کیفیت میکروبی شیرهای پاستوریزه عرضه شده در منطقه غرب تهران (زمستان 1391)

نویسندگان
1 استادیار گروه تحقیقات صنایع غذایی، انستیتو تحقیقات تغذیه‌ای و صنایع غذایی کشور، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
2 کارشناس ارشد آزمایشگاه گروه تحقیقات صنایع غذایی، انستیتو تحقیقات تغذیه‌ای و صنایع غذایی کشور، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
چکیده
چکیده شیر به عنوان منبع بی نظیر عناصر تشکیل دهنده استخوان ها و رشد آن اهمیت بسزایی دارد. ضمن اینکه حاوی پروتئین های ارزشمند، مواد معدنی و بخشی از ویتامین های مورد نیاز بدن می باشد. با توجه به اهمیت این ماده غذایی در تغذیه و نقش آن در سلامتی هر فرد، وضعیت کیفیت انواع شیر پاستوریزه مصرفی مورد مطالعه قرار گرفت. در این تحقیق کیفیت میکروبی 60 نمونه شیر پاستوریزه عرضه شده در منطقه غرب شهر تهران، از نظر تعداد میکروارگانیسم های هوازی مزوفیل، تعداد کلی فرم ها و وجود اشریشیاکلی بررسی شد. کیفیت میکروبیولوژیک شیر پاستوریزه براساس ویژگی ها و حدود مجاز تعیین شده در استاندارد ملی ایران ( تعداد میکروارگانیزم های هوازی CFU/ml 104×5/7، تعداد کلی فرم ها حداکثر MPN/ml 10 و عدم وجود اشریشیاکلی) سنجیده شد. 85% نمونه ها از کیفیت مطلوبی برخوردار بودند. اشریشیاکلی از هیچیک از نمونه ها جداسازی نگردید. 5% و 3/10% نمونه ها از نظر تعداد کلی فرم و میکروارگانیسم های هوازی مزوفیل با استاندارد ملی ایران مطابقت نداشتند. میانگین تعداد میکروارگانیسم های هوازی مزوفیل و کلی فرم ها در نمونه های مورد بررسی به ترتیب CFU/ml104×8/1 و MPN/ml 1/1 بدست آمد. نتایج این تحقیق کیفیت میکروبی مطلوب شیرهای پاستوریزه مورد مطالعه را تایید می کند.
کلیدواژه‌ها

[1]  Koushki, MR., 2010,  Technology:Milk, Meat and Egg, Tehran, Gholami Publisher and Distributer: 224.
[2]  Moshir-Ghafari, F.,2011,Annual milk production in Tehran Province, Jahad-e-Keshavarzi Organization of Tehran Province.

[3]  Jackson, K.A.Biggerstaff, M.Tobin-D'Angelo, M.Sweat, D.Klos, R.Nosari, J., Garrison, O., Boothe, E.Saathoff-Huber, L.Hainstock, L.Fagan, R.P. 2010,Multistate outbreak of listeria monocytogenes associated with mexican-style cheese made from pasteurized milk among pregnant, hispanic women, J. Food Prot., 74(6):949-953.


[4]  Koch, J.Dworak, R.Prager, R.cBecker, B.Brockmann, S.Wicke, A.Wichmann-Schauer, H.Hof, H.Werber, D.Stark, K.2010, Large listeriosis outbreak linked to cheese made from pasteurized milk, Germany, 2006-2007, Foodborne Pathog Dis, 2010, 7(12):1581-1584.


[5]   Cumming, M.Kludt, P.Matyas, B.DeMaria, A.Stiles, T.Han, L.Gilchrist, M.Neves, P.Fitzgibbons, E.Condon, S. 2008, Outbreak of Listeria monocytogenes infections associated with pasteurized milk from a local dairy - Massachusetts, 2007, MMWR Morb. Mortal. Wkly Rep., 57(40):1097-1100.


[6]   García-Fulgueiras, A.Sánchez, S.Guillén, J.J.Marsilla, B.Aladueña, A.Navarro, C. 2001, A large outbreak of Shigella sonnei gastroenteritis associated with consumption of fresh pasteurised milk cheese, Eur J Epidemiol, 17(6):533-538.


[7]   Martin, N.H.Carey, N.R.Murphy, S.C.Wiedmann, M.Boor, K.J. 2012, A decade of improvement: New York State fluid milk quality, J Dairy Sci., 95: 7384-7390.


