تعیین برخی ترکیبات شیمیایی میوه و هسته نسترن کوهی

نویسندگان
1 استادیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان
2 دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان
چکیده
چکیده
به منظور تعیین مواد موثره موجود در میوه نسترن کوهی از جمله میزان فنل کل و کاروتنوئیدها و همچنین بررسی میزان روغن و ترکیب اسیدهای چرب هسته آن، میوه­ها در زمان رسیدن کامل از 4 منطقه در استان زنجان با شرایط اقلیمی مختلف شامل زنجان، طارم، ابهر و ماهنشان جمع­آوری شد و متغیرهای ذکر شده به ترتیب با روش­های اسپکتروفتومتری، سوکسله و گازکروماتوگرافی مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج بررسی­ها نشان داد که میزان ترکیبات فنلی و کاروتنوئیدهای میوه تحت تاثیر شرایط اقلیمی بوده و بیشترین و کمترین مقدار فنل کل 52/0±30/95 و 33/0±23/84 میلی­گرم گالیک اسید/گرم میوه خشک و به ترتیب در مناطق زنجان و ابهر مشاهده شد. همچنین کمترین میزان کاروتنوئید حدود 208 میلی­گرم/100گرم میوه از میوه­های منطقه ابهر و زنجان و بیشترین میزان آن 93/2±2/227میلی­گرم/100گرم میوه از میوه­های منطقه طارم به­دست آمد. میزان روغن به­دست آمده از هسته­های میوه نسترن کوهی 6/10درصد تعیین شد. ترکیب اصلی اسیدهای چرب این روغن از نظر مقدار به ترتیب، لینولئیک، اولئیک، آلفا–لینولنیک، استئاریک و پالمیتیک اسید بود که هر کدام از این مقادیر به شرایط اقلیمی منطقه کشت میوه بستگی داشت.
کلیدواژه‌ها