بهینه سازی استخراج عصاره ازگیل با استفاده از روش مخلوط و اثر آن بر تعدادی از باکتری های عامل عفونت در شرایط آزمایشگاهی

نویسندگان
1 دانشیار و عضو هئیت علمی گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
2 دانشجوی دکتری علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
3 دانشجوی کارشناسی ارشد علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
چکیده
چکیده ازگیل با نام علمی Mespilus germanica به عنوان یک گیاه دارویی ارزشمند در طب سنتی در ایران استفاده فراوانی دارد. هدف از این پژوهش، بررسی اثر ترکیب نسبت­های مختلف حلال­های گلیسیرین، اتانول، متانول و آب بر میزان بازدهی استخراج عصاره گیاه ازگیل با روش­های هندسه بهینه مخلوط، بهینه سازی فرمولاسیون حلال بوده، همچنین تاثیر ضد میکروبی عصاره ازگیل به سه روش انتشار در آگار، حداقل غلظت مهار کنندگی و حداقل غلظت کشندگی روی سه میکرو ارگانیسم عامل بیماری­های عفونی در این تحقیق ارزیابی شد. تاثیر هر یک از حلال های آب، اتانول، متانول و گلیسرین هر کدام در پنج سطح (صفر، 25/31، 33/83، 125 و250 میلی­لیتر) با استفاده از‌هندسه مخلوط برای استخراج عصاره گیاه ازگیل استفاده شد. برای تعیین حساسیت سویه­های باکتری از آزمون انتشار در آگار جهت بررسی قطر هاله بازدارندگی عدم رشد، حداقل غلظت مهارکنندگی و حداقل غلظت کشندگی به روش رقت سازی در چاهک مورد استفاده قرار گرفت. نتایج نشان داد که مدل چند جمله­ای شف به طور معنی­داری قادر به پیش­بینی بازده استخراج عصاره گیاه ازگیل می­باشد. حداقل غلظت مهارکنندگی برای استافیلوکوکوس اورئوس، اشرشیاکلی و سودوموناس ائروژینوزا به ترتیب 25/1، 5/2 و 5 میلی­گرم بر میلی­لیتر بود. بررسی تجربی فضای بهینه نشان داد که تفاوت معنی داری بین نتایج خروجی از بهینه سازی عددی و نتایج تجربی وجود ندارد. بر این اساس، فرمولاسیون بهینه حاوی گلیسیرین (صفر میلی­لیتر)، آب (7/23 میلی­لیتر)، متانول (2/100 میلی­لیتر) و اتانول (1/126 میلی­لیتر) بود. به طور کلی عصاره گیاه ازگیل به خوبی قادر است از رشد باکتری­های عامل عفونت جلوگیری نماید. همچنین روش آماری مخلوط بررسی فرآیند استخراج با حداقل آزمایشات را مهیا می سازد.
کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله English

Optimization of extraction of Mespilus germanica by mixture design and investigation of its effect on Infectious Microorganisms “in vitro”

نویسندگان English

Farideh Tabatabai Yazdi 1
Behrooz Ali Zadeh Behbahani 2
Ali Alghoneh 2
Hossein Zanganeh 3
چکیده English

Mespilus germanica as a valuable medicinal plants used in traditional medicine. Aim of this study, investigated effect of combination various ratio of solvents (Glycerin, Ethanol, Methanol and Water) on the efficiency of Mespilus extract by mixture optimal design. Numerical optimization was used to obtain the optimal formulation of solvent. At the end of the day, the antimicrobial effect of Mespilus extracts based on three methods (agar diffusion Method, Minimum Inhibitory Concentration and Minimum Bactericidal Concentration) on the three microorganisms managing infectious diseases was investigated in vitro. In this study, investigated effect water, ethanol, methanol and glycerin on the five levels (0, 31.25, 83.33, 125,250 mm) on efficiency of Mespilusextracts by mixture optimal design. Diffusion agar test, Minimum Inhibitory Concentration, Minimum Bactericidal Concentration by microbroth dilution method was used to determination Susceptibility of bacterial isolate. The Result indicated that Scheffe polynomial model was highly significant for efficiency of Mespilusextracts. Minimum Inhibitory Concentration of Staphylococcusaureus, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa were 1.25, 2.5 and 5 mg/ml, respectively. The optimum condition has been found as following: glycerin (0 ml), water (23.7 ml), methanol (100.2ml) and ethanol (126.1 ml) respectively. It’s worth to mention that there was no significant difference between experimental and predicted value in optimum condition. Mespilus extract was highly significant for reduce of Infectious bacteria. Mixture methodology based on the D-optimal design was able to statistical assessment extraction process with the minimum experiment.

کلیدواژه‌ها English

Key words: Mespilus germanica
Optimization
Infectious bacteria
Mixture design