1
عضو هیات علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
2
گروه صنایع غذایی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
چکیده
با بهبود شرایط زندگی مصرف کنندگان به طور فزایندهای مواد غذایی تهیه شده با مواد نگهدارنده سنتزی را نمیپذیرند. در حال حاضر افزایش علاقه در صنعت و جامعه علمی برای گیاهان آروماتیک وجود دارد چراکه آنها حاوی آنتی اکسیدان-های قوی هستند و در بسیاری موارد خاصیت آنتی اکسیدانی آنها از آنتی اکسیدانهای سنتزی و طبیعی بالاتر است. گیاه Mentha aquatique یا نعنای آبی یگ گیاه معطر و دارویی همه ساله از جنس نعنا است که گروه بزرگ و متنوعی از ترکیبات فنولی را تولید مینماید. در این مطالعه عصاره گیاه اوجی Mentha aquatique با استفاده از روش اولتراسوند و ماسراسیون (اتانول:آب (80:20)) استخراج شد و با یکدیگر مقایسه شدند. فنول، توکفرول، فلاونوئید و تانن کل عصاره و فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره با آنتی اکسیدان سنتزی TBHQ با استفاده از روشهای مهار رادیکال آزاد DPPH، بیرنگ شدن بتاکاروتن و آزمون رنسیمت مقایسه شدند. نتایج نشان داد که عصاره تیمار اولتراسوند بیشترین مقدار فنول (mg gallic acid/g extract 92/51)، توکفرول (mg α-tocopherol/ g extract55/6)، فلاونوئید (mg quercetin/ g extract33/30) و تانن (mg catechin/ g extract25/10) را داشت. فعالیت آنتی اکسیدانی عصارهها (50، 100 ،250، 1000 و 1500 ppm) با افزایش غلظت عصاره افزایش یافت. در غلظت 1000 ppm اختلاف معنی دار آماری بین عصارهها و TBHQ مشاهده نشد. بر اساس نتایج فعالیت آنتی اکسیدانی میتوان گفت هر دو عصاره اوجی میتواند جایگزین مناسبی برای آنتی اکسیدانهای سنتزی مانند TBHQ باشند و روش استخراج به کمک اولتراسوند به دلیل مصرف حلال و زمان کمتر نسبت به روش ماسراسیون ارجحیت دارد
اسماعیل زاده کناری,رضا و اثنی عشری,مریم . (1397). بررسی تاثیر روش استخراج بر خاصیت آنتی اکسیدانی و برخی متابولیتهای ثانویه عصاره گیاه اوجی. مجله علوم و صنایع غذایی ایران, 15(81), 127-138.
MLA
اسماعیل زاده کناری,رضا , و اثنی عشری,مریم . "بررسی تاثیر روش استخراج بر خاصیت آنتی اکسیدانی و برخی متابولیتهای ثانویه عصاره گیاه اوجی", مجله علوم و صنایع غذایی ایران, 15, 81, 1397, 127-138.
HARVARD
اسماعیل زاده کناری,رضا,اثنی عشری,مریم. (1397). 'بررسی تاثیر روش استخراج بر خاصیت آنتی اکسیدانی و برخی متابولیتهای ثانویه عصاره گیاه اوجی', مجله علوم و صنایع غذایی ایران, 15(81), pp. 127-138.
CHICAGO
رضا اسماعیل زاده کناری و مریم اثنی عشری, "بررسی تاثیر روش استخراج بر خاصیت آنتی اکسیدانی و برخی متابولیتهای ثانویه عصاره گیاه اوجی," مجله علوم و صنایع غذایی ایران, 15 81 (1397): 127-138,
VANCOUVER
اسماعیل زاده کناری,رضا,اثنی عشری,مریم. بررسی تاثیر روش استخراج بر خاصیت آنتی اکسیدانی و برخی متابولیتهای ثانویه عصاره گیاه اوجی. مجله علوم و صنایع غذایی ایران, 1397; 15(81): 127-138.