تولید کنسانتره پروتئینی از ضایعات صدف بزرگ Megapitaria squalid و بررسی برخی از خصوصیات شیمیایی آن

نویسندگان
1 استادیار گروه شیلات دانشکده منابع طبیعی دانشگاه ارومیه- ارومیه، ایران
2 استادیار گروه بیوشیمی- مرکز تحقیقات دریایی (سیبنور) کالیفرنیای جنوبی مکزیک
چکیده
چکیده
با توجه به رشد روز افزون نیاز به پروتئین حیوانی تولید محصولات با ارزش افزوده بالا از ضایعات موجودات دریایی بیشتر مورد توجه است. صدف کلم Megapitaria squalid از نظر ارزش غذایی حائز اهمیت می باشد. در تحقیق حاضر با استفاده از تغییر pH‌ (قلیایی و اسیدی) امعاء و احشاء صدف کلم برای استخراج پروتئین و ارزیابی آن از نظر حلالیت، بازیافت پروتئین­ و ترکیب شیمیایی در شرایط دمای اتاق مورد بررسی قرار گرفت. اساس کار بر استخراج پروتئین در pH های قلیایی و اسیدی و سپس رسوب آن در نقطه ایزوالکتریک بود. بر اساس نتایج در حدود 93% پروتئین اولیه امعاء و احشاء در pH‌حل شدند. مقدار پروتئین رسوب داده شده و بازیافت پروتئین کل از مواد اولیه به ترتیب برابر با 89% و 84% پروتئین اولیه بود. میزان حلالیت پروتئین­های مواد اولیه خام با استفاده از pH های قلیایی و اسیدی روی ژل پلی آکریل آمید مورد بررسی قرار گرفت. نتایج ژل نیز موید نتایج حلالیت بالای پروتئین در pH های قلیایی بود. مقادیر پروتئین و اسیدهای آمینه کنسانتره پروتئینی حاصل شده به ترتیب به میزان 7/72% و 23/663 میلی گرم بر گرم (بر اساس وزن خشک) بود. تحقیق حاضر نشان داد که استفاده از شرایط قلیایی در pH ‌برابر 11 برای بازیافت پروتئین از ضایعات صدف کلم و تبدیل آن به یک ماده با ارزش افزوده بالا مفید می­باشد و در نهایت از محصول تولید شده می توان به مکمل غذایی در دام و غذای انسان استفاده کرد.
کلیدواژه‌ها

[1] FAO, J., 2011. Food and Agriculture organization of the United Nations. Rome, URL: http://faostat. fao. org.
[2]Benjakul, S. and Morrissey, M.T., 1997. Protein hydrolysates from Pacific whiting solid wastes. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 45(9): 3423-3430.
[3]Bhaskar, N., Benila, T., Radha, C. and Lalitha, R.G., 2008. Optimization of enzymatic hydrolysis of visceral waste proteins of Catla (Catla catla) for preparing protein hydrolysate using a commercial protease. Bioresource Technology, 99(2): 335-343.
[4]Saeedi, H. and Ardalan, A.A., 2010. Incidence and biology of Arcotheres tivelae (Crustacea: Decapoda) in Amiantis umbonella (Bivalvia: Veneridae) on the northern coast of the Persian Gulf, Iran. Journal of the Marine Biological Association of the United Kingdom, 90(04): 655-661.
[5]Schweers, T., Wolff, M., Koch, V. and Sinsel Duarte, F., 2006. Population dynamics of Megapitaria squalida (Bivalvia: Veneridae) at Magdalena Bay, Baja California Sur, Mexico. Revista de biología tropical, 54(3): 1003-1017.
[6]Wohlt, J., Petro, J., Horton, G., Gilbreath, R. and Tweed, S., 1994. Composition, preservation, and use of sea clam viscera as a protein supplement for growing pigs. Journal of animal science, 72(3): 546-553.
[7]Gnanasambandam, R. and Heitiarachy, N., 1995. Protein concentrates from unstabilized and stabilized rice bran: Preparation and properties. Journal of food science, 60(5): 1066-1069.
[8]Bera, M. and Mukherjee, R., 1989. Solubility, emulsifying, and foaming properties of rice bran protein concentrates. Journal of food science, 54(1): 142-145.
[9]Wang, M., Hettiarachchy, N., Qi, M., Burks, W. and Siebenmorgen, T., 1999. Preparation and functional properties of rice bran protein isolate. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 47(2): 411-416.
