اثر پوشش خوراکی کربوکسی متیل سلولز حاوی عصاره مرزه بر پارامترهای بیوشیمیایی، میکروبی و حسی فیله ماهی شعری معمولی (Lethrinus nebulosus) در دمای یخچال

نویسندگان
1 دانشجو-دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر
2 استادیار- دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر
3 دانشیار-دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
4 دانشیار- دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر
5 استادیار-دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر
چکیده
در این پژوهش، تاثیر پوشش خوراکی کربوکسی‌متیل‌سلولز 1% (وزنی/حجمی) حاوی عصاره گیاه مرزه بر کیفیت فیله ماهی شعری معمولی(Lethrinus nebulosus) در دمای یخچال بررسی شد. گیاه مرزه تابستانه با استفاده از حلال اتانول80% عصاره گیری شد و ترکیبات شیمیایی عصاره توسط GC-MS مورد آنالیز قرار گرفت که در مجموع 22 ترکیب شناسایی شد و کارواکرول (28/67%) ترکیب اصلی عصاره بود. فیله‌های ماهی شعری معمولی در پنج گروه: شاهد، CMC و CMC حاوی 0/5، 1 و 1/5 درصد عصاره مرزه تیماربندی شده و در یخچال ( 2±4 درجه سانتیگراد) بمدت 9 روز نگهداری شدند. طی این دوره، فراسنجه‌های بیوشیمیایی (pH، TVB-N، TBA و FFA)، میکروبی (بار باکتریایی کل و سرمادوست) و حسی (بافت، بو، رنگ و پذیرش کلی) برای همه نمونه ها تغییرات معنی‌دار نشان دادند(0/05˂p). در انتهای دوره نگهداری، پوشش کربوکسی‌متیل‌سلولز حاوی 1/5% عصاره به طور معنی ‌داری کمترین میزان TBA، FFA و رشد باکتریایی را نسبت به نمونه شاهد داشت (0/05˂p). مقادیر pH و TVB-N نمونه‌های پوشش‌‌دار در پایان دوره کمتر از نمونه شاهد بود و اختلاف معنی‌داری در میزان pH با نمونه شاهد نشان دادند (0/05˂p). در ارزیابی حسی، نمونه‌های پوشش‌دار ماندگاری بیشتری (3 روز) داشته و خواص حسی نمونه‌های حاوی 1 و 1/5% عصاره نسبت به نمونه شاهد به شکل معنی‌داری بهبود یافت (0/05˂p). بنابراین عصاره مرزه با دارا بودن خواص آنتی‌اکسیدانی و ضد‌باکتریایی به عنوان یک نگهدارنده زیستی طبیعی در ترکیب با پوشش خوراکی کربوکسی‌متیل‌سلولز، می‌تواند یک روش امیدوار‌کننده برای حفظ کیفیت و افزایش ماندگاری فیله ماهی شعری معمولی طی نگهداری در یخچال باشد.
کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله English

Effect of CarboxyMethyl Cellulose Edible Coating enriched with Satureja hortensis Extract on the Biochemical, Microbial and Sensory Characteristics of Refrigerated Lethrinus nebulosus Fillets

نویسنده English

nahid baghlani 1
1 Dept. of Fisheries, Faculty of Marine Natural Resources, Khorramshahr University of Marin Science and Technology, Khorramshahr, Iran
چکیده English

In this study, the effect of carboxylmethyl cellulose edible coating containing summer savory (Satureja hortensis) extract on the quality of Lethrinus nebulosus fillets during chilled storage was evaluated. Summer savory extract was extracted using ethanol 80% and its chemical compositions was analyzed using GC/MS system that totally 22 compounds were detected for summer savory extract and carvacrol was the main compound (28.67%) of extract according to GC/MS analysis. The fish fillets were divided into five groups: the control, CMC and CMC coating containing 0.5, 1 and 1.5% of summer savory extract and stored at 4±2°C for 9 days. During storage period, the analysis of biochemical (pH, TVB-N, TBA and FFA), microbial (total viable count and psychrotrophic count) and sensory evaluation (texture, odor, color and overall acceptance) for all samples were showed significantly changes (p<0.05). At the end of storage period, the sample treated with 1.5% of extract significantly had the lowest values of TBA, FFA and microbial growth compared to the control (p<0.05). Also, coated samples had the lower values of pH (p<0.05) and TVB-N than the control sample at the end of storage period. As regards to sensory evaluation, the coated samples had a longer shelf life (3 days) than the control sample, and the sensory properties of samples treated with extracts of 1 and 1.5%, significantly improved compared to the control on day 9 (p<0.05). Therefore, CMC coating enriched with summer savory extract represents a promising method for maintaining the quality of L. nebulosus fillets during chilled storage.

کلیدواژه‌ها English

Lethrinus nebulosus
Edible coating
Carboxymethyl cellulose
Satureja hortensis extract
Quality parameters