جداسازی و شناسایی لاکتوباسیل‌های شیر خام شتر تک کوهانه ایرانی (Camelus dromedarius) و بررسی خواص تکنولوژیکی آن‌ها

نویسندگان
1 دانشجوی دکترای میکروبیولوژی مواد غذایی، دانشگاه فردوسی مشهد
2 دانشیار، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه فردوسی مشهد
3 استادیار، موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی واحد شمال شرق
4 استاد، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه فردوسی مشهد
5 استادیار، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه فردوسی مشهد
چکیده
چکیده مطالعات نشان داده­اند که شیر شتر و محصولات تخمیری آن خواص درمانی و ارزش تغذیه­ای بالایی دارند. باکتری­های اسید لاکتیک نقش مهمی در محصولات تخمیری لبنی بازی می­کنند. هدف از این مطالعه تعیین اجتماع لاکتوباسیل­های شیر شتر است. 9 لاکتوباسیل از شیر شتر تک کوهانه استان گلستان جداسازی گردید. لگاریتم تعداد واحد تشکیل دهنده کلنی لاکتوباسیل­ها روی محیط MRS تحت شرایط بی­هوازی در دماهای 20، 37 و 45 درجه سانتی­گراد به ترتیب 14/0±792/8،07/0±301/8 و 03/0±301/7 بود. بر اساس خواص بیوشیمیایی و فنوتیپی باکتری­های لاکتوباسیلوس پاراپلانتاروم،لاکتوباسیلوس فرینتوشنسیز، لاکتوباسیلوس برویس، لاکتوباسیلوس پانتریس، لاکتوباسیلوس جونسونی و لاکتوباسیلوس مالی در این شیر شناسایی شدند. حضور اسیدلاکتیک باکتری­ها توسط تشکیل باند محصول PCR درbp 1500 تایید شد (تکثیر ژن 16S rRNA با پرایمرهای یونیورسال B27F و U1492R). بررسی خواص تکنولوژیکی جدایه­ها نشان دادکه لاکتوباسیل­های جدا شده دارای فعالیت لیپولیتیکی و پروتئولیتیکی بوده و قابلیت بالایی در تولید اسید (به غیر از لاکتوباسیلوس مالی و لاکتوباسیلوس جونسونی)دارند. همچنین این جدایه­ها به غیر لاکتوباسیلوس جونسونی قابلیتاتولیزاسیون در سطح نسبتا خوب دارند. بر اساس بررسی خواص تکنولوژیکی جدایه­های لاکتوباسیلوس پاراپلانتاروم، لاکتوباسیلوس برویس و لاکتوباسیلوس پانتریس کاندیداهای مناسبی برای فراوری شیر شتر و سایر محصولات لبنی دیگر پیشنهاد می­شوند.
کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله English

Isolation and Identification of Lactobacillus Bacteria from Raw Milk of Iranian One Humped Camel (Camelus dromedarius) and Evaluation of Their Technological Properties

نویسندگان English

Nafiseh Davati 1
Farideh Tabataba i Yazdi 2
Saeed Ziba i 3
Fakhri Shahidi 4
Mohammad Reza Edalatian 5
چکیده English

Studies have shown that camel milk and its fermented products have therapeutic properties and high nutritional value. Lactic acid bacteria play important role in Fermented dairy products. The aim of this study is to determine the lactobacillus community of camel milk. A total of 9 Lactobacillus were isolated from camel milk of Golestan province in Iran. The log10 CFU of Lactobacillus per ml on MRS medium under anaerobic condition at 20, 37 and 450C included 8.792± 0.14, 8.301±0.07 and 7.301±0.03 respectively. Isolates were identified on the basis of Biochemical and Phenotypic Characteristics as Lactobacillus paraplantarum, Lactobacillus ferintoshensis, Lactobacillus brevis, Lactobacillus pantheris, Lactobacillus johnsonii, Lactobacillus mali. Presence of Lactic acid bacteria was confirmed by band formation of PCR product in 1500 bp (amplification 16S rRNA gene using B27F-U1492Runiversal bacterial primer). Evaluation of their technological properties of isolates showed that isolated Lactobacillus fromcamelmilkhave lipoliticy, Proteolytic activity and high acidifying activity (except for Lb. mali and Lb. johnsonii). Also, allisolates, except Lb. Johnsonii, have autolytic activity in fair level. Based on technological properties ofisolates, Lb. paraplantarum, Lb. Brevis and Lb. pantheris are suggested as good candidates for camels milk processing or other fermentation process.

کلیدواژه‌ها English

Camel
Milk
Lactobacillus
Lipolytic
Proteolytic