بهینه‏سازی فعالیت کاتالیتیکی آنزیم فیتاز جدایه K46b به روش سطح پاسخ

نویسندگان
1 عضو هیئت علمی بخش بیوتکنولوژی میکروبی و ایمنی زیستی، پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی ایران، کرج، ایران
2 دانشجوی دکتری و استاد گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی کرج، دانشگاه تهران، کرج، ایران
چکیده
چکیده
آنزیم‏های فیتاز در گیاهان، میکروارگانیسم‏ها و برخی بافت‏های جانوری شناسایی شده‏اند که قابلیت دفسفریلاسیون مرحله‏ای فیتات؛ فراوان‏ترین اینوزیتول فسفات در طبیعت را دارند. در این تحقیق تعداد 68 ایزوله میکروبی که از منابع مختلف جداسازی شدند برای انتخاب بهترین جدایه تولید کننده آنزیم فیتاز، به روش غوطه‏وری غربال شدند. نتایج نشان داد که جدایه K46b بیشترین مقدار فعالیت آنزیم فیتاز (U/mL 952/1) را در بین ایزوله‏های میکروبی داشت. در مرحله بعد، فعالیت کاتالیتیکی جدایه K46b در شرایط مختلف دما، pH و غلظت فیتات سدم به روش سطح پاسخ بهینه‏سازی شد. بهینه‏سازی موجب افزایش 137 % در فعالیت آنزیم فیتاز جدایه K46b در مقایسه با محیط کشت پایه در شرایط بهینه (دمای ºC 5/56، pH 3/7 و 05/2 میلی مولار فیتات سدیم) شد. همچنین آنزیم فیتاز جدایه K46b حدود 73-60 % از فعالیت بیشینه خود را در محدوده وسیعی از دما (ºC 68-47)، pH (8-3/6) و فیتات سدیم (5/2-6/1 میلی مولار) نشان داد. بنابراین آنزیم فیتاز جدایه K46b می‏تواند کاربردهای بالقوه‏ای در اسید فیتیک زدایی[1] مواد غذایی مانند انواع غلات و کنجاله‏های آنها در صنایع غذایی و خوراک حیوانات، صنایع آبزی‏پروری و رفع آلودگی‏های محیط زیستی ناشی از اسید فیتیک داشته باشد.



[1]. Dephytinization
کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله English

Optimization of catalytic activity of phytase from isolate K46b using response surface methodology

نویسندگان English

Maryam Hashemi 1
Karim Raki Salimi 2
Mohammad Safari 2
چکیده English

Phytases (myo-inositol 1,2,3,4,5,6 hexakis phospho-hydrolase), found in plants, animal tissues and microorganisms, are a group of phosphatases capable of hydrolyzing phytic acid, the most abundant inositiol phosphate in nature, to myo-inositol and inorganic phosphates. In this study, 68 microbial isolates from different sources were screened using submerged fermentation for the best phytase production. The results showed that isolate K46b had the highest phytase production (1.952 U/mL) among other isolates. Subsequently, the catalytic activity of phytase enzyme of isolate K46b at different conditions of temperature, pH and sodium phytate concentration was optimized using response surface methodology (RSM). Under optimum conditions i.e. 56.5 ºC, pH 7.30 and 2.05 mM sodium phytate, the phytase activity increased to 4.627 U/mL which compared to the screening step, it showed a 137% increase. Moreover, the phytase showed 60-73% of its optimum activity in wide ranges of temperature (47-68 ºC), pH (6.3-8.0) and sodium phytate (1.04-2.50 mM). It can be concluded that isolate K46b phytase has potential applications in dephytinization of food ingredients such as cereals and meals in in food and animal feed industries, aquaculture and combating phosphorous pollution in the environment.

کلیدواژه‌ها English

Key words: Phytase enzyme
Submerged fermentation
Catalytic Activity
Optimization
response surface methodology