بهینه سازی تولید دوغ سنتی به روش صنعتی با استفاده از حداکثر میزان آب پنیر

چکیده
چکیده

افزودن شیر بدون چربی به میزان 8% و 12% و 16% به آب پنیر برای تولید دوغ سنتی به روش صنعتی مطالعه شد. استارتر مزوفیل mix3G و استارترهای ترموفیل 2V و 709Y استفاده شدند و عمل تخمیر با افزایش 2% استارتر انجام شد. اثر اسانس ، میزان اختلاط شیر بدون چربی با آب پنیر ، میزان نمک افزوده شده به نوشیدنی تخمیری شیر و گازدار بودن یا نبودن نمونه ها نیز مورد بررسی قرار گرفتند.

نتایج نشان داد که نمونه های گاز دار حاوی اسانس نعناع یا پونه با 1% نمک و 16% اختلاط شیر بدون چربی با آب پنیر بهترین مطلوبیت را بدست آورند. در مقایسه با نمونه تهیه شده از بازار ، نمونه های شامل استارتر 709Y با سطوح فوق ، مطلوبیتی درحد نمونه های تهیه شده از بازار داشتند و پس از آن بترتیب استارترهای 2V و mix3G قرار گرفتند. میزان مواد جامد کل نمونه های تهیه شده برای استارترهای mix3G ، 2V و 709Y بترتیب 98/6، 37/6، 60/6 درصد می باشد که در مقایسه با نمونه تهیه شده از بازار با میزان 02/5 درصد بطور مشخص بیشتر است . دوغ تهیه شده با آب پنیر ارزان است، کیفیت مطلوب دارد ، براحتی میتواند با نمونه های بازار رقابت کرده و بطور صنعتی تولید شود.
کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله English

Optimization of Indigenous Fermented Milk Drink by Industrial Method Using Maximum Amount of Fresh Whey

چکیده English

Addition of 8%, 12% and 16% skim milk to fresh whey was studied to prepare indigenous fermented milk by industrial method. G3mix mesophil starter culture and Y709, V2 thermo Phil starter cultures were used and fermentation was performed with 2% starter cultures. The effect of the essence, the amount of skim milk added to whey, the percentage of salt added to fermented milk beverage and the presence or absence of gas was studied in the samples.

Results show that carbonated samples containing spearmint or pennyroyal essence with 1% salt and 16% skim milk is the best desirable among others. The desirability of the samples containing Y709 starter culture at the above levels is comparable to the extent of the market samples and samples containing V2 and G3mix starter cultures were lower desirability respectively. The amount of total solid content of samples containing G3mix, V2 and Y709 starter cultures are 6.98%, 6.37%, 6.06% respectively as compare with the market sample of 5.02% is obviously higher. The fermented milk beverage produced form whey being cheep, desirable quality, easily competitive with market samples and can be produced industrial.

کلیدواژه‌ها English

Starter
Whey
Key words: Fermented milk beverage
Skim milk
Indigenous