1
دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه فنی کشاورزی، پردیس ابوریحان-دانشگاه تهران، پاکدشت، تهران، ایران
2
دانشیار، گروه فنی کشاورزی، پردیس ابوریحان-دانشگاه تهران، پاکدشت، تهران، ایران
3
استادیار، گروه علوم زراعی و اصلاح نباتات، پردیس ابوریحان-دانشگاه تهران، پاکدشت، تهران، ایران
چکیده
چکیده در عصارهگیری به روشهای متداول از جمله سوکسله نیاز به صرف زمان طولانی و احتمال آسیب به ترکیبات حساس به حرارت وجود دارد. در این پژوهش روش مدرن فراصوت با روش متداول سوکسله در عملکرد و بررسی خواص آنتیاکسیدانی عصاره دانه رازیانه مورد مقایسه قرار گرفتند. در روش سوکسله از دمای 85 درجه سلسیوس و زمان 240 دقیقه و در روش فراصوت از دو سطح دما (40 و 60 درجه سلسیوس)، سه سطح زمان (15، 30 و 45 دقیقه) و سه سطح توان (100، 200 و 300 وات) استفاده گردید. نتایج نشان دادند که بیشترین میزان عملکرد عصاره در (45 دقیقه، 60 درجه سلسیوس و 300 وات) برابر 79/8 گرم عصاره خشک در 100 گرم دانه رازیانه مشاهده گردید که اختلاف معنیداری با روش سوکسله نداشت. همچنین 9/3 درصد عصاره خشک بیشتری در مقایسه با روش سوکسله استخراج گردید. بیشترین میزان ترکیبات فنولی در ( 45 دقیقه، 60 درجه سلسیوس و 200 وات) به میزان 15/3 میلیگرم در میلیلیتر عصاره دانه رازیانه حاصل گردید که اختلاف معنیداری با روش سوکسله داشت و باعث افزایش 8/50 درصدی ترکیبات فنولی نسبت به روش سوکسله گردید. بیشترین درصد مهار رادیکال آزاد DPPH در (15 دقیقه، 60 درجه سلسیوس و 300 وات) معادل 88/98 درصد مشاهده گردید که اختلاف معنیداری با روش سوکسله نداشت و روش سوکسله تنها باعث افزایش 18/0 درصد مهار رادیکال آزاد در مقایسه با روش فراصوت گردید که در مقایسه با زمان و دمای پایین روش فراصوت بسیار ناچیز است و بدین ترتیب برتری روش فراصوت به اثبات رسید.
قربانی,مرضیه , ابونجمی,محمد , قربانی جاوید,مجید و عرب حسینی,اکبر . (1396). تأثیر شرایط عصارهگیری با امواج فراصوت بر عملکرد و خواص آنتیاکسیدانی عصاره گیاه رازیانه (Foeniculum vulgare). مجله علوم و صنایع غذایی ایران, 14(67), 73-63.
MLA
قربانی,مرضیه , ابونجمی,محمد , قربانی جاوید,مجید , و عرب حسینی,اکبر . "تأثیر شرایط عصارهگیری با امواج فراصوت بر عملکرد و خواص آنتیاکسیدانی عصاره گیاه رازیانه (Foeniculum vulgare)", مجله علوم و صنایع غذایی ایران, 14, 67, 1396, 73-63.
HARVARD
قربانی,مرضیه,ابونجمی,محمد,قربانی جاوید,مجید,عرب حسینی,اکبر. (1396). 'تأثیر شرایط عصارهگیری با امواج فراصوت بر عملکرد و خواص آنتیاکسیدانی عصاره گیاه رازیانه (Foeniculum vulgare)', مجله علوم و صنایع غذایی ایران, 14(67), pp. 73-63.
CHICAGO
مرضیه قربانی, محمد ابونجمی, مجید قربانی جاوید و اکبر عرب حسینی, "تأثیر شرایط عصارهگیری با امواج فراصوت بر عملکرد و خواص آنتیاکسیدانی عصاره گیاه رازیانه (Foeniculum vulgare)," مجله علوم و صنایع غذایی ایران, 14 67 (1396): 73-63,
VANCOUVER
قربانی,مرضیه,ابونجمی,محمد,قربانی جاوید,مجید,عرب حسینی,اکبر. تأثیر شرایط عصارهگیری با امواج فراصوت بر عملکرد و خواص آنتیاکسیدانی عصاره گیاه رازیانه (Foeniculum vulgare). مجله علوم و صنایع غذایی ایران, 1396; 14(67): 73-63.