1
استادیار، گروه صنایع غذایی، موسسه آموزش عالی غیر انتفاعی بهاران، ایران.
2
استاد گروه صنایع غذایی، دانشکده صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، ایران.
3
دانشیار گروه مهندسی مواد و طراحی صنایع غذایی، دانشکده صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، ایران.
4
دانشیار گروه صنایع غذایی، دانشکده صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، ایران.
چکیده
چکیده به دلیل حساسیت اسید فولیک همانند بسیاری از ویتامینهای دیگر به شرایط محیطی و عملیات فرآوری، ضروری است که توسط روشهایی با کارایی بالا نظیر میکرو/نانوانکپسولاسیون از این ویتامین محافظت شود. هدف پژوهش حاضر، پیداکردن شرایط بهینه تولید امولسیونهای دوگانه پکتین-کنسانتره پروتئین آب پنیر (WPC[1]) برای نانوانکپسولهکردن اسیدفولیک ازطریق فرآیند خشککردن پاششی بود. برای این منظور، 5 متغیر مستقل همراه با محدوده عملیاتی آنها شامل غلظت پکتین، غلظت WPC، میزان فاز پراکنده، pH و نوع سامانه سورفکتانت بهعنوان متغیرهای تیمار و راندمان انکپسولاسیون (EE[2]) بهعنوان متغیر پاسخ اصلی انتخاب شدند. طرحریزی آزمایشها دراین مرحله به کمک روش تاگوچی صورت گرفته و 16 تیمار تعیین گردید. امولسیونهای دوگانه نهایی، فرمولاسیونهایی بودند که حاوی یک نانو/میکروامولسیون داخلی متشکل از سامانه آب (دارای اسیدفولیک محلول) در روغن و یک فاز آبی بیرونی متشکل از کمپلکس بیوپلیمری پکتین-WPC بودند. میانگین کلی راندمان انکپسولاسیون اسیدفولیک در این سامانه حدود 3/88 درصد در محدوده 3/82 تا 0/95 درصد بدست آمد. آنالیز اثرات اصلی با روش تاگوچی نشان داد که میزان فاز پراکنده امولسیونهای دوگانه، مهمترین تیمار اثرگذار بر EE بوده (36%) و سامانه سورفکتانت دارای کمترین تاثیر (5%) بود. همچنین، نتایج این مرحله مشخص نمود که مهمترین برهمکنش بین متغیرهای مستقل با توجه به اثرگذاری بر EE، مربوط به اثر متقابل بین WPC و میزان فاز پراکنده میباشد درحالیکه اثر متقابل پکتین-pH دارای کمترین تاثیر بود. درمجموع، شرایط بهینه عبارت بود از غلظت پکتین 1%، غلظت WPC 4%، میزان فاز پراکنده 15%، pH برابر 6 و سامانه سورفکتانت PGPR[3] با نانوامولسیون داخلی که قادر است راندمان انکپسولاسیون اسید فولیک را به 99% برساند.
اسدپور,الهام , مقصودلو,یحیی , جعفری,سید مهدی , قربانی,محمد و اعلمی,مهران . (1396). بهینه سازی نانوریزپوشانی اسید فولیک به کمک روش تاگوچی. مجله علوم و صنایع غذایی ایران, 14(68), 236-225.
MLA
اسدپور,الهام , مقصودلو,یحیی , جعفری,سید مهدی , قربانی,محمد , و اعلمی,مهران . "بهینه سازی نانوریزپوشانی اسید فولیک به کمک روش تاگوچی", مجله علوم و صنایع غذایی ایران, 14, 68, 1396, 236-225.
HARVARD
اسدپور,الهام,مقصودلو,یحیی,جعفری,سید مهدی,قربانی,محمد,اعلمی,مهران. (1396). 'بهینه سازی نانوریزپوشانی اسید فولیک به کمک روش تاگوچی', مجله علوم و صنایع غذایی ایران, 14(68), pp. 236-225.
CHICAGO
الهام اسدپور, یحیی مقصودلو, سید مهدی جعفری, محمد قربانی و مهران اعلمی, "بهینه سازی نانوریزپوشانی اسید فولیک به کمک روش تاگوچی," مجله علوم و صنایع غذایی ایران, 14 68 (1396): 236-225,
VANCOUVER
اسدپور,الهام,مقصودلو,یحیی,جعفری,سید مهدی,قربانی,محمد,اعلمی,مهران. بهینه سازی نانوریزپوشانی اسید فولیک به کمک روش تاگوچی. مجله علوم و صنایع غذایی ایران, 1396; 14(68): 236-225.