باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، واحد قوچان، دانشگاه آزاد اسلامی، قوچان، ایران
چکیده
چکیده:
خاکشیر با نام علمی Descurainia Sophia گیاهی یکساله یا دوساله از تیره شب بویان است. هدف از این تحقیق بررسی تاثیرغلظتهای مختلف پودرژل آلوئهورا در پنج سطح صفر، 05/0، 1/0 ، 15/0 و 2/0 %و صمغ پکتین در سه سطح صفر ، 3/0 و 5/0 %ومخلوط این دو بر پایدارسازی و خصوصیات فیزیکوشیمیایی ومیکروبی شربت خاکشیر میباشد. به این منظور، برخی خصوصیات رئولوژیکی، پایداری،ویژگیهای حسی وشاخصرنگ شربت مورد بررسی قرار گرفتند. شاخصهایحاصل از برازش مدل قانون توان و هرشل بالکلی بر دادههای تنش برشی-درجه برش نمونههای شربت خاکشیر نشان داد که مدل هرشل بالکلی جهت پیشگویی رفتار نمونهها مناسبتر است. تمامی نمونههای شربت، رفتار شبهپلاستیکی داشتند و افزودن صمغ پکتین و پودر ژل آلوئه ورا، باعث افزایش ضریب قوام شد(p<0.05).نمونه های حاوی5/0% پکتین و2/0% پودر ژلآلوئهورا بلافاصله پس از تولیدو طی زمان نگهداری،نسبت به سایر نمونهها پایدارتر بودند.شاخصهای رنگی نمونهها تفاوت معنیداری با یکدیگر نداشتند(p>0.05).بیشترین امتیاز طعم وپذیرش کلی مربوط به نمونه حاوی 5/0% صمغ پکتین بود.