بندی پلی­اتیلن با چگالی بالا، پلی­وینیل کلراید و مدت زمان انبارداری بر روی رفتار ویسکو الاستیک گوجه زیتونی، با استفاده از آزمون تنش آسایی مورد ارزیابی قرار گرفت همچنین برخی از خواص مکانیکی شامل حداکثر نیروی نفوذ، کرنش تسلیم، مدول الاستیسیته و انرژی گسیختگی اندازه­گیری شد. در این مطالعه نمودار کاهش تنش نسبت به زمان ترسیم شد و مقادیر زمان­های تنش آسایی و میزان تنش­ها محاسبه گردید. با توجه به نتایجی که از این پژوهش به دست آمد، کاربرد این فیلم­ها تاثیر مثبت افزایشی بر کرنش تسلیم داشت از طرفی محصولات در داخل فیلم­های بسته­بندی توانایی نگه­داری محصولات را تا روز چهلم را داشتند. روند کاهشی حداکثر نیروی نفوذ برای محصولات در دمای 1±4 نسبت به 2 ±20 در داخل فیلم­های بسته بندی به مراتب بیشتر بود به طوری که محصولات در داخل فیلم PVC در دمای 1±4 و 2 ±20 به ترتیب در پایان دوره نگهداری برابر 93/0 و 56/1 نیوتن و برای فیلم HDPE به ترتیب 10/1 و 85/1 نیوتن بود. در طی زمان ماندگاری مقدار اجزاء الاستیک مدل ماکسول عمومی کاهش یافت. نتایج نشان می­دهد که مدل ماکسول نشان داده شده (RMSE<0.6818 و R2>0.9158) به طور قابل اتکایی متناسب با داده­های تجربی است. استفاده از فیلم­های بسته­بندی باعث کند شدن روند کاهشی زمان تنش آسایی گوجه زیتونی می­شود که موجب حفظ بهتر خواص رئولوژی محصول نسبت به محصولات غیر بسته بندی می­گردد.
کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله English

Some Rheological properties of packaged grape tomatoes in the storage

نویسندگان English

Mohammad Mehdi Sohrabi 1
Ebrahim Ahmadi 2
1 Bu-Ali Sina University
2 Bu-Ali Sina University- Dept. of Biosystem Engineering
چکیده English

Packaging films are one of the common ways to maintain the quality of food and agricultural products. The effect of PVC and HDPE packaging films, storage and temperature on some mechanical properties, including: the firmness force, yield strain, energy of rupture and modulus of elasticity and also, the viscoelastic behavior of the strawberry fruit was investigated. The mechanical test and relaxation test were done using a texture analyzer. In this study, the stress versus time graph was plotted and three-component Maxwell model coefficients were obtained. According to the results of this study, the use of these films had a positive impact on the yield strain. On the other hand, products in the packaging films were able to store products until the 40th day. In this study, the firmness force of HDPE packaging fruits in 4℃ and 20℃ from 2.17 to 1.10 N, 2.16 to 1.85 N, decrease respectively, during storage. The results show that Maxwell model (RMSE<0.6818 and R2 >0.9158) fits the experimental data. Also, with a retention time, the elastic component of the model is relatively reduced and the application of the packaging prevents the decrease in relaxation time.




