کاربرد روش صوتی برای برآورد سفتی میوه کیوی در مدت نگهداری

نویسندگان
1 دانش آموخته کارشناسی ارشد مکانیک ماشین های کشاورزی، دانشگاه شیراز
2 استادیار بخش مکانیک ماشین های کشاورزی، دانشگاه شیراز
چکیده
چکیده سفتی یکی از خصوصیات مهم کیفیتی میوه کیوی است. این خصوصیت تحت شرایط دما و مدت زمان نگهداری تغییر خواهد نمود. برای تعیین سفتی روش های مختلف مخرب و غیر مخرب تعریف و توسعه یافته است. مزیت روش های غیر مخرب جلوگیری از آسیب به میوه محصول و استفاده از آن در سامانه های فرآوری به صورت بلادرنگ است. هدف پژوهش حاضر ارزیابی روش غیر مخرب صوتی برای تعیین سفتی میوه کیوی در دو دمای مختلف طی مدت زمان نگهداری می باشد. بر همین اساس سفتی کیوی در مدت دو هفته به روش غیر مخرب صوتی مورد بررسی قرار گرفت. برای تعیین همبستگی بین خصوصیات استخراج شده از آزمون صوتی نظیرفرکانس رزونانسی، ضریب استحکام و مدول الاستیسیته، و سفتی میوه، آزمون مخرب نفوذ نیز طی مدت یاد شده بر روی نمونه ها انجام شد. حداکثر نیروی نفوذ در آزمون مخرب رابطه نسبتا قوی با پارامترهای بدست آمده از آزمون صوتی، فرکانس رزونانسی، ضریب استحکام، مدول الاستیسیته به ترتیب با ضرایب تبیین 838/0، 857/0 و 865/0 داشت. با توجه به رابطه قوی بین مدول الاستیسیته و سفتی، این رابطه مورد واسنجی قرار گرفت و نشان داد با خطای 4/7 درصد قادر به تخمین سفتی میوه کیوی است. بنابراین آزمون غیر مخرب صوتی می تواند جایگزین مناسبی برای تعیین سفتی میوه و عمر انبارمانی میوه کیوی باشد.
کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله English

Application of acoustic method for estimation of kiwifruit firmness during storage

نویسندگان English

Shiddokht Javadi 1
Seyed Mahdi Nasiri 2
چکیده English

Firmness is a very important quality property for kiwifruit. This property is affected by storage temperature and duration. Recently, some destructive and non-destructive methods were developed and used for fruit firmness assessment. However, non-destructive methods have merits of real-time and on-line applications as well as preventing fruit destruction. The objective of the present study was to evaluation of non-destructive acoustic technique for assessing the kiwifruit firmness at two different temperature levels during a storage period. On this basis, firmness of kiwifruit during two weeks of storage by non-destructive method was monitored. For determining the correlation between resonant frequency, stiffness and elasticity coefficients, and fruit firmness, destructive puncture test (Magness-Taylor) was also applied. The maximum penetration force in puncture test depicted a strong correlation with those from acoustic tests, resonant frequency, stiffness coefficient and elasticity modulus with the coefficients of determination of 0.838, 0.857 and 0.865, receptivity. According to the maximum correlation coefficient between modulus of elasticity and firmness, the relation was verified by new set of data, and revealed that it could estimate the fruits firmness with an error of 7.4 percent. Therefore, non-destructive acoustic test is an appropriate substitution method for estimation of kiwifruit firmness during shelf-life.

کلیدواژه‌ها English

Fruit firmness
Kiwifruit
Non-destructive test
Resonant frequency