استفاده از پلاسمای غیر حرارتی فشار اتمسفری به عنوان روش جایگزین در غیر فعال سازی میکروارگانیسم‎های موجود در آب زرشک

نویسندگان
1 دانش آموخته فیزیک دانشگاه مازندران
2 استاد گروه فیزیک اتمی و مولکولی، دانشگاه مازندران، بابلسر، ایران
3 دانش آموخته علوم و صنایع غذایی/ دانشگاه آزاد اسلامی واحد سبزوار
4 گروه علوم و صنایع غذایی دانشگاه ازادسبزوار
5 گروه علوم و صنایع غذایی دانشگاه فردوسی مشهد
چکیده
در این کار، به منظور جایگزینی روشی غیر‎حرارتی و کم هزینه‎تر نسبت به روش پاستوریزاسیون سنتی در صنعت غذا از پلاسمای سرد اتمسفری استفاده شد. پلاسمای نسبتا یکنواخت با استفاده از تخلیه سد دی‎الکتریک در هوا ایجاد شد و آب زرشک به عنوان نمونه در طی سه زمان 8، 10 و 12 دقیقه‎ای تحت تابش آن قرار گرفت. تاثیر پلاسمای سرد اتمسفری بر میزان رنگ، pH، کل میکروارگانیسم‎ها، کپک و مخمر، باکتری‌های اسید لاکتیک، باکتری‌های مقاوم به اسید و آسپرژیلوس نایجر اندازه‎گیری شد و نتایج آن با داده‎های حاصل از تیمار پاستوریزاسیون گرمایی به مدت 12 دقیقه مقایسه گردید. نتایج نشان می‏دهد اختلاف معنی داری بین روش تابش 8، 10 و 12 دقیقه‎ای پلاسما با روش پاستوریزاسیون وجود ندارد، اما بین این روش‎ها با گروه شاهد اختلاف معنی داری دیده می‎شود. این نتایج حاکی از آن است که با بهینه کردن دستگاه، پلاسمای سرد اتمسفری می‎تواند جایگزین مناسبی برای روش پاستوریزاسیون حرارتی باشد.
کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله English

Non-thermal atmospheric pressure plasma as an alternative method in microorganism inactivation of barberry juice