تعیین باقیمانده سم دیازینون در نمونه‌های عسل منطقه دماوند

نویسندگان
1 استادیار ، گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد رودهن، دانشگاه آزاد اسلامی، رودهن، ایران.
2 استادیار، گروه گیاهپزشکی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران.
3 دانشجوی دکتری اقتصاد کشاورزی و کارشناس ارشد پژوهش آزمایشگاه تخصصی حشره شناسی کشاورزی، گروه حشره شناسی کشاورزی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
چکیده
عسل یک ماده طبیعی شیرین بوده که توسط زنبورهای عسل و از شهد گل‌ها تولید می‌شود. این ماده ترکیبی پیچیده از کربوهیدارت‌ها (فروکتوز و گلوکز) است و ترکیبات دیگری نظیر فنل‌ها، اسیدهای آلی، آمینواسیدها، پروتئین‌ها، مواد معدنی، ویتامین‌ها و لیپیدها نیز در آن وجود دارد. آفت کش‌های ارگانوفسفره از جمله دیازینون به علت تاثیر بر طیف وسیعی از آفات و هم‌چنین ارزان قیمت بودن، بیشتر از سایر آفت کش‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند. قابل توجه این که دیازینون در رده 2 طبقه بندی سازمان بهداشت جهانی قرار داشته و جزء آفت کش‌های نسبتاً خطرناک محسوب می‌گردد. در این راستا در تحقیق حاضر میزان باقیمانده سم دیازینون در عسل‌های تولید شده در منطقه دماوند و با هدف تامین سلامت مصرف کنندگان داخلی و ایجاد زمینه کنترل کیفی این محصول مورد اندازه‌گیری قرار گرفت. نمونه‌های عسل مورد استفاده در این پژوهش از مناطق شش‌گانه آئیینه ورزان، آرو، هویر، مشا، دریاچه تار و دماوند و در ماه‌های خرداد و شهریور تهیه گردیدند. و در ادامه عمل جداسازی و تشخیص سم توسط دستگاه HPLC انجام پذیرفت. طبق نتایج، در تمام محل‌های نمونه‌برداری، باقیمانده سم مشاهده شد به گونه‌ای که در بعضی از مناطق میزان باقیمانده سم از حداکثر مجاز بیشتر بود. همچنین باقیمانده سم در خرداد ماه، در تمام نمونه‌ها بیشتر از نمونه‌های برداشت شده در ماه شهریور بود. در همین راستا بیشترین مقدار باقیمانده سم در ماه خرداد و در منطقه آیینه ورزان (ppm03919/0) و کمترین مقدار آن در ماه شهریور و در منطقه هویر با مقدار (ppm01714/0) اندازه‌گیری شد.
کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله English

Determination of Diazinon residue in honey samples from Damavand region

نویسندگان English

Seyedeh Masoomeh Hasheminia 1
Manijeh Jamshidi 2
Yahya Ostadi 3
1 Assistant Professor, Department of Agronomy, Roudehen Branch, Islamic Azad University, Roudehen, Iran.
2 Assistant Professor, Department of Plant Protection, Tabriz Branch, Islamic Azad University, Tabriz, Iran.
3 Ph.D. Candidate of Agricultural Economics, Master of Entomology Laboratory, Islamic Azad University, Science and Research Branch, Tehran, Iran.
چکیده English

Honey is a natural substance produced by honeybees and flower nectar. It has complex compounds such as carbohydrates (fructose and glucose), phenols, organic acids, amino acids, proteins, minerals, vitamins and lipids. Organophosphorus pesticides, as diazinon, are used more than other pesticides due to their effect on a wide range of pests and also cheap price. It is noteworthy that diazinon is in category 2 in the classification of the World Health Organization and is considered as a relatively hazardous pesticide. In this regard, in the present study, the amount of residue of diazinon in honey produced in Damavand region was measured with the aim of providing the health of consumers and preparing the ground for qualitative control of this product. The honey samples used in this study were prepared from six areas of Ayeneh Varzan, Aro, Havir, Mosha, Tar Lake and Damavand in June and September. Then, the separation and detection of toxin were done by HPLC. According to the results, the residue of toxin was observed in all sampling areas so that in some areas the amount of residual was higher than the maximum residue level (MRL). Also, the residue in June in all samples was more than the samples harvested in September. In this regard, the highest amount of residue was measured in June in Ayeneh Varzan (0.03919 ppm) and its lowest amount was measured in September in Havir region with the amount of 0.1714 ppm.

