1
استادیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان
2
دانشیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان
3
دانشجوی کارشناسی ارشد گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان
چکیده
چکیده هدف از این پژوهش بررسی فعالیتهای ضداکسایشی و ضدمیکروبی عصارههای اتانولی (EE)، متانولی (ME) و آبی (AE) برگ بنه (Pistacia atlantica) زیرگونهی mutica از گونههای بومی ایران بود. محتوای ترکیبات فنولی کل و فعالیت ضداکسایشی عصارهها به ترتیب توسط روش رنگسنجی فولین سیوکالتو و سنجش مهار رادیکال آزاد DPPH بررسی گردید. فعالیت ضدمیکروبی عصارهها علیه سه باکتری گرم مثبت، سه باکتری گرم منفی و یک مخمر با روش انتشار دیسک و تعیین حداقل غلظت ممانعتکنندگی (MIC) و حداقل غلظت باکتریکشی (MBC) مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که عصاره آبی بیشترین محتوای ترکیبات فنولی و بالاترین میزان از مهار رادیکال DPPH را داشت. اما EC50 عصاره آبی در مقایسه با ضداکسایش سنتزی BHT به ترتیب 87/5 و 94/3 میلیگرم در میلیلیتر بود. نتایج نشان داد که عصارهها بر روی میکروارگانیسمهای مورد آزمایش اثر بازدارندگی داشته و باکتریهای گرم مثبت حساسیت بیشتری نسبت به باکتریهای گرم منفی داشتند. همچنین عصاره آبی به خاطر داشتن مقادیر بیشتر ترکیبات فنولی بالاترین اثر ضدمیکروبی را بر گونههای باکتریایی و مخمر مورد آزمون داشت. در بین میکروارگانیسمهای مورد آزمون، استرپتوکوکوس فاسیوم و مخمر کاندیدا آلبیکانس به ترتیب حساسترین و مقاومترین بودند. براساس نتایج حاصل از این پژوهش عصاره آبی برگ بنه می تواند به عنوان یک نگهدارنده طبیعی در صنعت غذا استفاده گردد.
برزگر,حسن , حجتی,محمد و پناهی,مرضیه . (1396). بررسی فعالیت ضداکسایشی و ضدمیکروبی عصارههای مختلف برگ بنه (Pistacia atlantica). مجله علوم و صنایع غذایی ایران, 14(69), 158-147.
MLA
برزگر,حسن , حجتی,محمد , و پناهی,مرضیه . "بررسی فعالیت ضداکسایشی و ضدمیکروبی عصارههای مختلف برگ بنه (Pistacia atlantica)", مجله علوم و صنایع غذایی ایران, 14, 69, 1396, 158-147.
HARVARD
برزگر,حسن,حجتی,محمد,پناهی,مرضیه. (1396). 'بررسی فعالیت ضداکسایشی و ضدمیکروبی عصارههای مختلف برگ بنه (Pistacia atlantica)', مجله علوم و صنایع غذایی ایران, 14(69), pp. 158-147.
CHICAGO
حسن برزگر, محمد حجتی و مرضیه پناهی, "بررسی فعالیت ضداکسایشی و ضدمیکروبی عصارههای مختلف برگ بنه (Pistacia atlantica)," مجله علوم و صنایع غذایی ایران, 14 69 (1396): 158-147,
VANCOUVER
برزگر,حسن,حجتی,محمد,پناهی,مرضیه. بررسی فعالیت ضداکسایشی و ضدمیکروبی عصارههای مختلف برگ بنه (Pistacia atlantica). مجله علوم و صنایع غذایی ایران, 1396; 14(69): 158-147.