1
دانشجوی دکتری، آزمایشگاه کلوئیدهای غذایی و رئولوژی، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس
2
استاد، آزمایشگاه کلوئیدهای غذایی و رئولوژی، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس
چکیده
چکیده
در این پژوهش،توانایی فناوری نانو (روش میکروامولسیون) در استخراج لوتئین از پودر گل جعفری بررسی شد. بدین منظور، از دو گروه سورفاکتانت طبیعی (ساپونین، لسیتین، سوکروزمونوپالمیتات و رامنولیپید) و سنتزی ( تویین 20، تویین 80، اسپن 20 و سدیم دو دسیل سولفات) در نسبتهای مختلف سورفاکتانت: لوتئین (1:100، 1:200، 1:500، 1:1000، 1:2000 و 1:5000) در ترکیب با کمکسورفاکتانتهای گوناگون (گلیسرول، پروپیلن گلیکول، اتانول و 1-پروپانول) در سطوح متفاوت سورفاکتانت: کمک سورفاکتانت (1:2، 1:1، 2:1، 5:1، 10:1، 20:1 و 50:1) بصورت جداگانه استفاده گردید. نتایج نشان داد که بدون استفاده از کمکسورفاکتانت، بهترین کارایی مابین 11/5- 22/13% بود که در مقایسه با کارایی استخراج با استون (83/15 میلیگرم بر گرم) بسیار پائین میباشد هر چند که با استفاده از کمکسورفاکتانتهای اشاره شده این کارایی پائین بصورت معنیداری (05/0>p) افزایش یافت بطوریکه میکروامولسیون متشکل از تویین 80: 1- پروپانول (سورفاکتانت: کمک سورفاکتانت برابر 1:2) بالاترین کارایی استخراج را نشان داد (41/39%). در ادامهی این پژوهش، تاثیر مولفههای مختلف پیشتیمار فراصوت (دامنه 25-100%، زمان 30-120 تانیه، دمای محیط) بر کارایی استخراج میکروامولسیون طبیعی سوکروزمونوپالمیتات: 1-پروپانول (5:1) بررسی گردید. نتایج نشان داد که هر دو مولفه تاثیر مستقیمی بر کارایی داشت بطوری که کارایی اولیه این فرمولاسیون (52/25% بدون پیشتیمار فراصوت) بعد از پیشتیمار فراصوت بهینه (120 ثانیه با دامنهی 100%) به بالاترین مقدار رسید (19/71%). نتایج این مطالعه نشان داد که انتخاب درست ترکیب و نسبت بهینه اجزای میکروامولسیون (سورفاکتانت، کمکسورفاکتانت، آب و لوتئین) نقش بسزایی در افزایش کارایی استخراج دارد ضمن اینکه با بکارگیری پیش تیمار فراصوت میتوان کارایی را بشکل خیلی موثری افزایش داد.
جلالی جیوان,مهدی و عباسی,سلیمان . (1397). استخراج لوتئین با استفاده از فناوری نانو (روش میکروامولسیون): تاثیر سورفاکتانت، کمکسورفاکتانت و پیشتیمار فراصوت. مجله علوم و صنایع غذایی ایران, 15(80), 413-420.
MLA
جلالی جیوان,مهدی , و عباسی,سلیمان . "استخراج لوتئین با استفاده از فناوری نانو (روش میکروامولسیون): تاثیر سورفاکتانت، کمکسورفاکتانت و پیشتیمار فراصوت", مجله علوم و صنایع غذایی ایران, 15, 80, 1397, 413-420.
HARVARD
جلالی جیوان,مهدی,عباسی,سلیمان. (1397). 'استخراج لوتئین با استفاده از فناوری نانو (روش میکروامولسیون): تاثیر سورفاکتانت، کمکسورفاکتانت و پیشتیمار فراصوت', مجله علوم و صنایع غذایی ایران, 15(80), pp. 413-420.
CHICAGO
مهدی جلالی جیوان و سلیمان عباسی, "استخراج لوتئین با استفاده از فناوری نانو (روش میکروامولسیون): تاثیر سورفاکتانت، کمکسورفاکتانت و پیشتیمار فراصوت," مجله علوم و صنایع غذایی ایران, 15 80 (1397): 413-420,
VANCOUVER
جلالی جیوان,مهدی,عباسی,سلیمان. استخراج لوتئین با استفاده از فناوری نانو (روش میکروامولسیون): تاثیر سورفاکتانت، کمکسورفاکتانت و پیشتیمار فراصوت. مجله علوم و صنایع غذایی ایران, 1397; 15(80): 413-420.