ارزیابی و پیش بینی خواص مکانیکی سیب زمینی در طول انبارداری با استفاده از تصویربرداری پس پراکنش لیزری

نویسندگان
1 گروه مهندسی مکانیک بیوسیستم، دانشکده کشاورزی، شهرکرد، ایران
2 گروه مکانیک بیوسیستم، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران
3 گروه مهندسی مکانیک بیوسیستم، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد
چکیده
دراین پژوهش، تغییرات بافت سیب‌زمینی در طول انبارداری بااستفاده از روش تصویربرداری پسپراکنش نور لیزر توسط مدل‌های فیزیکی و ریاضی و باتوجه به نتایج آزمون‌های مخرب مکانیکی ارزیابی شد. همچنین، بااستفاده از ویژگی‌های حاصل از تصاویر سعی بر توسعه مدل‌هایی برای پیش‌بینی خواص مکانیکی سیب‌زمینی شد. از 594 سیب‌زمینی تصویربرداری پس پراکنش نور لیزر صورت گرفت. از این تصاویر پروفایل پس پراکنش هر نمونه به‌دست آمد. سپس، نمونه‌های استوانه‌ای شکل استخراج‌شده از سیب‌زمینی‌ها مورد آزمون فشاری تک‌محوری قرار گرفتند. پروفایل‌های پس پراکنش از تصاویر، با برازش مدل گاوسی درجه اول بر داده‌های حاصل از تصویر نهایی و همچنین محاسبه فرکانس تکرار شدت‌های مختلف در تصاویر، پارامترهایی مرتبط با جذب و پراکنش نور بازگشتی از درون بافت غده‌ها در سه طول‌موج 650، 780 و nm 980 در شش دوره انبارداری سرد به دست آمد. نتایج آزمون مکانیکی و همچنین تغییرات پارامترهای تخمین زده‌شده از برازش مدل گاوسی و فرکانس‌های شدت حاصل از تصاویر و مقایسه و بررسی رفتار آن‌ها در طول شش ماه انبارداری، بیانگر اثر تغییرات ساختار مکانیکی بر خواص نوری نمونه‌ها بود. درنهایت، 5 مدل برای پیش‌بینی مدول الاستیسیته مماسی، مدول الاستیسیته سکانتی، چقرمگی و حداکثر نیروی شکست با کمک سیستم استنتاجی عصبی ـ فازی، به ترتیب با دقت های 827/0، 815/0، 808/0، 847/0، و 811/0 حاصل شد. نتایج و اطلاعات حاصل در این پژوهش اساساً برای درک اثر جذب و پراکنش نور متأثر از تغییرات ناشی از انبارداری و به‌منظور طراحی حس‌گرهای پربازده و سامانه‌های تعیین کیفیت برای ارزیابی کیفیت مکانیکی غیرمخرب در غدد سیب‌زمینی مفید خواهد بود.
کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله English

Evaluation and prediction of mechanical properties of potato during storage by laser light backscattering imaging

چکیده English

In this research, changes in potato texture during storage were evaluated by laser light backscattering imaging method and using physical and mathematical models according to the results of mechanical destructive tests. Using the characteristics of the images, we tried to develop models for predicting the mechanical properties of potatoes. At first, the backscattering images taken from 594 potatoes. Backscattering profiles obtained for each sample. Cylindrical samples extracted from potatoes and subjected to uniaxial compression test. By fitting the first order Gaussian model to the obtained data from the final image and calculating the frequency of repetition of different intensities in the images, the parameters related to the absorption and scattering of reflected light from the tissue of the tubers obtained at three wavelengths of 650 nm, 780 nm and 980 nm and in six months of the cold storage. The behavior comparison of the mechanical test results and the changes in the Gaussian model fitting estimated parameters and the intensity frequencies during storage showed the effect of mechanical structure changes on the optical properties of the samples. Five models with satisfactory results obtained to predict the tangent modulus of elasticity (R=0.827, 0.815), secant modulus of elasticity (R=0.808), toughness (R=0.874), maximum fracture force (R=0.811) with the fuzzy-neural inference system. The results in this study could mainly useful for understanding the effect of tissue changes during storage on light scattering and absorption. It can be useful to design high-performance sensors and quality determination systems for non-destructive mechanical properties evaluation of potato tubers.

کلیدواژه‌ها English

Backscattering imaging
Non-Destructive Tests
Gaussian model
Mechanical properties