فرمولاسیون نانوامولسیون از اسانس مریم گلی (Salvia hypoleuca) و بررسی خواص فیزیکوشیمیایی و ضدمیکروبی آن

نویسندگان
1 دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی شاهرود
2 استادیار، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی شاهرود
3 دانشیار، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز
4 دانشجوی دکتری، فیتوشیمی ، دانشگاه شهید بهشتی
چکیده
چکیده
متابولیت­های ثانویه استخراج شده از گونه­های مریم­گلی عمدتا ترپنوئیدها و فلاونوئیدها هستند، که جز ترکیبات زیست فعال با اثرات سلامت بخشی بالا می­باشند. ولی بسیاری از این مواد بعد از استخراج از گیاه، از لحاظ شیمیایی ناپایدار می­شوند و هنگام مصرف اثر سلامت بخشی کمتر از حد لازم را نشان می­دهند. یکی از روش های کاهش این محدودیت­ها، ریز پوشانی کردن اسانس­ها در حامل­های لیپیدی از جمله نانوامولسیون­ها است. نانوامولسیون­های حاوی اسانس مریم­گلی، با استفاده سورفکتانت­های تویین 80 و اسپن 80 در تعادل آب دوست-چربی دوست مختلف به روش اولتراسوند با شدت بالا تولید شدند. تعیین اندازه و توزیع ذرات و همچنین پایداری فیزیکی نانوامولسیون­ها از لحاظ اندازه در طی زمان با استفاده از پراکندگی نور پویا (DLS) مورد بررسی گرفت. نتایج نشان داد که اندازه ذرات و توزیع اندازه ذرات به ترتیب در محدوده 141-89 و 41/0-36/0 نانومتر بود و نانوامولسیون­های تولید شده به مدت 60 روز نگهداری در دمای 25 پایدار بودند. نتایج حاصل از آزمایش­های میکربی نشان داد، تاثیر اسانس در دو حالت آزاد و کپسوله شده در برابر باکتری گرم مثبت بیشتر از باکتری گرم منفی بود. همچنین خاصیت ضدمیکروبی نانوامولسیون نسبت به اسانس در حالت آزاد در برابر تمام باکتری­های مورد آزمایش بیشتر بود.
کلیدواژه‌ها