بررسی تاثیر دما، نوع بسته بندی و اتمسفر اصلاح شده بر خصوصیات کیفی گوجه فرنگی

نویسندگان
1 دانشیار دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
2 دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
3 استادیار دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
چکیده
چکیده نگهداری سبزی­ها و میوه­ها در کوتاه مدت و بلندمدت بطوری که تازگی محصول حفظ شود یکی از چالش های مهم فرایند پس از برداشت می باشد. در پژوهش حاضر، تاثیر نوع بسته­بندی، اتمسفر اصلاح شده و دما بر کیفیت پس از برداشت گوجه فرنگی در طول دوره نگهداری مورد بررسی قرار گرفت. تیمارها عبارت بودند از دو ترکیب گازی فعال (N288% + CO28% + O24% و N288% + CO24% + O28%) و غیر فعال، دو نوع پوشش پلی پروپیلن و پلی اتیلن و دو دمای نگهداری 1±4 و 2±20 درجه سانتی­گراد. تاثیر تیمارهای مورد اشاره بر فاکتورهای درصد کاهش وزن، سفتی بافت، مواد جامد محلول، اسیدیته قابل تیتراسیون و pH گوجه فرنگی در پایان 20 روز از زمان نگهداری در قالب طرح کاملا تصادفی با آزمایش فاکتوریل در سه تکرار بررسی شد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثرات ترکیب گازی، نوع پوشش و دما بر فاکتورهای مورد اشاره در سطح 1% معنی دار است. پوشش پلی‌پروپیلن به دلیل ضخامت کمتر و نفوذپذیری بیشتر به گاز اکسیژن نسبت به پوشش پلی اتیلن، باعث ایجاد اتمسفر مطلوب و حفظ بهتر خصوصیات گوجه فرنگی شد. همچنین، دمای 4 درجه سانتی­گراد به دلیل کند نمودن کلیه فرآیندهای متابولیکی در حفظ خصوصیات کمی و کیفی گوجه فرنگی بهتر از دمای 20 درجه سانتی­گراد بود. ترکیب گازی اول به دلیل داشتن CO2 بیشتر و کم کردن تنفس برای گوجه فرنگی مناسب­تر بود. گوجه فرنگی­های نگهداری شده در پوشش پلی پروپیلن و ترکیب گازی اول (N288% + CO28% + O24%) در دمای 4 درجه سانتی­گراد بهترین کیفیت را داشتند. بطورکلی نگهداری محصولات در بسته­بندی با اتمسفر اصلاح شده سبب حفظ کیفیت محصولات و افزایش عمر ماندگاری آنها می­شود.
کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله English

Investigation on the effect of temperature, packaging material and modified atmosphere on the quality of tomato

نویسندگان English

Reza Tabataba i 1
Arash Ebrahimian 2
Seyed Jafar Hashemi 3
چکیده English

Freshness of vegetables and fruits in the short term and long term is one of the important challenges of postharvest process. In this research, the effects of packaging type, modified atmosphere and temperature on the post harvest quality of tomato were investigated during storage. The treatments were considered as modified atmosphere packaging (passive and active) with two gas combinations (4%O2+8%CO2+88%N2 and 8%O2+4%CO2+88%N2), two types of package (polypropylene and polyethylene films) and two storage temperatures (4±1) and (20±2)ºC. The effects of above mentioned treatments were investigated using Completely Randomized Design with three replicates on the weight loss, firmness, soluble solids, titratable acidity and pH of tomato during 20 days storage. Analysis of variance results indicated that the effects of all treatments on the measured factors were significant (p<0.01). Tomatoes stored in polypropylene due to less thickness and more O2 permeability preserved the quality of tomatoes better than those of polyethylene film.Also,storage temperature of(4±1)ºC maintained the quality of tomato much better than (20±2)ºCdue to slow down metabolic activities. The first gas combination (4%O2+8%CO2+88%N2) was suitable due to higher CO2 and respiration reduction. Tomatoes stored in polypropylene film and first gas combination at (4±1)ºC had the best quality after 20 days storage. In general, storage of products in the packages with modified atmosphere resulted in preserving quality and shelf life.

کلیدواژه‌ها English

Tomato
packaging
Modified atmosphere
Quality