بررسی اثر ضد میکروبی اسانس مرزه (Satureja hortensis L.) بر تعدادی از میکروارگانیسم های بیماری‌زا و عامل فساد

نویسندگان
1 گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
2 استاد گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، فردوسی مشهد، مشهد، ایران
3 استاد گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
چکیده
هدف از این مطالعه ارزیابی ترکیبات شیمیایی و اثر ضد میکروبی اسانس گیاه مرزه L).(Satureja Hortensis بر اشریشیا- کلی ATCC 25922، سودوموناس فلورسنس OS8، آلترناریا آلترناتا PTCC 5224 و استافیلوکوکوس اورئوسATCC 2592 در شرایط آزمایشگاهی است. دراین مطالعه، اسانس مرزه از شرکت داروسازی باریج اسانس (ایران- کاشان) خریداری شد. آنالیز شیمیایی اسانس با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی گازی و اسپکترومتری جرمی انجام شد. عملکرد ضد میکروبی اسانس با روش انتشار در آگار (دیسک و چاهک) و میکرودایلوشن براث طبق استاندارد CLSI تعیین گردید. نتایج نشان داد که ترکیبات اصلی در این اسانس ایزوپروپیل میریستات (14/59%) و کارواکرول (83/37%) بودند. اسانس بر همه ی سویه های مورد آزمایش موثر بود. حداقل غلظت بازدارندگی ‌‌‌‌MIC)) اسانس مرزه براشریشیا کلی، سودوموناس فلورسنس، استافیلوکوکوس اورئوس و آلترناریا آلترناتا به ترتیب 2،1، 5/0و 1 میلی گرم بر میلی لیتر بود. نتایج حاصل از بررسی اثر ضد میکروبی اسانس مرزه در روش انتشار در آگار نشان داد با کاهش غلظت اسانس، اثر بازدارندگی آن در همه ی سویه های مورد بررسی به طور موثری کاهش می یابد. لذا؛ می توان از اسانس مرزه در صنایع غذایی و دارویی به عنوان یک ماده ی طبیعی ضد میکروبی استفاده نمود. با توجه به نتایج حاصل و افزایش روز افزون مقاومت باکتری ها نسبت به آنتی‌بیوتیک های شیمیایی، پیشنهاد می گردد با مطالعات بیشتر روی ترکیبات ضد میکروبی این گیاه، امکان استفاده از آن ها برای درمان برخی از عفونت ها استفاده گردد.
کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله English

Evaluation of Antimicrobial Activites of Satureja hortensis L. Essential oil Against Some Food Born Pathogenic and Spoilage Microorganism

نویسندگان English

Mina Farahani 1
fakhri shahidi 2
Farideh tabatabaee 3
1 Department of Food Science and Technology, College of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad
2 Professor, Department of Food Science and Technology, Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad
3 Professor, Department of Food Science and Technology, Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad
چکیده English

The aim of this study was to evaluate the chemical compositions and antimicrobial activity of Satureja hortensis essential oil against Escherichia coli ATCC 25922, Pseudomonas fluorescens OS8, Alternaria alternata PTCC 5224 and Staphylococcus aureus ATCC 25923 in vitro. In this study, S.hortensis essential oil was purchased from Barij Essence Pharmaceutical Company (Kashan, Iran). The chemical analysis of the essential oil was performed by using Gas chromatography/ mass spectrophotometer (GC/MS). The antimicrobial activity was determined through agar diffusion method (well and disc) and broth micro-dilution based on the CLSI protocol . The results showed that the main compounds in the oil were carvacrol (37.83%) and Isopropyl Myristate (59.14%). The oil showed activity against all tested strains. In all treatments, Gram-negative strains tested were more resistant to the antimicrobial activity of essential oil. Minimum inhibitory concentration (MIC) of S.hortensis essential oil on the Escherichia coli, Pseudomonas fluorescens, Staphylococcus aureus and Alternaria alternata was 2 , 1 , 0.5 and 1( mg/ml) respectively. The agar difiusion tests showed, the reduction of essential oil concentration significantly reduces the diameter of inhibition zone for all tested microorganisms. According to the result of this study and increasing resistance of bacteria to chemical antibiotics, it is recommended that more studies on this plant and antibacterial compounds are needed for treating infections.

کلیدواژه‌ها English

Satureja hortensis
Essential oil
Antimicrobial activity