[10]Ovissipour, M., Kenari, A.A., Motamedzadegan, A. and Nazari, R.M., 2012. Optimization of enzymatic hydrolysis of visceral waste proteins of yellowfin tuna (Thunnus albacares). Food and bioprocess technology, 5(2): 696-705.
[11]Elango, R., Ball, R.O. andPencharz, P.B., 2009. Amino acid requirements in humans: with a special emphasis on the metabolic availability of amino acids. Amino acids, 37(1): 19-27.
[12]Allowances, N.R.C.C.o.D., Food, N.R.C. and Board, N., 1980. Recommended dietary allowances, 2941. National Academies.
[13]Torten, J. and Whitaker, J., 1964. Evaluation of the Biuret and Dye‐Binding Methods for Protein Determination in Meats. Journal of Food Science, 29(2): 168-174.
[14]AOAC, 1995. Association of Official Analytical Chemists. 16th (end), Procedure 984.
[15]Folch, J., Lees, M. and Sloane-Stanley, G., 1957. A simple method for the isolation and purification of total lipids from animal tissues. J. biol. Chem, 226(1): 497-509.
[16]Antoine, F., Wei C.I., Littell R.C. and M.R., M., 1999. HPLC method for analysis of free amino acids in fish using o-Phthaldialdehyde precolumn derivatization. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 47: 5100–5107.
[17]Friedman, M., 1996. Nutritional value of proteins from different food sources. A review. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 44(1): 6-29.
[18]Joint, F. and Organization, W.H., 1991. Strategies for assessing the safety of foods produced by biotechnology: report of a joint FAO/WHO
[19]NRC, N.R.C.C.o.A.N., 1993. Nutrient requirements of fish. Course Technology.
[20]Alsmeyer, R.H., Cunningham, A. and Happich, M., 1974. Equations predict PER from amino acid analysis. Food Technology.
[21] structural proteins during the assembly of the head of bacteriophage T4. nature, 227(5259): 680-685.
[22]Palafox, H., Córdova-Murueta, J.H., Navarrete del Toro, M.A. and García-Carreño, F.L., 2009. Protein isolates from jumbo squid (Dosidicus gigas) by pH-shift processing. Process Biochemistry, 44(5): 584-587.
[23]Choi, Y. and Park, J., 2002. Acid‐Aided Protein Recovery from Enzyme‐rich Pacific Whiting. Journal of Food Science, 67(8): 2962-2967.
[24]Yongsawatdigul, J. and Park, J., 2004. Effects of alkali and acid solubilization on gelation characteristics of rockfishmuscle proteins. Journal of food science, 69(7): 499-505.
[25]Kristinsson, H.G., Theodore, A.E., Demir, N. and Ingadottir, B., 2005. A Comparative Study between Acid‐and Alkali‐aided Processing and Surimi Processing for the Recovery of Proteins from Channel Catfish Muscle. Journal of food science, 70(4): 298-306.
[26]Undeland, I., Kelleher, S.D. and Hultin, H.O., 2002. Recovery of functional proteins from herring (Clupea harengus) light muscle by an acid or alkaline solubilization process. Journal of agricultural and food chemistry, 50(25): 7371-7379.
[27] Hultin, H., Kristinsson, H., Lanier, T. and Park, J., 2005. Process for recovery of functional proteins by pH shifts. Surimi and surimi seafood: 107-139.
[28]Lin, T.M. and Park, J.W., 1998. Solubility of salmon myosin as affected by conformational changes atvarious ionic strengths and pH. Journal of Food Science, 63(2): 215-218.
[29]Ifon, E. and Umoh, I., 1987. Biochemical and nutritional evaluation of Egreria radiata (clam), a delicacy of some riverine peasant populations in Nigeria. Food chemistry, 24(1): 21-27.
[30] Umoh, I. and Bassir, O., 1977. Lesser known sources of protein in some Nigerian peasant diets. Food Chemistry, 2(4): 315-321.
[31] Ovissipour, M. et al., 2009. The effect of enzymatic hydrolysis time and temperature on the properties ofprotein hydrolysates from Persian sturgeon ( Acipenser persicus) viscera. Food Chemistry, 115(1): 238-242.
[32]Umoh, I., Ayalogu, E. and Bassir, O., 1980. Evaluation of the nutritive value of some lesser known protein sources in Nigerian peasant diets. Ecology of Food and nutrition, 9(2): 81-85.