باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، واحد قوچان، دانشگاه آزاد اسلامی، قوچان، ایران
چکیده
چکیده
اسانسها و عصارههای حاصل از گیاهان دارویی با داشتن ترکیبات ضدمیکروبی، ضدسرطانی و ضد اکسایشی (ناشی از وجود عوامل حذف کننده رادیکالهای آزاد) به عنوان ترکیبات دارویی جدید و طبیعی از اهمیت خاصی برخوردار میباشند. در مطالعه حاضر ترکیب شیمیایی، خصوصیات ضدباکتریایی و ضد اکسایشی اسانس گیاه درمنه با نام علمیArtemisia Turanica را مورد بررسی قرار گرفت.فعالیت ضد اکسایشی اسانس با آزمونهای مهار رادیکال آزاد به کمکروش ((DPPH، آزمون گیرندگی آهن ((FRAP بررسی و با ضد اکسایش سنتزی بوتیل هیدروکسی تولوئن (BHT) مقایسه شد. اثر ضدمیکروبی اسانس گونه مورد نظر بر علیه 4 باکتری با استفاده از روش چاهک، دیسک دیفیوژن و براث میکرودیلوشن انجام شد.نتایج نشان داد که اسانس درمنه 26 ترکیب در اسانس خود دارد که در مجموع 05/91 درصد کل اسانس را تشکیل میدهند. ترکیبات اصلی آن شامل کریرسانتنن (37/21 درصد)، 1و8-سینئول (20/19 درصد)، پیپریتنن (61/16درصد) و آلفا-پینن (52/5 درصد) است. در آزمون DPPH، میزان IC50برای اسانس و BHT به ترتیببرابر با 4/4 و 3/0 میلیگرم بر میلیلیتر بدست آمد. همچنین توانایی احیاکنندگی اسانس و BHT، به ترتیب برابر با 02/33 و 28/32 میکرومول بر لیتر گزارش گردید. نتایج آزمایشات ضدباکتریایی نشان داد، حداقل غلظت مهارکنندهی رشد اسانس درمنه بر روی استافیلوکوکوس اورئوس 125/3 میلیگرم بر میلیلیتر و حداقل غلظت کشندهی آنها 5/12 میلیگرم بر میلیلیتر بود. نتایج نشان میدهند که اسانس درمنه از توان ضدباکتریایی و ضد اکسایشی مناسبی برخوردار بوده و بنابراین میتوان از آن در ترکیب با سایر نگهدارندهها جهت محافظت مواد غذایی بهره برد.
کلید واژگان: ضد اکسایش، آنتیباکتریال،اسانس، درمنه، 1و8-سینئول
سردرودیان,مریم و آریان فر,اکرم . (1397). بررسی ترکیبهای تشکیل دهنده، اثرات ضد اکسایشی و ضد میکروبی اسانس درمنه Artemisia Turanica بر پاتوژنهای شاخص مواد غذایی. مجله علوم و صنایع غذایی ایران, 15(78), 295-309.
MLA
سردرودیان,مریم , و آریان فر,اکرم . "بررسی ترکیبهای تشکیل دهنده، اثرات ضد اکسایشی و ضد میکروبی اسانس درمنه Artemisia Turanica بر پاتوژنهای شاخص مواد غذایی", مجله علوم و صنایع غذایی ایران, 15, 78, 1397, 295-309.
HARVARD
سردرودیان,مریم,آریان فر,اکرم. (1397). 'بررسی ترکیبهای تشکیل دهنده، اثرات ضد اکسایشی و ضد میکروبی اسانس درمنه Artemisia Turanica بر پاتوژنهای شاخص مواد غذایی', مجله علوم و صنایع غذایی ایران, 15(78), pp. 295-309.
CHICAGO
مریم سردرودیان و اکرم آریان فر, "بررسی ترکیبهای تشکیل دهنده، اثرات ضد اکسایشی و ضد میکروبی اسانس درمنه Artemisia Turanica بر پاتوژنهای شاخص مواد غذایی," مجله علوم و صنایع غذایی ایران, 15 78 (1397): 295-309,
VANCOUVER
سردرودیان,مریم,آریان فر,اکرم. بررسی ترکیبهای تشکیل دهنده، اثرات ضد اکسایشی و ضد میکروبی اسانس درمنه Artemisia Turanica بر پاتوژنهای شاخص مواد غذایی. مجله علوم و صنایع غذایی ایران, 1397; 15(78): 295-309.