بررسی اثر دمای هوا و رطوبت نهایی شلتوک بر درصد ترک و ضریب تبدیل ارقام برنج ایرانی در خشک‌کن بستر سیال

نویسندگان
1 دانشجوی دکتری رشته مهندسی مکانیک بیوسیستم، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان
2 دانشیار گروه مکانیک ماشین‌های کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران
3 عضو هیات علمی مرکز تحقیقات برنج کشور، رشت، ایران
4 استادیار گروه مکانیک ماشین‌های کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران
چکیده
چکیده ارزش اقتصادی محصول برنج به وسیله کیفیت آن بعد از عملیات تبدیل شلتوک به برنج سفید تعیین می­شود. ضریب تبدیل و درصد ترک دو شاخص مهم جهت تعیین کیفیت برنج بعد از عملیات تبدیل هستند که نوع خشک­کن مورد استفاده نیز بر میزان این شاخص­ها تاثیرگذار است. در این تحقیق اثر دمای هوای خشک­کن در چهار سطح 40، 45، 50 و 55 درجه سانتی­گراد و رطوبت نهایی شلتوک در سه سطح 10-8، 12-10 و 14-12 درصد بر مبنای خشک و رقم برنج در سه سطح طارم دم­سیاه، هاشمی و شیرودی بر درصد ترک و ضریب تبدیل طی خشک شدن در خشک­کن بستر سیال بررسی شد. آزمایشات در سه تکرار و در قالب طرح فاکتوریل سه فاکتوره 3×3×4 انجام شد. نتایج نشان داد ضریب تبدیل ارقام طارم دم­سیاه، هاشمی و شیرودی با افزایش رطوبت در هر چهار سطح دمایی کاهش می­یابد. به منظور خشک کردن برنج، دماهای 40 و 50 درجه سانتی­گراد برای رقم طارم و دمای 55 درجه سانتی­گراد برای رقم شیرودی منجربه حصول بهترین ضریب تبدیل می­شود. درصد ترک رقم هاشمی با افزایش دما افزایش می­یابد درصورتی که درصد ترک رقم شیرودی کاهش می­یابد. کمترین درصد ترک ارقام طارم، هاشمی و شیرودی به ترتیب در دماهای (45 و 50)، 45 و 55 درجه سانتی­گراد به وجود می­آید، بنابراین توصیه می­شود برای ایجاد کمترین میزان ترک از دماهای مذکور برای خشک کردن این ارقام استفاده شود.
کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله English

Investigating the effect of air temperature and paddy final moisture on the crack percent and conversion coefficient of Iranian rice varieties in fluidized bed dryer

نویسندگان English

Mahdi Khodadadi 1
Mohammad Hashem Rahmati 2
Mohammad Reza Alizadeh 3
Abbas Reza i Asl 4
چکیده English

Economic value of the rice product is determined by the quality of rice after paddy conversion operation to white rice. Conversion Coefficient and crack percent are two important indices for determining the quality of rice after conversion operation that type of dryer used is effective on level of these indices. In this study effect of air temperature was studied in four levels (40, 45, 50 and 55°C); final moisture in three levels (8-10, 10-12, and 12-14%) and rice variety in three levels (Tarom-domsiah, Hashemy, Shirudy) on crack percent and conversion coefficient during the drying in a fluidized bed dryer. Experiments were conducted in the factorial design with three replications and three factors 3×3×4. Results showed that conversion coefficient of Tarom-domsiah, Hashemi and Shiroodi varieties reduced with increasing of moisture at all four temperature levels. In order to dry rice, temperatures 40°C and 50°C for Tarom-domsiah variety and temperature 55°C for Shiroodi variety lead to the best conversion coefficient. Crack percent of Hashemi variety increases with rising of drying temperature but crack percent of Shiroodi variety is reduced. Minimal crack percent of Tarom-domsiah, Hashemi and Shiroodi varieties is gained at temperatures (45°C and 50°C), 45°C and 55°C respectively. Hence, it is recommended to use temperatures mentioned for drying of these varieties in order to obtain minimal crack content.

کلیدواژه‌ها English

Rice
Fluidized bed dryer
Conversion coefficient
Crack percent
Paddy