استخراج ژلاتین از پوست فیل ماهی دریای خزر (Huso Huso) و بررسی خصوصیات رئولوژیکی آن

نویسندگان
1 باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، واحد آیت الله آملی، دانشگاه آزاد اسلامی، آمل، ایران
2 استادیار گروه شیمی، دانشگاه پیام نور، صندوق پستی3697-19395، تهران، ایران
3 باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، واحد سبزوار، دانشگاه آزاد اسلامی، سبزوار، ایران
چکیده
ژلاتین یکی از مواد پروتئینی کلوئیدی بوده که مصارف گسترده ای در صنایع غذایی، دارویی، پزشکی و نظامی دارد. سالانه مقادیر قابل ملاحظه‌ای از آن برای مصارف مختلف وارد کشور می‌گردد. از طرفی دریای خزر از بزرگترین منابع غنی از ماهیانی مانند فیل ماهی، کپور ، ماهی سفید و غیره بوده که مقادیر قابل توجهی از باقیمانده‌های آنها تحت عنوان ضایعات هدر می‌رود که می‌تواند منبع مناسبی برای استخراج ژلاتین باشد. در این مطالعه تأثیر روش‌های مختلف استخراج ژلاتین (I، II، III و IV) از پوست فیل ماهی مورد آزمون قرار گرفت. نتایج نشان داد که بیشترین نقطۀ ذوب، بازده استخراج و ویسکوزیته مطلق ژلاتین به ترتیب در روش‌های استخراج II، III و III مشاهده شد. همچنین نتایج نشان داد که ویسکوزیتۀ ژلاتین با افزایش غلظت هیدروکسید سدیم کاهش (روش‌های II و IV)، و با مقادیر کمتر آن (روش‌های I و III)، افزایش می‌یابد. همچنین با استفاده ار معادله آرنیوس تابعیت ویسکوزیتۀ ژلاتین با دما تعیین و انرژی فعال‌سازی بین 31/16 تا kJ/mol66/32 محاسبه شد. در نهایت با استفاده از مدل‌های نمایی و توانی ویسکوزیتۀ ژلاتین با بریکس برازش گردید. نتایج مدلسازی نشان داد که مدل نمایی از دقت بالاتری در پیش‌بینی ویسکوزیتۀ مطلق ژلاتین برخوردار بود.
کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله English

The extraction of gelatin from Caspian Sea( Huso Huso) skin and survey its rheological properties

نویسندگان English

abbas mahjoorian 1
Mohsen Mokhtarian 3
1 Young Researchers and Elite Club, Ayatollah Amoli Branch, Islamic Azad University, Amol, Iran
3 Young Researchers and Elite Club, Sabzevar Branch, Islamic Azad University, Sabzevar, Iran
چکیده English

Gelatine is one colloidal protein that it used the most widely in the food, pharmaceutical, medical and military industry. Annually , considerable amounts of gelatine for different uses were transfered into the country. In other hand, the Caspian Sea is the rich sources of fishes such as Beluga sturgeon, carp, Caspian White fish and etc, that significant amounts of residue which is lost as waste that can be a good source to extract gelatine. In this study the effect of different extraction methods gelatine (I, II, III and IV) of beluga skin was examined. Results showed that the highest melting point, yeild and absolute viscosity gelatin extracted were observed in II, III and III methods, respectively. The gelatine viscosity decrease with increasing concentration of sodium hydroxide (method II and IV), and with smaller amounts of (Methods I and III), increases. Also, using the Arrhenius equation to determine the relation between viscosity gelatine and temperature were used, then activation energy calcuated in the range 16.31 to 32.66 kJ / mol respectively. Finally, using exponential and power models viscosity gelatine was fitted with Brix. Modeling results indicated that the exponential model was more accurate in predicting the gelatine absolute viscosity

کلیدواژه‌ها English

Gelatine
Beluga Sturgeon
Melting point
Extraction yield