ارزیابی ترکیبات موثره و فعالیت آنتی‌اکسیدانی اسانس اولئوگم رزین کندر (Boswellia serrata)

نویسندگان
1 استادیار گروه علوم و صنایع غذایی،دانشگاه آزاد اسلامی، واحد آزادشهر، آزادشهر، ایران
2 دانش آموخته‌ی کارشناسی ارشد علوم و صنایع غذایی،دانشگاه آزاد اسلامی، واحد آزادشهر، آزادشهر، ایران
چکیده
کندر یک اولئوگم رزین گیاهی است که از تنه درختان Boswellia بدست می­آید. در این تحقیق اسانس کندر(Boswellia serrata) با روش تقطیر با آب استخراج گردیده و ترکیبات شیمیایی آن با کمک دستگاه کروماتوگرافی گازی- جرمی (GC-MS) شناسایی و درصد ترکیبات اندازه گیری شد. سپس میزان ترکیبات فنولی با استفاده از روش فولین- سیوکالتو و فعالیت آنتی­اکسیدانی در غلظت­های مختلف1000 – 100 میکروگرم در میلی­لیتر با روش­های مهار رادیکال­های آزادDPPH، قدرت احیاء­کنندگی، ظرفیت آنتی­اکسیدانی کل و آزمون رنسیمت مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که بیشترین ترکیبات تشکیل­دهنده اسانس به ترتیب شامل هیدروکربن­های ترپنوئیدی مانند α- پینن (8/ 29%)، α– توژن (92/5 %) ، β - پینن (41/3 %) و p– سیمن (16/3 %) می­باشد، همچنین میزان ترکیبات فنولی 88/94 (میلی­گرم اسید گالیک در هر 100 گرم اسانس) محاسبه شد. قعالیت آنتی­اکسیدانی اسانس در همه روش­ها وابسته به غلظت بود و بیشترین میزان مهار رادیکال آزاد DPPH، قدرت احیاءکنندگی و ظرفیت آنتی­اکسیدانی کل در بالاترین غلظت (1000 میکروگرم در میلی­لیتر) به ترتیب 23/22%، 65/0 و 18/1 تعیین گردید. در آزمون رنسیمت بالاترین پایداری اکسایشی روغن سویا در غلظت 1000 میکروگرم در میلی­لیتر اسانس حاصل گردید. نتایج این مطالعه حاکی از این امر بود که می­توان از اسانس کندر به عنوان یک منبع آنتی­اکسیدان طبیعی و بالقوه برای روغن­ها و فراورده­های حاوی روغن استفاده نمود.

عنوان مقاله English

Evaluation of active components and antioxidant activity of essential oil of Boswellia serrata

نویسندگان English

Saeedeh Arabshahi 1
Adeleh Mohammadi 2
چکیده English

Frankincense is an oleo-gum-resin obtained from Boswellia trees. In this study, Boswellia serrata essential oil was extracted by Clevenger apparatus, then segregation and recognition of components was performed by Gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS) methods. The follin-ciocalteu method was used for estimating total phenol content and the antioxidant activity was evaluated by several methods including, 1,1-diphenyl-2-picryl hydrazyl (DPPH) radical scavenging, total antioxidant capacity, reducing power, and rancimat test in different concentrations (100-1000 ppm). Components identification revealed that α-pinene (29.8%), α-thujene (5.92%), β-Pinen (3.41%) and p-cymene (3.16%) had the highest percentage in the essential oil, and the total phenolic content was 94.88 mg GAE equivalents/100g of essential oil. The antioxidant activity of essential oil was dose-dependent in all tests and the highest inhibition of DPPH radicals, reducing power and total antioxidant capacity was detected at a concentration of 1000 ppm, which were 22.23%, 0.65 and 1.18, respectively. In rancimat test, the highest oxidative stability of the oil was also recorded for concentration of 1000 ppm of the essential oil. Results of the present study demonstrated that Boswellia serrata essential oil could be used as a potential source of natural antioxidants for oil and oil-containing foods.

کلیدواژه‌ها English

Frankincense essential oil
phenolic compounds
Antioxidant activity
Rancimat test