بررسی تنوع باکتری های اسید لاکتیک جدا شده از کشک زرد زابلی (سیستانی) با استفاده از روش تکثیر ژن 16S rRNA

نویسندگان
1 دانشیار و عضو هئیت علمی گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
2 دانشجوی دکتری علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
3 استاد و عضو هئیت علمی گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
چکیده
کشک زرد زابلی (سیستانی) یک فراورده تخمیری غله­ای-لبنی محسوب می شود که در استان سیستان بلوچستان مصرف فراوانی دارد. هدف از انجام این پژوهش شناسایی فلور لاکتیکی کشک زرد زابلی، به منظور معرفی سویه­های بومی این فراورده بوده است؛ که می­توانند در سطح تجاری (صنعت) استفاده شوند و نیز ممکن است برخی از آن‌ها به عنوان پروبیوتیک مطرح باشند. 83 جدایه که با انجام آزمایش­های اولیه به نظر می­رسید جزو باکتری­های اسید لاکتیک باشند انتخاب شده و برای گروه‌بندی آن‌ها، بررسی‌های فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی شامل رشد در دماهایC °10 و C°45 ، رشد در 5/6% نمک، رشد در 4/4=pH و 6/9=pH، تولید گاز دی اکسید کربن و تخمیر کربوهیدرات‌های مختلف انجام پذیرفت. در پایان 28 جدایه با استفاده از روش‌ تعیین توالی 16S rDNA با موفقیت شناسایی شدند. نتایج نشان داد که این جدایه ها متعلق به جنس های: لاکتوباسیلوس پلانتاروم (09/24%)، لاکتوباسیلوس هلویتیکوس (25/13%)، لاکتوباسیلوس برویس (63/9%)، لاکتوباسیلوس دلبروکی زیرگونه بولگاریکوس (07/18%)، لاکتوکوس لاکتیس زیرگونه کرموریس (25/13%)، لوکونستوک مزنتروئیدس زیرگونه مزنتروئیدس (63/9%)، لوکونستوک سیترئوم (40/2%) و پدیوکوکوس پنتوزاسئوس (63/9%) شناسایی شدند. در مورد شناسایی باکتری ها، مخصوصا باکتری های خانواده اسید لاکتیک پیشنهاد می شود از هر دو روش مبتنی بر کشت و مولکولی استفاده شود.
کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله English

Diversity of lactic acid bacteria isolated from yellow zabol kashk using 16S rRNA Gene Sequence Analysis

نویسندگان English

Farideh Tabatabai Yazdi 1
Ali Reza vaseei 2
Behrooz AliZadeh Behbahani 3
Seyed Ali Mortazavi 3
چکیده English

Fermentation is used for centuries to protect quality improvements or flavor modifications of cereals, fruits, vegetables, milk and meat. Yellow Zabol kashk (Sistani) is a grain-dairy fermented product, which is highly consumed in Sistan-Baluchistan province. The aim of this study was to isolate and identify the Lactic Acid Bacteria involved in spontaneous fermentation of this product to introduce the native strains. These strains could be used in industry or some of them may be considered as probiotic strains. The cell morphology of each strain was investigated. Then gram-positive and catalase-negative isolates were selected. In order to classify 83 selected isolates that seemed Lactic Acid Bacteria according to preliminary experiments, physiological and biochemical tests, including growth at 10°C and 45°C, 6.5% NaCl, pH=4.4 and pH=9.6, carbon dioxide production from Glucose and carbohydrates fermentation were performed. Twenty eight selected isolate identified genotypically based on 16S rRNA gene sequencing. The results showed that the isolates belong to: Lactobacillus plantarum (24.09 %), Lactobacillus helveticus (13.25 %), Lactobacillus brevis (963 %), Lactobacillus delbrueckii (18.07 %), Lactococcus lactis (13.25 %), Leuconostoc mesenteroides (9.63 %), Leuconostoc citreum (2.40 %) and Pediococcus pentosaceus (9.63 %). To identify the bacteria, especially lactic acid bacteria it is suggested using both culture and molecular-based method.

کلیدواژه‌ها English

Keywors: Yellow kashk
Fermented product
lactic acid bacteria
16S rRNA gene
Isolation