کلیدواژه‌ها English

Stress relaxation
Packaging films
firmness force
Grape tomatoes
Viscoelastic
1-Bhowmik, S. R. and Pan, J. C. (1992). Shelf life of mature green tomatoes stored in controlled atmosphere and high humidity. Journal of Food Science. 58, 943-952.
2-Bowles, J.E. (1992). Engineering properties of soils and their measurement. McGraw-Hill, Inc.
3-Cantwell, M., Nie. X., and Hong, G. 2009. Impact of storage conditions on grape tomato quality. 6th ISHS Postharvest Symposium. Antalya, Turkey. April 8-12.
4-Das, E., Gurakan, C. and Bayındırlı, A. (2006). Effect of controlled atmosphere storage, modified atmosphere packaging and gaseous ozone treatment on the survival of Salmonella Enteritidis on cherry tomatoes. Food Microbiology. 23, 430-438.
5-D’Aquino, S., Mistriotis, A., Briassoulis, D., Lorenzo, M. L. D., Malinconico, M., and palma. A. (2016). Influence of modified atmosphere packaging on postharvest quality of cherry tomatoes held at 20 °C. Postharvest Biology and Technology. 115, 103-112.
6-Faridi, H., & Ahmadi, E. (2015). Rheological evaluation of chicken meat parts under various antibiotic treatments prior and post cooking process. Journal of Food Measurement and Characterization, 2(9), 195-205.
7-Finney, E. E. (1967). Dynamic elastic properties of some fruits during growth and development. Journal of Agriculture Engineering Research, 12(4), pp.249-256.
8-Fridley, R.B. and Adrian, P.A. (1966). Mechanical properties of peaches, pears, apricots, and apples. INJURY, 1(1), p. 4.
9-Galetto, C. D., Verdini, R. A., Zorrilla, S. E. and Rubiolo, A. C. 2010. Freezing of strawberries by immersion in CaCl2 solutions. Food Chem. 123, 243–248.
10- Geeson, J. D. and Browne, K. M. (1985). Modified atmosphere packaging to extend the shelf life of tomatoes. International Journal of Food Science & Technology. 20, 339-349.
11-Hassanpour, A., M. Esmaiili, A. Modarres Motlagh, and A. Rahmani Didar. 2011. Changes in viscoelastic properties of Thompson seedless grapes during ripening. Journal of Food Researches 2:
133-145. (In Farsi).
12-Hirth, John P. (1972). "The influence of grain boundaries on mechanical properties." Metallurgical Transactions 3, no. 12: 3047-3067.
13-Kabas, O. and Ozmerzi, A. (2008). Determining the mechanical properties of cherry tomato varieties for handling. Journal of Texture Studies. 39, 199-209.
14-Kader, A. A., Zagory, D., Kerbel, E. L. and Wang, C. Y. 1989. Modified atmosphere packaging of fruits and vegetables. Food Science and Nutrition. 28, 1-30.
15-Kader, A. A. (2002). Postharvest technology of horticultural crops. Davis, California: University of California, Department of Agriculture and Natural Resources, Cooperative Extension.
16-Kojima, K., Sakurai, N., & Kuraishi, S. (1994). Fruit softening in banana: correlation among stress‐relaxation parameters, cell wall components and starch during ripening. Physiologia Plantarum, 90(4), 772-778.
17-Li, Z., Li, P., & Liu, J. (2011). Physical and mechanical properties of tomato fruits as related to robot’s harvesting. Journal of Food Engineering, 103(2), 170-178.
18-Mangaraj, S., Goswami, T. K., & Mahajan, P. V. (2009). Applications of plastic films for modified atmosphere packaging of fruits and vegetables: a review. Food Engineering Reviews, 1(2), 133.
19-Mohsenin, N. N. 1986. Physical properties of plant and animal materials. Gordan and Breach Publishers, New York, NY.
20-Nadim, Z., E. Ahmadi, H. Sarikhani, and R. Amiri Chayjan. 2015. Effect of methylcellulose-based edible coating on strawberry fruit’s quality maintenance during storage. Journal of Food Processing and Preservation 39: 80-90.
21-Razavi, S. M. A., and R. Akbari. 2007. Biophysical properties of agricultural and food materials. Ferdosi University of Mashad Publisher, Iran. (In Farsi).
22-Sehat, N. N. B. M. 2012. Effect of dipping treatment and cassava starch coating on keeping quality of fresh-cut pineapple (Ananas comosus). Final Year Project Report Submitted in Partial Fulfilment of the Requirements for the Degree of Bachelor of Science (Hons.) Food Science and Technology in the Faculty of Applied Sciences, University Teknologi MARA, Malaysia.
23-Simonne, A. H., Fuzeré, J. M., Simonne, E., Hochmuth, R. C., and Marshall, M. R. 2007. Effects of nitrogen rates on chemical composition of yellow grape tomato grown in a subtropical climate. Journal of Plant Nutrition. 30, 927–935.
24-Wang, J. T., Liu, J. Q., Tao, J., Su, Y. L. and Zhao, X. (2008). Effect of grain size on mechanical property of Mg–3Al–1Zn alloy. Scripta Materialia, 59(1), pp.63-66.