1
دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان.
2
دانشیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان.
چکیده
چکیده
در این تحقیق، تأثیر افزودن صمغ فارسی در غلظتهای 05/0، 1/0 و 15/0 درصد و صمغ دانه بالنگو شیرازی (Lallemantia royleana) در غلظتهای 025/0، 05/0 و 075/0 درصد (وزنی/وزنی) بر کیفیت ماست همزده کمچرب مورد بررسی قرار گرفت. ویژگیهای فیزیکوشیمیایی و حسی ماستهای تولیدی در طول دوره نگهداری (روزهای 1، 11 و 21) با ماست همزده کمچرب به عنوان نمونه شاهد مقایسه گردید. نتایج نشان داد دو صمغ مورد استفاده تأثیر متفاوتی بر میزان L* (روشنی) نمونههای ماست داشتند، بهطوری که افزودن صمغ فارسی طی دوره نگهداری سبب افزایش قابل توجه L* و افزودن صمغ دانه بالنگو سبب کاهش معنیدار آن گردید (p<0.05). همچنین افزودن هر دو صمغ موجب افزایش قابل توجه شاخص b* (زردی) و کاهش شاخص a* (قرمزی) و اسیدیته نمونههای ماست شد (p<0.05)، درحالیکه تأثیر معنیداری بر pH نمونهها نداشت. با افزایش غلظت صمغها (بویژه صمغ فارسی) و گذشت دوره نگهداری، مقدار سینرسیس نمونههای ماست بهطور قابل ملاحظهای کاهش یافت، بهطوریکه کمترین میزان سینرسیس در نمونه حاوی 15/0 درصد صمغ فارسی پس از 21 روز نگهداری مشاهده گردید. بهعلاوه، برخلاف صمغ فارسی، افزودن صمغ دانه بالنگو شیرازی اثر نامطلوبی بر خواص حسی نمونههای ماست داشت و تمامی صفات حسی نمونههای ماست را به صورت معنیداری کاهش داد (p<0.05). براساس نتایج مطالعه حاضر، افزودن صمغ فارسی بهمیزان 15/0 درصد میتواند بهعنوان روشی مؤثر جهت بهبود ویژگیهای کیفی ماست همزده کمچرب پیشنهاد گردد.
ید ملت,مریم , جوینده,حسین و حجتی,محمد . (1396). مقایسه برخی خواص فیزیکوشیمیایی و حسی ماست همزده کمچرب حاوی صمغ دانه بالنگو شیرازی و صمغ فارسی. مجله علوم و صنایع غذایی ایران, 14(72), 131-326.
MLA
ید ملت,مریم , جوینده,حسین , و حجتی,محمد . "مقایسه برخی خواص فیزیکوشیمیایی و حسی ماست همزده کمچرب حاوی صمغ دانه بالنگو شیرازی و صمغ فارسی", مجله علوم و صنایع غذایی ایران, 14, 72, 1396, 131-326.
HARVARD
ید ملت,مریم,جوینده,حسین,حجتی,محمد. (1396). 'مقایسه برخی خواص فیزیکوشیمیایی و حسی ماست همزده کمچرب حاوی صمغ دانه بالنگو شیرازی و صمغ فارسی', مجله علوم و صنایع غذایی ایران, 14(72), pp. 131-326.
CHICAGO
مریم ید ملت, حسین جوینده و محمد حجتی, "مقایسه برخی خواص فیزیکوشیمیایی و حسی ماست همزده کمچرب حاوی صمغ دانه بالنگو شیرازی و صمغ فارسی," مجله علوم و صنایع غذایی ایران, 14 72 (1396): 131-326,
VANCOUVER
ید ملت,مریم,جوینده,حسین,حجتی,محمد. مقایسه برخی خواص فیزیکوشیمیایی و حسی ماست همزده کمچرب حاوی صمغ دانه بالنگو شیرازی و صمغ فارسی. مجله علوم و صنایع غذایی ایران, 1396; 14(72): 131-326.