کلیدواژه‌ها English

Residue of toxin
honey
Diazinon
Damavand
[1]. Ruttner, F. (1988). Biogeography and Taxonomy of Honeybees. Springer-Verlag Berlin Heidelberg GmbH.560p.
[2] Mosavifar, S. M., Tahmasbi, Gh., Khanjani, M., Poormirza, A. ( 2005). Honeybee protection in the poisonous farms by using some repellents. Pajouhesh & Sazandegi, 77: 48-54. [In Farsi]
[3] Kamkar, A., Khodabakhshiyan, S. (2017). Determination of the total phenolic, flavonoid and antioxidant activity of Sabalan Honey. Journal of Veterinary Research,72(1): 61-53. [In Farsi]
[4] Anonymous. (2016). FAOSTAT.fao.org/site/ 339/ default. Aspx.
[5] Krol, W. J., Arsenault, T. L., Pylypiw, H. M., Mattina, M. J. I. (2000). Reduction of pesticide residues on produce by rinsing. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 48: 4666–4670.
[6] Khazaei , S. H., Khorasani, N., Talebi Jahromi, K., Ehtesham, M. (2010). Investigation of the groundwater contamination due to the use of diazinon insecticide in Mazandaran province (Case Study: Mahmoud Abad City). Journal of Natural Environment, 63(1): 23-32. [In Farsi]
[7]Taghavi, K., Naghipour, D., Mohagheghyan, A., Jamali, M. (2007). Determine the amount of three pesticides in the Sefid Rood River and drinking water in Rasht in 2006. 12th National Conference on Environmental Health. Shahid Beheshti University of Medical Sciences. [In Farsi]
[8]Talebi Jahromi, K. (2011). Toxicology of pesticides. Tehran University. 508p. [In Farsi].
[9] Talebi Jahromi, K., Ebadollahi, A. R., MirHadi, S. A. Madani, R., Emami, B. (2000). Determination of Coumaphos residue in honey from some apiaries in Tehran province. Entomology and Phytopathology, 68(1, 2). [In Farsi]
[10] Eissa, F., El-Sawi, S., Zidan, N. E. (2014). Determining pesticide residues in honey and their potential risk to consumers. Polish Journal of Environmental Studies, 23(5): 1573-1580
[11] Bargańska, Ż., Ślebioda, M., Namieśnik, J. (2014). Determination of pesticide residues in honeybees using modified QUEChERS sample work-up and liquid chromatography-tandem mass spectrometry. Molecules, 19: 2911-2924
[12] Al Naggar, Y., Codling, G., Vogt, A., Naiem, E., Mona, M., Seif, A., Giesy, J. P. (2015). Organ phosphorus insecticides in honey, pollen and bees (Apis mellifera L.) and their potential hazard to bee colonies in Egypt. Ecotoxicology and Environmental Safety, 114: 1–8.
[13] Darko G., Addai Tabi, J., Kodwo Adjaloo, M., Sheringham B. L . (2017). Pesticide residues in honey from the major honey producing forest belts in Ghana. Journal of Environmental and Public Health, 20(17): 1-6.
[14] Anonymous. (2016). Statistics of Agricultural Letters. Ministry of Agriculture Jihad. [In Farsi].
[15] Jime´nez, J. J. Bernal, J. L., del Nozal, M. J., Novo, M., Higes, M., Llorente, J. (2000). Determination of rotenone residues in raw honey by solid-phase extraction and high-performance liquid chromatography. Journal of Chromatography A. 871: 67–73.
[16] Anonymous. (1995). International Conference on Harmonization, Of Technical. Requirements. Yokohama, Japan.