بهینه یابی شرایط استخراج ترکیبات آنتی‌اکسیدانی و پلی‌فنولی عصاره گیاه متکا (Ferulla Persica) با استفاده از روش سطح پاسخ (RSM)

نویسندگان
1 دانشجوی دکتری علوم و صنایع غذایی، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
2 استادیار، گروه فرآوری موادغذایی، موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی، مشهد
3 دانش آموخته دکتری حرفه ای دامپزشکی، گروه بهداشت و کنترل کیفی موادغذایی و آبزیان، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه سمنان
4 استادیار، گروه بهداشت و کنترل کیفی موادغذایی و آبزیان، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه سمنان
5 دانشیار، گروه بهداشت و کنترل کیفی موادغذایی و آبزیان، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه سمنان
چکیده
نظر به اهمیت روز افزون نقش آنتی‌اکسیدان‌ها بر سلامتی و افزایش پایداری و نگهداری محصولات غذایی و اثرات سوء اثبات شده حاصل از آنتی‌اکسیدان‌های سنتزی، امروزه استفاده از آنتی‌اکسیدان‌های طبیعی بسیار مورد توجه قرار گرفته است. هدف از این مطالعه معرفی پتانسیل‌های عصاره گیاه متکا به‌عنوان یک منبع بومی و جدید آنتی‌اکسیدانی و پلی فنولی بوده‌ است. در این راستا به منظور بهینه‌یابی شرایط عصاره‌گیری از برگ گیاه متکا، از روش سطح پاسخ (RSM) در 3 سطح دمایی (20، 40 و 60 درجه سانتی‌گراد)، زمانی (2، 3 و 4 ساعت) و نسبت آب به اتانول (50، 75 و 100 درصد) مورد بررسی قرار گرفت. پاسخ‌های مورد بررسی برای بهینه‌یابی شرایط استخراج عصاره شامل تعیین بازده استخراج، میزان فعالیت آنتی‌اکسیدانی و محتوای کل ترکیبات فنولی بودند. بر اساس نتایج حاصل از نرم افزار، مدل چندجمله‌ای درجه‌ی دوم برای بهینه‌سازی شرایط استخراج، به ‌عنوان بهترین مدل تعیین گردید. شرایط بهینه با توجه به شاخص‌های مورد نظر، زمان 2 ساعت و دمای C°20 و نسبت حلال‌ها به هم نیز 58/79 درصد به‌دست آمد که در این شرایط بهینه بازده 6105/17 درصد و میزان فعالیت آنتی‌اکسیدانی با EC50 برابر 2095/87 (µg/ml) و مقدار فنول کل 140428/0 (mg GAE/g) محاسبه گردید.
کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله English

Optimization of extraction conditions of antioxidant and polyphenolic compounds of Ferula Persica extract by using response surface methodology

نویسندگان English

behdad shokrolahi yancheshmeh 1
Negar Rezaei 3
Azadeh Salimi 4
Ghazal Shemshadi 3
Mahnaz Kazemzadeh 3
Ashkan Jebeli Javan 5
1 ferdowsi university of mashhad
3 Semnan University
4 Semnan University
5 Semnan University
چکیده English

Due to increasing the importance of natural antioxidants because of their positive effects on human health and enhancing preservation of food products, and on the other hand, some unexplained effects of synthetic antioxidants, using and replacing of natural antioxidants is considered widely nowadays. The purpose of this study was to identify the potentials of Ferulla Persica extract as a native and novel source of antioxidants and polyphenols. In this research, the optimization of extraction conditions from the leaf of Ferulla Persica was studied by response surface methodology (RSM) at 3 temperature levels (20, 40 and 60 °C), three time levels (2, 3 and 4 hours) and three levels of water to ethanol ratio (50, 75 and 100%). RSM was used to evaluate the effect of different optimization processes on extraction efficiency, antioxidant activity and total phenolic content. Based on the results of optimization, a second-order polynomial model was designed to optimize the extraction conditions as the best model. the optimum conditions of extraction were in the solvent ratio of 79.58% at 20 °C during 2 hours. In these conditions, the optimum point has yield of 17.61%, EC50 equal to 87.20 (μg/ml) and TPC of 140428.0 (mg GAE/g).

کلیدواژه‌ها English

Ferulla Persica
Total phenolic content
Antioxidant activity
Extraction
response surface methodology