1
دانشیار گروه علوم و صنایع غذایی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
2
دانشجوی دکتری مهندسی علوم و صنایع غذایی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
3
کارشناس ارشد مهندسی علوم و صنایع غذایی موسسه آموزش عالی خزر محمودآباد
چکیده
آنتی اکسیدان ها با حذف و خنثی کردن رادیکالهای آزاد مضر نقش مهمی در جلوگیری از واکنشهای مخرب اکسایش غذاها بر عهده دارند. بادمجان یکی از سبزیهای دارای فعالیت ضد رادیکالی است و فعالیت آن مربوط به محتوی فنولی و فلاونوئیدی پوست آن است. در این مطالعه به منظور بررسی اثرات نوع حلال (آب0:100، اتانول100:0، آب:اتانول50:50)، زمان فراصوت (10، 15، 20 دقیقه) و دمای عصاره گیری (40، 45 و50 درجه سانتیگراد) بر راندمان استخراج، میزان ترکیبات فنولی و فلاونوئیدی و بهینه سازی شرایط استخراج به روش سطح پاسخ از طرح مربع مرکب مرکزی استفاده شد. نتایج آنالیز واریانس نشان داد نوع حلال و دمای استخراج بیشترین تاثیر را بر راندمان استخراج و میزان مواد فنولی و فلاونوئیدی داشته است. شرایط بهینه استخراج بصورت نسبت حلال اتانول:آب (25.19:74.81)، دمای استخراج 94/49 درجه سانتیگراد و زمان فراصوت 23/11 دقیقه بدست آمد. سپس عصاره در شرایط بهینه استخراج شد و خاصیت آنتی اکسیدانی عصاره با استفاده آزمونهای مهار رادیکال آزاد DPPH و بتاکاروتن:لینولئیک با آنتی اکسیدان سنتزی TBHQ مورد ارزیابی قرار گرفت. فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره در هر دو روش با میزان ترکیبات فنولی و فلاونوئیدی آن مرتبط بود و با افزایش این ترکیبات، فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره افزایش یافت. عصاره پوست بادمجان به دلیل دارا بودن ترکیبات فنولی و فلاونوئیدی دارای خاصیت آنتی اکسیدانی است و میتواند جایگزین مناسبی برای آنتی اکسیدانهای سنتزی باشد
اسماعیل زاده کناری,رضا , رضوی,راضیه , محمدی,عالمه و جقه تایی,ماندانا . (1397). بهینه سازی شرایط استخراج عصاره از پوست بادمجان با استفاده از روش سطح پاسخ. مجله علوم و صنایع غذایی ایران, 15(84), 243-255.
MLA
اسماعیل زاده کناری,رضا , رضوی,راضیه , محمدی,عالمه , و جقه تایی,ماندانا . "بهینه سازی شرایط استخراج عصاره از پوست بادمجان با استفاده از روش سطح پاسخ", مجله علوم و صنایع غذایی ایران, 15, 84, 1397, 243-255.
HARVARD
اسماعیل زاده کناری,رضا,رضوی,راضیه,محمدی,عالمه,جقه تایی,ماندانا. (1397). 'بهینه سازی شرایط استخراج عصاره از پوست بادمجان با استفاده از روش سطح پاسخ', مجله علوم و صنایع غذایی ایران, 15(84), pp. 243-255.
CHICAGO
رضا اسماعیل زاده کناری, راضیه رضوی, عالمه محمدی و ماندانا جقه تایی, "بهینه سازی شرایط استخراج عصاره از پوست بادمجان با استفاده از روش سطح پاسخ," مجله علوم و صنایع غذایی ایران, 15 84 (1397): 243-255,
VANCOUVER
اسماعیل زاده کناری,رضا,رضوی,راضیه,محمدی,عالمه,جقه تایی,ماندانا. بهینه سازی شرایط استخراج عصاره از پوست بادمجان با استفاده از روش سطح پاسخ. مجله علوم و صنایع غذایی ایران, 1397; 15(84): 243-255.