بررسی آلودگی میکروبی هوای قسمت‎های مختلف تولید کارخانجات لبنی

نویسندگان
1 دانشیارگروه بهداشت مواد غذایی، پژوهشکده بیماریهای مشترک، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهرکرد
2 استادیار گروه پاتوبیولوژی، پژوهشکده بیماریهای مشترک، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهرکرد
3 کارشناسی ارشد باکتری شناسی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهرکرد
چکیده
چکیده
بررسی فلور میکروبی هوا در کارخانجات لبنی و نقش عوامل محیطی از اهمیت ویژه‎ای برخوردار است. این مطالعه با هدف تعیین آلودگی میکروبی هوای بخش‎های مختلف تولید در کارخانجات لبنی شهرستان شهرکرد انجام شد. در این بررسی نمونه‎گیری با روش رسوب‎گذاری Sedimentation)) انجام شد. آزمون‎ها با تکرار سه‎گانه انجام شد. تجزیه و تحلیل میکروبی شامل شمارش کل باکتری‎های هوازی، استافیلوکوکوس‎ها، کلیفرم‎ها، باسیلوس‎ها، مخمرها و کپک‎ها بود. در هر سری نمونه‎گیری پلیت‎های حاوی محیط کشت مورد نظر به مدت 1ساعت، به فاصله1متر از دیوار و ارتفاع 1 متر از زمین در بخش‎های مختلف قرار داده شد و بعد از این مدت به آزمایشگاه منتقل و به مدت 48ساعت در دمای 37درجه سانتی‎گراد قرار داده شد. بعد از شمارش کلی کلنی‎ها، از تست‎های بیوشیمیایی اختصاصی جهت تعیین هویت باکتری جدا شده استفاده شد. برای ارزیابی هوا از نظر اسپور قارچ‎ها از پلیت حاوی محیط پوتیتودکستروزآگار حاوی کلرامفنیکل استفاده شد. قارچ‎های رشد یافته با استفاده از روش‎های روتین آزمایشگاهی از قبیل تیزمونت و اسلاید کالچر تعیین جنس شدند.
نتایج این مطالعه نشان داد که از تعداد کل کلنی‎های جدا شده ، میزان آلودگی به کوکسی‎ گرم‎مثبت 44%، باسیل‎های گرم‎مثبت1/53%، باسیل‎های گرم‎منفی7/2% و کوکسی گرم‎منفی57/0% بود. از میان باکتری‎های جدا شده بیشترین گونه باکتریایی به ترتیب مربوط به استافیلوکوکوس اورئوس، باسیلوس سرئوس و اشریشیاکلی بود. همچنین نتایج شمارش تعداد قارچ در هوای این کارخانه‎ها نشان داد که از مجموع 313 کلنی قارچی مختلف جدا شده، 3/60%مربوط به مخمرها، 6/14%تریکوسپوروم، 6/7%پسیلومایسس، ژئوتریکوم و مادورلا هر کدام 7/5%، 5/2%کلادوسپوریوم، آسپرژیلوس2/2%، ریزوپوس1% و مونیلیا1% را به خود اختصاص دادند.
با توجه به میزان استاندارد آلودگی میکروبی هوا که توسط انجمن بهداشت عمومی آمریکا (APHA) پیشنهاد شده ، نتایج این مطالعه نشانگر این است که هوای کارخانه‎های مورد بررسی در قسمت‎های مختلف آلودگی بالایی داشته و امکان انتقال آلودگی به فرآورده‎های تولیدی در این کارخانجات بسیار بالا می‎باشد.
کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله English

Study on microbial air contamination of different areas in dairy processing plants

نویسندگان English

Mojtaba Bonyadian 1
Aziz Allah Ebrahimi 2
fatemeh Aflakian 3
چکیده English


The investigation of microbial flora in dairy factories and the role of environmental factors are very important. This study was to determine the microbial air contamination in various parts of dairy factories in Shahrekord. In this study sampling was done by using sedimentation method. Microbial analysis included counting total aerobic bacteria, staphylococci, bacillus, yeasts, and molds. In each sampling series the plates containing the selective medium, for 1hour, were placed 1meter away from wall and in the height of 1meter from ground in different parts, then the samples were transferred to laboratory and have been kept in 37oC in incubator for 48hours. After counting the colonies, specific biochemical tests were used for determining isolated bacteria identity. For evaluating of fungal the Potato dextrose agar mediums containing choloramphenicol were used. The gender of grown fungal was determined by using routine laboratory methods including the teased mount and slide culture technique.
The results show that the total bacteria number in air ,Among the total isolated colonies, the contamination ratio to gram positive cocci was 44%, gram positive bacilli was 53.1%, gram negative bacilli was 2.7%, and gram negative cocci was 0.57%, Among the total isolated bacteria the most bacterial type was related to Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, and Escherichila coli respectively. Also, the results of counting fungi numbers in air showed that ,Among the total 313 various isolated fungal colonies, yeasts 60/3%, Trichosporon14/6%, Paecilomyces7/6 %, Geotrichum5/7%, Madurella5/7%, Cladosporium2/5%, Aspergillus2/2%, Monillia1% and Rhizopus1% were investigate.
According to the suggested air microbial contamination standard amount by America Public Health Association, the results of this study show that the air of different parts of factories have high contamination and the possibility of transfer of contamination to products of these factories is high.

کلیدواژه‌ها English

Microbial contamination
Air
Dairy processing plants