3
دانشگاه تبریز-دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی اهر-گروه علوم و صنایع غذایی
چکیده
خلاصه در این پژوهش تاثیر فرآیند پاستوریزاسیون، درصد آب هویج و زمان نگهداری بر ترکیبات زیست فعال و پایداری شیر گاو پاستوریزه غنی شده با آب هویج مورد بررسی قرار گرفته است. برای این منظور پس از استخراج آب هویج و صاف کردن، مقدار 10، 20، 30، 40 و 50 % آب هویج با شیر مخلوط شده و کاملا همزده شدند. نمونهها در ظروف شیشهای دربسته در دماهای مختلف (65، 70 و °C 75) به مدت min 30 پاستوریزه شدند و پس از سرد شدن سریع، در دمای °C 4 به مدت 13 روز نگهداری شدند. در بازههای زمانی سه روزه ویژگیهای کیفی شامل، کاروتنوئید کل (بر مبنای بتا کاروتن)، فنل کل (بر مبنای اسید گالیک)، ویتامین ث کل، پایداری و دو فاز شدن نمونهها بررسی شدند. نتایج نشان داد که در نمونههای شیر-هویج پاستوریزه شده، افزودن آب هویج به شیر باعث افزایش مقدار کارتنوئید کل در نمونههای نوشیدنی شیر-هویج شد. با افزایش دمای پاستوریزاسیون، مقدار ترکیبات کاروتنوئیدی، فنل کل و ویتامین ث کاهش یافت. همچنین با گدشت زمان، میزان این ترکیبات در اثر تخریب، اکسایش یا برهمکنش با سایر ترکیبات کاهش معنیداری داشت.آزمون پایداری و دو فاز شدن نمونهها نشان داد که همه ترکیبهای زمان و دمای پاستوریزاسیون پایدار بودند. با افزایش دمای پاستوریزاسیون و مقدار آب هویج، مقدار ترکیبات زیست فعال نوشیدنی شیر-هویج به ترتیب کاهش و افزایش یافت و عمر ماندگاری مناسب نوشیدنی فراسودمند شیر-هویج پاستوریزه شده در همه درصدهای آب هویج و دماهای متفاوت پاستوریزاسیون 10روز بود.
بدبدک,صمد , حصاری,جواد و فرمانی,بیوک آقا . (1397). اثر دمای پاستوریزاسیون و زمان نگهداری بر ترکیبات زیست فعال نوشیدنی شیر-هویج. مجله علوم و صنایع غذایی ایران, 15(79), 121-131.
MLA
بدبدک,صمد , حصاری,جواد , و فرمانی,بیوک آقا . "اثر دمای پاستوریزاسیون و زمان نگهداری بر ترکیبات زیست فعال نوشیدنی شیر-هویج", مجله علوم و صنایع غذایی ایران, 15, 79, 1397, 121-131.
HARVARD
بدبدک,صمد,حصاری,جواد,فرمانی,بیوک آقا. (1397). 'اثر دمای پاستوریزاسیون و زمان نگهداری بر ترکیبات زیست فعال نوشیدنی شیر-هویج', مجله علوم و صنایع غذایی ایران, 15(79), pp. 121-131.
CHICAGO
صمد بدبدک, جواد حصاری و بیوک آقا فرمانی, "اثر دمای پاستوریزاسیون و زمان نگهداری بر ترکیبات زیست فعال نوشیدنی شیر-هویج," مجله علوم و صنایع غذایی ایران, 15 79 (1397): 121-131,
VANCOUVER
بدبدک,صمد,حصاری,جواد,فرمانی,بیوک آقا. اثر دمای پاستوریزاسیون و زمان نگهداری بر ترکیبات زیست فعال نوشیدنی شیر-هویج. مجله علوم و صنایع غذایی ایران, 1397; 15(79): 121-131.