اثر متقابل اسانس به لیمو و نانو امولسیون کیتوسان بر فعالیت های آنزیمی، محتوای آنتی اکسیدانی و ترکیبات فیتوشیمیایی میوه تمشک (Rubus ulmifolius sub sp. sanctus)

نویسندگان
1 دانشجوی کارشناسی ارشد علوم باغبانی، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه
2 استاد گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه
3 استادیار گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه
4 عضو هیئت علمی گروه علوم باغبانی/دانشگاه ارومیه
چکیده
تمشک به دلیل لطافت زیاد و داشتن آب بالا مستعد آلودگی به عوامل قارچی بوده و از عمر قفسه‌ای کوتاهی برخوردار است. در پژوهش حاضر، کارایی نانو امولسیون کیتوسان و اسانس به‌ لیمو به عنوان پوشش‌های خوراکی جهت افزایش عمر قفسه‌ای تمشک مورد بررسی قرار گرفت. میوه‌های تمشک، با اسانس به لیمو در غلظتهای 0، 250، 500 و 750 میکرولیتر بر لیتر تیمار شد و سپس با نانو امولسیون کیتوسان در غلظت‌های 0، 2500 و 5000 میلی‌گرم بر لیتر مورد تیمار قرارگرفته و به سردخانه‌ای با دمای 2±4 درجه سانتی‌گراد و رطوبت نسبی 85-95 درصد انتقال یافتند. محتوای فنل و فلاونوئید کل، آنتوسیانین، فعالیت آنتی‌اکسیدانی و فعالیت آنزیم‌های PAL و گایاکول پراکسیداز میوه‌ها هر سه روز یکبار مورد ارزیابی قرار گرفتند. میوه‌های تیمار شده از فعالیت آنزیم PAL و محتوای آنتوسیانین بیشتری برخوردار بودند. بیشترین فعالیت آنزیم PAL (55/136 نانو مول وزن تر بر دقیقه) در تیمار 500 میکرولیتر بر لیتر اسانس و 2500 میلیگرم بر لیتر نانو امولسیون کیتوسان و بیشترین میزان آنتوسیانین (22/129 میلی‌گرم سیانیدین 3-گلوکوزید در 1 میلی‌لیتر عصاره) در تیمار 750 میکرو‌لیتر بر لیتر اسانس و 5000 میلیگرم بر لیتر نانو امولسیون کیتوسان در روز نهم مشاهده شد. همچنین بیشترین محتوای فنل کل (53/57 میلی‌گرم گالیک‌اسید در 1 میلی‌لیتر عصاره) در نمونه‌های مربوط به شاهد در روز نهم مشاهده شد. پوشش دهی تمشک با اسانس به‌لیمو و نانو امولسیون کیتوسان می‌تواند به عنوان روشی سالم، میزان ترکیبات بیوشیمیایی از جمله فنل و آنتوسیانین و فعالیت آنزیم‌های دخیل در بیوسنتز ترکیبات فنولیک مانند PAL را افزایش دهد.
کلیدواژه‌ها

موضوعات