[8]  Javaid, SB, Gadahi, JA, Khaskeli, M, Bhutto, MB, Kumbher, S. ,Panhwar,  A H .2009 . Physical and chemical quality of  market  milk   sold at Tandojam, Pakistan. Pak Vet. J. 29(1): 27-31.


[9]   Abid, H.Ali, J.Waqas, M.Anwar, Y.Ullah, J. 2009, Microbial quality assessment study of branded and unbranded milk sold in Peshawar City, Pakistan, Pak J Nutr, 8(5):704 -709.


[10]  Breurec, S, Poueme, R , Fall, C ,Tall, A, Diawara, A, Bada-Alambedji, R ,et al. , 2010; Microbiological quality milk from small processing units in Senegal .Food borne Pathog Dis
 7 (5): 601-604.
[11]   Sadeghifard N., Azizi Jalilian F., Seidkhani A., Rostamzad A. 2006 A study on Contamination of E.coli and S.aureus in raw milk in Ilam during 1999- 2003. J Ilam Univ Med Sci; 14(1): 44-49 [in Persian].
[12]   Bateni J.,Samadzadeh R. 2001.Prevalence of Brucella and Escherichia coli in traditional cheese and fresh milk in Zanjan- Iran. J Zanjan Univ Med Sci; 9(35);58-65. 
[13]   Ghazani , MH, 2009; Aflatoxin MI contamination in pasteurized milk  in  Tabriz (northwest of Iran). Food Chem Toxicol  ,  47(7): 1624- 1625. 
[14]   Sefidgar , SAA, Mirzae ,M, Assmar , M, Naddaf ,SR . 2011; Aflatoxin  Ml in Pasteurized milk in Babol city , Mazandaran province , Iran. Iran  J Public Health ,40(1): 115- 118.
[15]  Fadaei A.A.M.,Jamshidi E.,Kheyri S.2008. Comparison of bacterial contamination of raw and pasteurized milk used in Shahrekord in 2006, J Shahrekord Univ  Med Sci; 10(2): 37-44 [in Persian].
[16]   Institute of Standards and Industrial Research of  Iran, Microbiology of milk and milk products-Specifications-Test method . ISIRI No. 2406. 2nd revision, Karaj: ISIRI; 1387 [in Persian].
[17]   Institute of Standards and Industrial Research of Iran, Milk and milk products –Enumeration of colony-forming units of microorganisms-colony -count technique at 30°C . ISIRI No. 5484. 1st Edition, Karaj: ISIRI; 1379 [in Persian].
[18]  Institute of Standards and Industrial Research of Iran, Milk and milk products-Enumeration of coliforms part 2:most probable number technique at 30 oC . ISIRI No. 5486-2.  1st Edition, Karaj: ISIRI; 1379 [in Persian].
[19]   Institute of Standards  and Industrial Research of Iran, Microbiology of food and animal feeding stuffs -Detection and enumeration of presumptive Escherichia coli -Most probable number technique. ISIRI No. 2946. 2nd.revision, Karaj: ISIRI; 1378 [in Persian].
[20]  Silva, MCD da, Silva, JVL da, Ramos, ACS, Melo, R de O, Oliveira, JO. 2008
 Microbiological and physico-chemical characterization of pasteurized milk for the milk program in the State of Alagoas. Ciênc. Tecnol. Aliment., 28(1): 226-230.
[21]  Silva, R, Cruz, AG, Faria, JAF, Moura, MML, Carvalho, LMJ, Water,   EHM, et al. 2010 Pasteurized Milk: Efficiency of Pasteurization and Its  Microbiological Conditions in Brazil. Food borne Pathog Dis,  7(2)::217-219.
[22]   Silva, VAM.; Rivas, P.M.; Zanela,  M.B.; Pinto, A. T.; RochaRibeiro, M. E.;et al.2010. Evaluation of physical, chemical and microbiological quality of raw and Pasteurized grade A milk and points of contamination at a dairy farm in RS. Acta Sci. Vet.,38(1): 51-57.
[23]   Anderson, M., Hinds, P., Hurditt, S., Miller, P., McGrowder, D. , Alexander-Lindo, R., 2011. The microbial content of unexpired pasteurized milk from selected supermarkets in a developing country. Asian Pac. J. Trop. Biomed.; 1(3):205-211.
[24]  Velbuena, E., Castro, G., Lima, K., Acosta, W, Brinez, W, Tovar, A. 2004.Bacteriological quality of main pasteurized milk brands distributed in Maracaibo City, Venezuela. Rev. Cient-Fac. Cienc. Vet., 14(1);59-67.