ارزیابی ترکیبات شیمیایی و فعالیت ضدباکتریایی اسانس گیاهان خوشاریزه Echinophora cinerea Boiss و چای کوهی Stachys lavandulifolia Vahl در شرایط آزمایشگاهی

نویسندگان
1 دانشجوی کارشناسی ارشد علوم و صنایع غذایی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان، اهواز، ایران
2 استادیار، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان، ایران
3 استادیار، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان،
4 دانشیار، گروه علوم و صنایع غذایی دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان. ایران
چکیده
هدف از انجام این پژوهش آزمایشگاهی بررسی اثر اسانس گیاهان خوشاریزه و چای کوهی بر تعدادی از باکتری­های بیماری زا موادغذایی بود. این گیاهان از کوه های اطراف خرم آباد جمع آوری و اسانس آنها توسط دستگاه کلونجر استخراج گردید. اجزای تشکیل دهنده اسانس ها توسط دستگاه GC-MS شناسایی و اثر ضد­میکروبی آنها به دو روش انتشار دیسک و میکرو براث دیلوشن بر باکتری­های شیگلا دیزانتری، اشرشیاکلی، استافیلوکوکوس اورئوس و باسیلوس سرئوس بررسی گردید. در این پژوهش به ترتیب مقدار 39 و 58 ماده فرار در اسانس خوشاریزه و چای کوهی شناسایی گردید. آلفا فلاندرن (08/24%)، پی سیمن (32/16%)، کارواکرول (12/9%) و آلفا پینن (30/8%) ترکیبات عمده اسانس خوشاریزه و تیمول (23/14%)، ترانس کاریوفیلن (20/9%)، بتافلاندرن (97/8%)، اسپاتولنول (84/5%) و کاریوفیلن اکساید (72/5%) ترکیبات اصلی اسانس چای کوهی بودند. نتایج نشان داد که اسانس گیاهان خوشاریزه و چای کوهی اثر ضد باکتریایی بوده و بیشترین تاثیر را بر استافیلوکوکوس اورئوس به ترتیب با قطر منطقه بازدارندگی 8/22 میلی متر و 5/34 میلی متر داشتند. آزمون حداقل غلظت مهارکنندگی اسانس خوشاریزه نشان داد که باکتری اشرشیا کلی دارای کمترین غلظت بازدارندگی ( 6/4 میلی گرم در میلی لیتر) و کمترین غلظت باکتری کشی (75/18میلی گرم در میلی لیتر) بود. بررسی نتایج MIC و MBC اسانس چای کوهی نشان داد که در هر4 باکتری مورد بررسی، کمترین غلظت بازدارندگی برابر با 3/2میلی گرم در میلی لیتر بود. همچنین کمترین غلظت باکتری کشی این اسانس در غلظت 3/2 میلی گرم در میلی لیتر بر روی باکتری_های اشرشیا کلی و شیگلا دیزانتری مشاهده شد.
کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله English

Evaluation of chemical composition and antibacterial activities of Echinophora cinerea Boiss and Stachys lavandulifolia Vahl essential oils in vitro

نویسندگان English

Maryam Zarali 1
Mohammad Hojati 2
Saeed Tahmoozi Dideh Ban 3
Hossein Jooyandeh 4
چکیده English

The aim of this study was to investigate the antibacterial activities of Echinophora cinerea and Stachys lavandulifolia Vahl essential oils cultivated in Lorestan province against some food pathogens. The aerial parts of these plants were collected from the mountains around Khorramabad. Their essential oils were extracted by Clevenger and their chemical composition analyzed by GC/MS. The antimicrobial activities were determined by disk diffusion and micro-dilution methods against Shigella dysenteriae, Escherichia coli, Staphylococcus aureus and Bacillus cereus. Thirty- nine and fifty-eight components were identified inEchinophora and Stachys essential oils, respectively. α-phellandrene, p-cymene, carvacrol and α-pinene were the main compounds in Echinophora essential oil and thymol, trans caryophyllene, β-phellandrene, spathulenol and caryophyllene oxide were the major components of Stachys essential oil. Findings showed antibacterial properties of Echinophora and Stachys. They acted against S. aureus with diameters of the inhibition zones of 34.5 and 22.8 mm, respectively. The minimum inhibitory concentrations (MIC) and MBC of Echinophorafor E.coli were 4.6, and 18.75 mg/mL. Results demonstrated that MIC of Stachys for all bacteria was 2.3 mg/mL. In addition, MBC of Stachys on E. coli and S. dysanteria was observed when it was adjusted on 2.3 mg/mL.

کلیدواژه‌ها English

Aromatic plant
terpene
food pathogen
Echinophora cinerea Boiss
Stachys lavandulifolia Vahl